Ezt edd a termékenységért!
hirdetés
Biztosan hallottad már a mondást, miszerint az vagy, amit megeszel. Különösen igaz ez a termékenységgel kapcsolatban, hiszen a szervezetünkbe kerülő anyagok kihatnak a hormonműködésre, a menstruációs ciklusra, a peteérésre, a méhnyálkahártya állapotára és arra is, hogy a fogamzás után hogyan tudjuk kihordani a terhességet.
Az egészségtudatos életmód nálunk még viszonylag gyerekcipőben jár, de a hagyományos keleti orvoslás már 5000 évvel ezelőtt is előírta a gyermekre vágyó és várandós nőknek a megfelelő étrendet. Óriási hangsúlyt fektettek a tápanyagban gazdag ételek fogyasztására, melyek nem csak általánosan javítják az egészséget, de a reproduktív szervek számára is nélkülözhetetlenek.
hirdetés
Ha feldolgozott, szintetikus anyagokat tartalmazó élelmiszereket eszünk, szervezetünk kevésbé lesz életerős, mintha nyers, természetes ételeket fogyasztanánk. Gondolj bele, egy éhes gyereket mivel etetnél inkább, cukorkával vagy tápláló egészséges étellel? Ugyanezt tedd szervezeteddel is!
A tanulmányok szerint a meddőség hátterében a legtöbbször a helytelen táplálkozási szokások állnak. Ha teherbe szeretnél esni, ezekből az élelmiszerekből egyél sokat, mert elengedhetetlenek a termékenység fokozásához:
Állati fehérjék
Bennük nagy mennyiségben találhatók a hormonháztartás egyensúlyához szükséges összetevők, mint a vas, a B-vitamin és a telítetlen zsírok, melyek nagyban növelik a termékenységet. A legjobb állati fehérje forrás a tojás, a lazac és a máj.
Zsír
Az utóbbi évtizedekben a zsírt lejárató kampányok olyannyira elérték a céljukat, hogy sokan szinte teljesen kiiktatták az étrendjükből. Pedig a zsírtól egyáltalán nem kell félni, sőt a termékenység érdekében nem mellőzhetjük a fogyasztását. Megtalálható benne a K- és a D-vitamin, melyek fontos zsírban oldódó vitaminok, alapvetően szükségesek a termékenységhez. A telített zsírok szabályozzák a vércukorszintet, energiát adnak és nem emelik a koleszterinszintet. Kitűnő zsír forrás a vaj, az avokadó és a dió.
Zöldségek és gyümölcsök
Rengeteg érv szól mellettük, de elég csak egyet mondani: antioxidánsok. Nemcsak kozmetikumként gátolják az öregedést, a szervezet valamennyi sejtjét fiatalítják, így a peték szempontjából is fontosak a termékenység növeléséhez. A zöldségek emellett nagyszerű méregtelenítők, megtisztítják a májat a káros anyagoktól, szabályozzák a hormonműködést és képesek helyreállítani a rendszertelen menstruációs ciklust. A legjobb termékenység fokozó gyümölcsök és zöldségek az áfonya, a kelkáposzta, az édesburgonya és a kelbimbó.
Jobb, ha a termékenység fokozó diétát pároddal együtt mielőbb elkezditek, mivel a most bevitt tápanyagok csupán 90 nap múlva éreztetik hatásukat a peték és a spermák állapotának javításában.
kép forrása: vital.hu