hirdetés

Partnereink

Ínycsiklandó salátafajták neked is!

hirdetés

Ínycsiklandó salátafajták neked is!

Nem csak fogyókúrázók körében örvendenek hatalmas sikernek a megannyi ízben, kinézetben és változatban elkészíthető saláták.

Amikor maga a saláta kifejezés jön szóba, biztosan neked is az első gondolatod, hogy milyen recepteket, elkészítési módokat ismerhetsz meg, találhatsz, de arra szinte senki sem gondol, hogy mennyire érdekes ezeket a falatok, mint növények is. A salátáknak, mint növényeknek is megannyi fajuk létezik, különféle méretben, színben és persze nem elhanyagolható ízvilágban. Ismerjünk most meg néhányat ezek közül

hirdetés

Fejes saláta

fejes salátát Kínában kizárólag főve fogyasztják. Bár nálunk is csinálnak belőle főzeléket, azért leginkább ecetes öntettel esszük. A tojásos nokedli hűséges párja tépősaláta, vagyis nem szabad késsel szeletelni. Az enyhe ízű és nagy C-vitamin-tartalmú zöldség hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolható, könnyen befülled. Főzeléknek a spenóthoz hasonlóan fokhagymás ízesítéssel finom.

Ez a nemesítői bázis Közép- Franciaországban taláható, Angers-ban. A Loire-völgyi település klímája a magyarországival nagy hasonlóságot mutat. A cég kínálatában az elmúlt 15 évben nagy sikerű fajták kerültek ki innen, így a Titan, Daguan, Enrica. Az újabb nemesítésű anyagok is hamar elfogadottá váltak a szabadföldi termesztők körében. Használja fajtáinkat tavasztól késő őszig.

Endívia

A középkor óta ismert zöldsaláta a cikóriafélék családjába tartozó endívia. Tápanyagtartalma nagyobb, kalóriaértéke kisebb, mint a fejes salátának. Enyhén kesernyés ízét úgy vehetjük el, hogy halványítjuk (vagyis sötétben tároljuk). Vitaminban gazdag leveleiből főzeléket is készíthetünk, de érdemes megkóstolni friss salátának zöldalmával, dióval és citromos-joghurtos öntettel.

A lándzsa formájú, halvány levelekkel bíró, enyhén kesernyés, gazdag aromájú saláta csak a mostanában jelent meg a magyar piacokon, zöldségeseknél. Az endívia jó alternatíva lehet a téli időszak szűk zöldségkínálatában, s egyedi ízével sokak kedvencévé válhat.

Jégsaláta

A roppanós levelei miatt kedvelt jégsaláta frissességéről semleges ízű leveleinek víztartalma gondoskodik. Vásárláskor válasszuk a halványzöld színű fejeket, hűtőszekrényben akár egy hétig is frissen tárolhatjuk őket. Gépsonkával, reszelt sajttal, mustáros, fokhagymás, olívaolajos öntettel kellemes nyári vacsora. 

A jégsaláta fejes saláták egyik változata, amely egyre népszerűbb lesz a magyar konyhában, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is. Levelei már önmagukban is dekoratívak, fényesek, szép sárgászöldek, szinte kínálja magát ez a növény.

Aki szereti a salátákat nyáron és van, egy kis konyhakertje bátran termesszen jégsalátát, hiszen magról könnyedén szaporítható. A kert napos részébe érdemes ültetni a jégsalátát, mert levelei csak akkor lesznek igazán szépek, és ízletesek, ha kap elég napfényt. Félárnyékban a fejek becsukódnak és élvezeti értékük is lecsökken.

Rukola

A rukola, azaz borsmustár íze kissé csípős, eléggé karakteres. Vásárláskor csakis friss, zöld leveleket válasszunk, hűtőszekrényben is csupán 1-2 napig marad üde. Társíthatjuk kevés balzsamecettel, pirított csirkemellcsíkkal, friss uborkával és koktélparadicsommal, frissen reszelt parmezánnal. Borsmustár a becsületes magyar neve, de leggyakrabban rukkolának hívjuk. Nem csak salátának kitűnő ez a kissé csípős zöldféle! Érdemes megbarátkozni vele!

A rukola a  keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.

Radicchio

Az olasz radicchióból a látvány kedvéért is érdemes néhány márványozott, bordó színű levelet hozzáadni bármilyen friss salátához. Különleges megjelenését a rendhagyó termesztési technológiának köszönheti. A kemény, ropogós, enyhén borsos ízűsaláta nemcsak nyersen, friss citromos öntettel remek, de érdemes félbevágva grillezni, vagy vajon enyhén megpárolva pirított fenyőmaggal megszórni is.

Képek: delimanochefs.humarthastewart.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Névnap 07.11.

Ma Nóra, Lili napja van.

Ezekbe nyaralókba menekülnének a vevők az esetleges második hullám elől

Egyre nagyobb az érdeklődés a Tisza-tónál lévő nyaralók iránt, ami nem csoda, mert viszonylag olcsón megszerezhetőek. Az abádszalóki nyaralók négyzetm...

  • 2020-07-10 12:10
Ma lenne 40 éves Fábián Juli

Az M2 Petőfi TV ma este 22 óra 10 perctől a Like a child című dokumentumfilmmel emlékezik az aranytorkú énekesnőre, Fábián Julira, aki a mai napon len...

  • 2020-07-10 08:47
Jön a sikersorozat negyedik évada az M2 Gyerekcsatornára

Az Alvin és a mókusok legújabb, negyedik évada július 10-én kezdődik a közmédia gyerekcsatornáján. A különös hangú mókusok története az 1950-es évekre...

  • 2020-07-10 07:34
Komárnoban folytatódik a FEBO Fesztivál!

Fesztivál határok nélkül szlogennel tavasszal útjára indult ingyenes eseménysorozat a kényszerpihenőt követően július 9-én a szlovákiai Komárnoban fol...

  • 2020-07-07 12:08
A SPAR online shopja garantálja a pontos kiszállítást

A SPAR online shopja garantálja a pontos kiszállítást: 1000 forintos kuponnal kárpótolja vásárlóit, ha mégis későn érkezne meg a rendelés.

  • 2020-07-07 08:54

hirdetés

Grillezett pizza? Fördős Zé gasztrotippjei a tuti kerti partyhoz

A nyár szó hallatán sok minden eszünkbe jut: strand, kánikula, jeges italok és persze a grillezés. Most, hogy végre kiszabadultunk a négy fal közül, t...

  • 2020-07-07 07:34
Évente több mint 2500 csecsemőt hordanak ki külföldi szülők számára az ukrán béranyák

Több száz csecsemő várakozik külföldi szüleire Ukrajnában. A babákat béranyák hozták világra, és a járvány miatt korlátozások következtében egyelőre ő...

  • 2020-07-05 18:02
Magyarország lélegeztetőgép-nagyhatalom

Huszonkét vizsgált, eltérő fejlettségű ország átlagában 26 lélegeztetőgép jut 100 ezer lakosra. A legtöbb az Egyesült Államokban: 54. De csak majdnem ...

  • 2020-07-05 15:25
Tarol a paradicsom és az eper

A fiatalabbak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a paradicsom és az eper a kedvenc, tarol a csirkehús, növekszik a halfogyasztás – derült ki a...

  • 2020-07-05 14:17
Így lehetünk sikeresek a koronavírus után a munkaerőpiacon

Alkalmazkodóképesség, nyitottság az új ismeretek és kiemelten a technológia világa iránt – a magyar top vállalatok 90%-a számára informatikai eszközök...

  • 2020-07-05 12:33

Minden cikk

hirdetés

hirdetés