Ínyenc babamenü 1 éves kortól
hirdetés
Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekeink egészségesebben étkezzenek, és ha ezt sikerül gyorsan elkészülő, a család többi tagja számára is szerethető ételekkel megvalósítani, az külön öröm.
Babamenünkben főszerepet játszik a sárgadinnye, sok-sok zöldség és a zabpehely.
hirdetés
Előétel: Hideg sárgadinnye-krémleves
A hidegen elkészíthető levesek nagy előnye a gyorsaságon kívül, hogy megőrzik vitamintartalmukat. A sárgadinnye hálás levesalapanyag, magas víztartalma miatt csak kevés joghurt kell mellé, és ha néhány levélke citromfűvel megszelídítjük az ízét, akkor a válogatósabb gyerekek kedvencévé is válhat. Magas az A- és C-vitamin tartalma, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban is.
Nagyobb gyerekeknek tipp a tálaláshoz: levesestányérként használjuk a dinnye kivájt héját.
Kicsiknek 8 hónapos kortól adható.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 közepes sárgadinnye (nagyjából 1,3 kg)
- 1 pohár natúr joghurt (25 dkg)
- 2-3 ág citromfű (elhagyható)
A dinnyét félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a húsát kivájjuk és turmixgépbe rakjuk.
Hozzáadjuk a joghurtot és a citromfű lecsipkedett levélkéit is, majd pürésítjük.
Főétel: Sárgarépás-újkrumplis kelkáposztatócsni zöldfűszeres joghurttal
A zöldségek sokkal könnyebben csúsznak finoman fűszerezve, reszelve, lepény formában, így a minden gyerek kedvence krumpli és sárgarépa mellett még a kelkáposzta is könnyebben eladható, ráadásul a színes lepény sokkal bizalomgerjesztőbb a kicsik számára, mint a gyanúsan fodros zöld levél. A kelkáposzta gazdag fehérjében és ásványi anyagokban, továbbá B- és C- vitaminokban, bár azok a sütés során sajnos nagyrészt elbomlanak.
A zöldfűszeres joghurt jó, ha friss zöldfűszerrel készül, itt a kakukkfű helyettesíthető azzal, ami éppen otthon van: tárkonnyal, majorannával, petrezselyemmel, vagy akár snidlinggel is.
Kicsiknek 1 éves kor után adható, miután a tojás bevezetése már megtörtént az étrendjükbe.
Hozzávalók 16 lepényhez:
- 30 dkg sárgarépa
- 20 dkg újkrumpli
- 20 dkg kelkáposzta
- 2 nagyobb tojás
- 5 dkg liszt
- 2 ek olaj
- 2 ág majoranna (vagy 1 tk szárított)
- 2 ág kakukkfű (vagy 1 tk szárított)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 pohár natúr joghurt (25 dkg)
- 2 ág kakukkfű (vagy tetszőleges zöldfűszer)
- só
A zöldségeket durvára reszeljük vagy késes robotgéppel felszecskázzuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, az olajat, a sót, a finomra aprított fokhagymát és a zöldfűszerleveleket, majd alaposan összegyúrjuk és tíz percig állni hagyjuk.
A masszát átkeverjük, majd zölddiónyi gombócokat formázunk belőle, azokat teflon serpenyőbe tesszük, ott lelapítjuk, és mérsékelt lángon mindkét oldalán aranyszínűre sütjük. További zsiradék hozzáadása a sütés során csak akkor szükséges, ha hagyományos serpenyőt használunk a sütéshez. A mérsékelt láng pedig azért fontos, hogy minden zöldségnek legyen ideje megpuhulni a viszonylag hosszú sütési idő alatt, mielőtt a lepény színt kapna a sütés során.
A mártogatóshoz a lecsipkedett kakukkfűlevélkéket mozsárban eldörzsöljük egy kevés sóval, majd a joghurttal elkeverjük.
Desszert: Almás-joghurtos zabpelyhes süti
A zabpehely nagyon hasznos a gyerekek számára, nemcsak magas rosttartalma miatt, de kimagasló fehérjetartalma miatt is, ami 17 gr fehérjét jelent 100 gr gabonában, ez messze a legmagasabb érték a gabonafélék között. Tartalmaz ezen kívül B-vitamint, magnéziumot és vasat is jelentősebb mennyiségben.
A süti egyfajta felfújt, vagyis puha, nedves tésztájú sütemény, egy pohár tejjel vagy néhány szem gyümölccsel ideális lehet uzsonnára. Készíthetünk mellé gyümölcsszószt is, a lehető legegyszerűbben, tetszőleges gyümölcsöt pürésítsünk, édesítsük mézzel, savanyítsuk citromlével, ha szükséges, és ha túl sűrű lenne, hígíthatjuk a szószt kevés ásványvízzel is. A nektarinból vagy őszibarackból készült szósz remekül illik ehhez a süteményhez.
Az alma pedig helyettesíthető körtével, keményebb húsú nektarinnal, őszibarackkal is akár.
1 éves kor után adható.
Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:
- 1 pohár (25 dkg) natúr joghurt
- 2 pohár (20 dkg) finomra hengerelt zabpehely
- 10 dkg méz
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 púpos tk őrölt fahéj
- 1 nagyobb alma (nagyjából 30 dkg)
A vajat a mézzel meglangyosítjuk, hogy mindkettő folyós legyen.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat alaposan kikeverjük a joghurttal, a zabpehellyel, a fahéjjal, a durvára reszelt almával és az olvadt vajas mézzel.
A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a zabpelyhes masszához forgatjuk.
Sütőpapírral kibélelt kapcsos formába öntjük a masszát, majd 180°C fokon (gázsütőben) 40 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát a végén, hogy elkészült-e a sütemény!
Kisebb, mondjuk 22 cm átmérőjű tortaformában sütve látványosabb, magasabb lesz a sütemény, ekkor azonban a sütési idő meg fog nőni.
A felnőttek számára is összeállítottunk megannyi finom ételből álló recept-kínálatot, érdemes ezeket is átböngészni.