Hogyan segítenek nekünk a rostok?
hirdetés
Fogyasszunk több rostot! Hangzik a tanács nagyon sokszor, rá is bólintunk, de a mindennapi rohanásban nem okvetlenül tudunk rá figyelni. Magyarországon átlagosan csak a napi szükséges rostbevitel felét fogyasztjuk el, pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez és az egészségünk megőrzéséhez.
Naponta legalább 30 és 50 g közötti élelmi rostra van szüksége a szervezetünknek, és ehhez bizony nagyon fegyelmezetten kell tartani, hogy minden nap együnk elegendő friss zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát. Ha étrendünkbe aktuálisan belefér, akkor válasszuk a kelkáposztát, karalábét, kukoricát, burgonyát, gyümölcsként a málnát, ribizlit, szilvát, körtét, együnk babot, lencsét, zöldborsót, a gabonafélék közül pedig a búzakorpa, a zabkorpa, a zabpehely, a Graham-liszt lehet segítségünkre.
hirdetés
„Ha a reggelinkben rost is szerepel például joghurtba, kefírbe vagy ételbe, süteményekbe belekeverve, akkor már a nap kezdetén tettünk az egészségünkért!” – ajánlja Szántó Diana, dietetikus. – „Magas rosttartalmának köszönhetően – megfelelő folyadékfogyasztás mellett – jótékony hatással van a bélműködésre, valamint a teltségérzet kialakítására is. Ezáltal elkerülhető a túlevés, valamint csökken az elhízás kockázata.”
A vízben oldódó rostok az emésztés során megduzzadnak, így lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vércukorszint gyors emelkedését, így remekül beválnak étkezési rohamok ellen is. Prebiotikus hatásukkal serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását. Fokozzák a bélperisztaltikát, így megkönnyítik a lerakódott káros salakanyagok távozását. Az emésztés során megduzzadnak, így kalória hozzáadása nélkül telítenek, ami késlelteti az éhségérzet újbóli kialakulását. Megkötik a koleszterinben gazdag epesavakat, így kevesebb koleszterin szívódik fel. Serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását és gátolják a káros baktériumok megtapadását, segítik a lerakódott káros salakanyagok távozását.
Forrás: Arterego