hirdetés

Partnereink

Ínycsiklandó salátafajták neked is!

hirdetés

Ínycsiklandó salátafajták neked is!

Nem csak fogyókúrázók körében örvendenek hatalmas sikernek a megannyi ízben, kinézetben és változatban elkészíthető saláták.

Amikor maga a saláta kifejezés jön szóba, biztosan neked is az első gondolatod, hogy milyen recepteket, elkészítési módokat ismerhetsz meg, találhatsz, de arra szinte senki sem gondol, hogy mennyire érdekes ezeket a falatok, mint növények is. A salátáknak, mint növényeknek is megannyi fajuk létezik, különféle méretben, színben és persze nem elhanyagolható ízvilágban. Ismerjünk most meg néhányat ezek közül

Fejes saláta

fejes salátát Kínában kizárólag főve fogyasztják. Bár nálunk is csinálnak belőle főzeléket, azért leginkább ecetes öntettel esszük. A tojásos nokedli hűséges párja tépősaláta, vagyis nem szabad késsel szeletelni. Az enyhe ízű és nagy C-vitamin-tartalmú zöldség hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolható, könnyen befülled. Főzeléknek a spenóthoz hasonlóan fokhagymás ízesítéssel finom.

Ez a nemesítői bázis Közép- Franciaországban taláható, Angers-ban. A Loire-völgyi település klímája a magyarországival nagy hasonlóságot mutat. A cég kínálatában az elmúlt 15 évben nagy sikerű fajták kerültek ki innen, így a Titan, Daguan, Enrica. Az újabb nemesítésű anyagok is hamar elfogadottá váltak a szabadföldi termesztők körében. Használja fajtáinkat tavasztól késő őszig.

Endívia

A középkor óta ismert zöldsaláta a cikóriafélék családjába tartozó endívia. Tápanyagtartalma nagyobb, kalóriaértéke kisebb, mint a fejes salátának. Enyhén kesernyés ízét úgy vehetjük el, hogy halványítjuk (vagyis sötétben tároljuk). Vitaminban gazdag leveleiből főzeléket is készíthetünk, de érdemes megkóstolni friss salátának zöldalmával, dióval és citromos-joghurtos öntettel.

A lándzsa formájú, halvány levelekkel bíró, enyhén kesernyés, gazdag aromájú saláta csak a mostanában jelent meg a magyar piacokon, zöldségeseknél. Az endívia jó alternatíva lehet a téli időszak szűk zöldségkínálatában, s egyedi ízével sokak kedvencévé válhat.

Jégsaláta

A roppanós levelei miatt kedvelt jégsaláta frissességéről semleges ízű leveleinek víztartalma gondoskodik. Vásárláskor válasszuk a halványzöld színű fejeket, hűtőszekrényben akár egy hétig is frissen tárolhatjuk őket. Gépsonkával, reszelt sajttal, mustáros, fokhagymás, olívaolajos öntettel kellemes nyári vacsora. 

A jégsaláta fejes saláták egyik változata, amely egyre népszerűbb lesz a magyar konyhában, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is. Levelei már önmagukban is dekoratívak, fényesek, szép sárgászöldek, szinte kínálja magát ez a növény.

Aki szereti a salátákat nyáron és van, egy kis konyhakertje bátran termesszen jégsalátát, hiszen magról könnyedén szaporítható. A kert napos részébe érdemes ültetni a jégsalátát, mert levelei csak akkor lesznek igazán szépek, és ízletesek, ha kap elég napfényt. Félárnyékban a fejek becsukódnak és élvezeti értékük is lecsökken.

Rukola

A rukola, azaz borsmustár íze kissé csípős, eléggé karakteres. Vásárláskor csakis friss, zöld leveleket válasszunk, hűtőszekrényben is csupán 1-2 napig marad üde. Társíthatjuk kevés balzsamecettel, pirított csirkemellcsíkkal, friss uborkával és koktélparadicsommal, frissen reszelt parmezánnal. Borsmustár a becsületes magyar neve, de leggyakrabban rukkolának hívjuk. Nem csak salátának kitűnő ez a kissé csípős zöldféle! Érdemes megbarátkozni vele!

A rukola a  keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.

Radicchio

Az olasz radicchióból a látvány kedvéért is érdemes néhány márványozott, bordó színű levelet hozzáadni bármilyen friss salátához. Különleges megjelenését a rendhagyó termesztési technológiának köszönheti. A kemény, ropogós, enyhén borsos ízűsaláta nemcsak nyersen, friss citromos öntettel remek, de érdemes félbevágva grillezni, vagy vajon enyhén megpárolva pirított fenyőmaggal megszórni is.

Képek: delimanochefs.humarthastewart.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Névnap 06.25.

Ma Vilmos napja van.

Újabb nagy dobás a Future Park alkotóitól

Miközben Budapest új élménycentrumában, az Andrássy Élményközpontban megnyílt a japán teamLab csoport interaktív játszótere, a Future Park, a különböz...

  • 2018-06-25 08:22
MC2 küldetés – Kalandok a négyzeten!

Az okos az új menő! Négy szuper okos tudóslány, egy kémszervezet, és rengeteg kalamajka. Ez az MC2 küldetés, melynek simán lehetne a „Többet ésszel, m...

  • 2018-06-21 17:55
A jó fizetésért és hobbiból tanulnak új szakmákat a magyarok

Évről – évre nő azoknak a felnőtteknek a száma, akik visszaülnek az iskolapadba, hogy új szakmát tanuljanak. Jelenleg is több ezren vesznek részt ilye...

  • 2018-06-21 13:17
Hány évet kell dolgozni egy átlagos lakás áráért?

Miközben több jel mutat arra, hogy a budapesti lakáspiac kicsit visszafogottabbá vált, az ország többi településén viszont egyre inkább élénkül az ing...

  • 2018-06-21 12:44
Múzeumok Éjszakája a Falk Miksa utcai Bodó Galériában is

Június 23-án a nyári napforduló ünnepén, Szentivánéj előestéjén hagyományosan felpezsdül a város élete. A Múzeumok Éjszakája rendezvény évről évre egy...

  • 2018-06-21 10:03

hirdetés

Kiállítást kapott a SZIN

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok legemlékezetesebb pillanatai köszönnek vissza azon a 300 méter hosszú kiáll...

  • 2018-06-20 15:35
Irreális hirdetésekkel kecsegtetik az álláskeresőket

„Könnyű fizikai munka azonnali kezdéssel Nyugat-Európában! Rendkívül magas fizetés, szállás, ellátás és kiutazás biztosított, nyelvtudás és szaktudás ...

  • 2018-06-20 14:31
Miért félünk a prosztatavizsgálattól?

Június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeltük. Egyre többen hálálják meg apró meglepetésekkel az apai gondoskodást is, a legnagyobb ajándék azonban...

  • 2018-06-20 12:16
Jó irányba változnak a magyarok étkezési szokásai

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfriss...

  • 2018-06-20 10:20
Neked is lehet feszes hasad, combod a nyaralásig!

Hacsak nem a jövő héten utazunk el nyaralni, még van időnk az év nagy részében takarásban lévő testtájaink feszesítésére!

  • 2018-06-20 08:17

Minden cikk

hirdetés

hirdetés