Ezeket egyék a tizenéves lányok
hirdetés
A tinikre jellemző, hogy kevésbé figyelnek oda arra, mit is fogyasztanak, valamint általánosságban mindenkire elmondható az is, hogy a vitaminok pótlására kevés hangsúlyt fektetnek. Több orvost is megkérdeztünk, mit kéne fogyasszon egy fejlődésben lévő lány 15 és 18 év között.
Az igazság az, hogy mindent, ami friss, ami zöldség és gyümölcs, ami ropog vagy lédús. Fontos a zsírszegény húsok fogyasztása, valamint a rendszeres tejtermék fogyasztás is. A fellépő vitamin hiányok betegségek kiváltásához vezethetnek, így ha kell, időben érdemes pótolni vitamin készleteink.
hirdetés
Végeztünk egy gyors kutatást és megkérdeztünk néhány orvost is, hogy pontosan mikor mire kell odafigyelnünk egy fejlődésben lévő lány táplálkozásakor, vitamin pótlásakor. Az orvosok között volt gyermekorvos, családorvos, fogorvos és szemorvos is, de ezen túlmenően kikértük egy kozmetikus és egy dietetikus véleményét is. Összesítsük hát, hogy mire jutottunk:
Azok a lányok, akik porc- és csontszövetképzés, vasfelhasználás javítása és érrendszer védelme érdekében szeretnének tenni valamit, javasolt a rendszeres C-vitamin fogyasztása. A C-vitamin jó hatással van a fertőzésekkel szembeni ellenállásra is. A fertőzésekre való hajlam, a vérzések, a sebek lassú gyógyulása, valamint a gyengeség érzet és a skorbut 100%-ban a C-vitamin hiányára utalnak. Egy 15 és 18 év közötti, fejlődésben lévő lánynak napi 75 mg C-vitaminra van szüksége, amit az alábbi gyümölcsökből és zöldségekből kaphat meg a szervezet: csipkebogyó, fekete és vörös ribizke, narancs, grapefruit, kivi, málna, eper, egres, zöldpetrezselyem, paprika, kelbimbó, fejes káposzta, paraj, zöldborsó, burgonya, paradicsom.
Legalább ennyire fontos a B1-vitamin fogyasztása is, hiszen a B1-vitamin hiányára utaló jelek lehetnek a szívpanaszok, a görcsök, az idegi zavarok, de még a Beri-beri betegség is. Napi 0,9 mg kell egy fejlődésben lévő lány szervezetének ebből a vitaminból, szerepe több esetben is jelentős. Ugyanis B1-vitamin kell a jó szénhidrát-anyagcseréhez, az idegi működéshez, a szellemi tevékenység javításához, nem mellesleg elősegíti a növekedést és segíti az idegrendszer, az izmok és a szív működését. Orvosok és dietetikusok egyaránt javasolják a barna rizs, búza- és zabkorpa, teljes őrlésű lisztek, gabonacsírák fogyasztását, fontosak a tej és tejtermékek. B1-vitaminban gazdag még a brokkoli, sóska, kelbimbó, lencse, szárazbab, valamint a mogyoró, húsok terén pedig a sertéshús, a máj, valamint a hal.
A növekedési zavarok és a fertőzésekre való hajlam, valamint a korpásodó, száraz bőr az A-vitamin hiányára utalhatnak. Így érdemes mindenkinek A-vitamin készletét is pótolnia a csont-, fog-, hám- és kötőszövet fejlődés, valamint a látásjavítás és a növekedés érdekében. A fiatal lányoknál az A-vitamin az immunrendszer működésére is jótékony hatással van. Ha A-vitaminban gazdag élelmiszereket keresünk, akkor az alábbiakat érdemes rendszeresen fogyasztani a 800 µg-os napi szükséglet érdekében: vaj, margarin, tej és tejtermékek, hal, halmáj, hús, máj, vese, tojás sárgája.
Szinte ugyanezeket az élelmiszereket kell akkor is fogyasztanunk, ha D-vitamin készletünket akarjuk felturbózni. Azonban a D-vitamin szerepe más, mint az A-vitaminé, D-vitamin ugyanis akkor kell, ha csontritkulás, a csontok ásványi anyag tartalmának elvesztésének veszélye áll fent. Hiányára utalhat az angolkór is. Szerepe a szervezetben: csont és fog képzés, csont és fog épség, segíti a kalcium és foszfor csontba való beépülését.