Hideg babsaláta és egyéb babsaláta-variációk
hirdetés
A bab számos család kedvence, különösen akkor, ha nem csak leves vagy főzelék formájában készítjük el. A különleges vacsorák alapanyagaként is használható a bab, íme pár ötlet:
Hideg babsaláta
Hozzávalók: 1 hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott), 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek. apróra vágott friss menta, fél ek. citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, őrölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve
hirdetés
Elkészítés: A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemű babot forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát a citrom levet, a fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a tálalóedénybe.
Fűszeres babsaláta (Mexikó)
Hozzávalók: 3 csésze főtt tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.
Elkészítése: A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.
Hagymás nagyszemű babsaláta
Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, őrölt bors, só.
Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.
Sonkás babsaláta
Hozzávalók: 25 dkg konzerv fehérbab, 25 dkg konzerv vörösbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 db zöld, sárga húsú kaliforniai paprika, 15 dkg füstölt, főtt sonka vékonyra szeletelve, só, bors, 1 ág kakukkfű, 4 evőkanál fehérborecet, 6 evőkanál étolaj, 1 kis gerezd fokhagyma, 1 csokor vágott petrezselyem a díszítéshez.
Elkészítése: A babról leszűrjük a levét, jól lecsöpögtetjük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a megmosott paprikát szárazra töröljük, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk, felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A sonkát kb. 1 cm széles csíkokra metéljük. A kakukkfüvet megmossuk, papírtörlővel szárazra itatjuk és finomra aprítjuk. Az ecetet olajjal, sóval, borssal, a kakukkfűvel és a fokhagymával simára keverjük, és egy kevés vízzel hígítjuk. A saláta hozzávalóit egy salátás tálba tesszük, összekeverjük, azután leöntjük a marináddal, mindezt újra jól összeforgatjuk. Ezután tányérokra szedjük, és tálalás előtt vágott petrezselyemmel díszítjük.
Hagymás-olajos sárgabab-saláta
Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só.
Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.
Aki vacsorára inkább egy finom rakott karfiolt vagy húsos palacsintát készítene, adunk egy kis útmutatót.