Csoki-kedvelőknek való finomságok bármilyen alkalomra
hirdetés
A csoki örök. A csoki finom. A csokitól boldog minden gyerek és felnőtt. Ha te is nagy csoki-pusztító vagy, akkor mindenképp érdemes csokis tortát készítened akár a karácsonyi sütés-főzés idején, akár egy szülinapra vagy csak hétvégi finomságnak.
Megosztunk veled három remek receptötletet, ezekkel garantáltan sikert arathatsz! Próbáld ki azt, amelyik a legjobban tetszik. A házi szaloncukor mellett ezeket is érdemes elkészíteni. Akár be is számolhatsz nekünk a sikerekről.
hirdetés
Tejszínes– csokis torta
A következő hozzávalók kellenek:
A tésztához szükséges: 12 dkg liszt, 6 tojás1, 2 dk cukor, 1 evőkanál kakaópor
A krémhez kell: 4 dl tejszín, 15 dkg tejcsoki, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor
A tetejére pedig jön: 2 dl tejszín, 2 evőkanál kakaópor
Az elkészítése következőképp történik:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot is. A masszát kivajazott, liszttel behintett tortaformában, előmelegített sütőben (180 fokon) 20-25 perc alatt megsütjük. A krémhez 2 dl tejszínt a tejcsokival a cukorral felfőzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a habosra vert vajat, majd apránként hozzáadjuk a 2 dl felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel töltjük meg, a 3 részbe vágott tésztát, és a torta oldalát és tetejét. Tetejére még rákenjük a maradék habosra vert tejszínhabot, és végül kakaóport szitálunk rá.
Áfonyás-krémsajtos csokitorta recept
Csokitorta elkészítéséhez a következő alapanyagok szükségesek: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 0.5 dl feketekávé (1 adag), 5 db tojás, 20 dkg cukor, 8 dkg finomliszt, 1 tk sütőpor, 12 dkg dió (darálva), 2 ek cukrozatlan kakaópor
Krémsajthoz kell: 25 dkg krémsajt, 2 ek cukor, 1 db tojás
Áfonyás öntethez pedig kell: 6 dkg áfonya,1 ek cukor
Elkészítés:
Csokitorta: A csokit gőz felett elkezdjük felolvasztani. Amikor már majdnem folyik, hozzáöntjük a kakaót és beletesszük a vajat. Együtt felolvasztjuk őket. Amíg a csokis keverék kicsit hűl, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral. A langyos csokival tovább keverjük, majd hozzátesszük a liszt, sütőpor, dió, kakaó keverékét. A tojásfehérjét felverjük, és ezt már óvatosan fakanállal keverjük a masszához. Alján sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformába öntjük.
Krémsajt: A krémsajtot kikeverjük a cukorral és a tojással, majd óvatosan a csokis részre kenjük.
Áfonyás öntet: Az áfonyát pár perc alatt összefőzzük a cukorral, majd botmixerrel pépesítjük, és egy szűrőn átpasszírozzuk. A krémsajtos rétegre cseppeket teszünk belőle, és egy fogpiszkálóval széthúzzuk őket. Ha valakinek nincs kedve az áfonyával vacakolni, nyugodtan dobáljon csak 10-12 dkg egész áfonyát a sajtkrém tetejére, így jobban érződik benne az áfonya íze is. 180 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük. Mivel minden sütő más, így a sütési idő változhat. Ha a széle már barnul, akkor jó. Nem szabad sokkal tovább sütni, mert a csokis rész kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből a sajtréteg még lágy, de a hűtőben megdermed, és szépen szeletelhető lesz. A csokis rész brownie "állagú" lesz. 1-2 órára hűtőbe kell tenni
Csokis-vaniliás karika
Tésztához kell: 40 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt), 25 dkg margarin, 2 db tojássárgája, 0.5 kk szódabikarbóna
A mázhoz: 15 dkg csokoládé (ét- vagy tejcsokoládé), 1 ek napraforgó olaj
Az elkészítése következőképp zajlik: A sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a szódabikarbónát elkeverjük a lisztben, majd belemorzsoljuk a margarint, és a tojások sárgáit hozzáadva, összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük fél órára, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A hűtőből kivéve, lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, és 6-7 mm vastagra kisodorjuk. 6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, közepüket is kiszúrjuk (ha nincs ilyen formájú szaggatónk, megteszi egy kisebb kupak is), majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 10 perc alatt megsütjük. Míg hűlnek, elkészítjük a csokimázat: a darabokra tördelt csokoládét gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk az olajjal, és alaposan összekeverjük. A kihűlt karikákat félig belemártjuk a csokiba, az aljáról a felesleget lehúzzuk az edény szélén (éppen ezért alacsony peremű edényt használjunk), majd rácsra vagy sütőpapírra tesszük. Ha teljesen megkötött a csoki, nagyon könnyen le tudjuk választani a papírról.