Hogy a két ünnep közti ebéd se legyen unalmas
hirdetés
Bármilyen hétköznap fogyasztható ételeket szeretnél készíteni? Javasolunk néhány különlegességet, amivel garantáltan elégedett lesz a család is.
Túl a karácsonyi menün, szilveszteri sürgés-forgás előtt nincs is jobb, ha néhány egyszerűbb fogásra összpontosítunk. Íme néhány tuti recept:
hirdetés
Weimari piritós
Hozzávalók: 15 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 3 vöröshagyma, 2–3 dkg fokhagyma, egy csomó metélőhagyma, 12-15 dkg ementáli sajt, 2 tojás, só, bors, 1–1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag).
Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát fél–karikákra, a fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, hagyjuk kihűlni. A sajtot a felvert tojással összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymát. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon aranysárgára sütjük.
Betyárleves
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 15 dkg füstölt tarja, 10-15 dkg pörkölt (elhagyható), néhány karika kolbász, 50 dkg (mirelit) vajbab, 15 dkg pici orsótészta, 1-2 evőkanál pirospaprika, 4 evőkanál liszt, 4-5 dl tejföl, só, bors, 2 db erőleveskocka, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: A kockára vágott szalonnát és hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott füstölt tarját, a kolbászt, a pörköltöt, paprikát és paradicsomot. Megpirítjuk, majd az edényt lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük 2 liter vízzel, beleteszünk 2 erőleves kockát, és takaréklángon főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. Beletesszük a megmosott, feldarabolt (vagy mirelit) vajbabot, és visszatesszük a tűzre. Amíg a bab megpuhul, egy külön fazékban, forró, sós vízben megfőzzük az orsótésztát. Amikor a vajbab is megpuhult, egy nagy bögrében vagy tálban összekeverjük a lisztet és a tejfölt és hozzámerünk egy kis forró levest. Habverővel simára keverjük, majd még 2–3 kanál levest merünk hozzá és hasonlóképpen elkeverjük. Ha szép homogén az állaga, a leveshez öntjük, és a leszűrt orsótésztát is hozzáadjuk. Petrezselyemmel megszórva azonnal, forrón tálaljuk.
Gombás-sajtos krumplitál
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 40 dkg nagy gomba, 15 dkg póréhagyma, 10 dkg piros húsú paprika, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 3 dl tejföl, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 10 dkg füstölt sajt
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Közben a többi zöldséget megmossuk és megtisztítjuk. A gombát egészben hagyjuk, a pórét fél karikákra, a paprika húsát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük. Kiolajozunk egy hőálló tálat, és a burgonyát belekarikázzuk, közben kicsit megsózzuk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, és a felével megkenjük a burgonyákat. Felforrósítunk egy evőkanál olajat és 2–3 perc alatt megsütjük benne a gombák tetejét, a belső részét megsózzuk, borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és megfuttatjuk rajta a pórét és a paprikát, majd megszórjuk a petrezselyemmel. A gombákba töltjük a hagymás paprikát, és a töltött gombákat ráfordítjuk a burgonyára. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) kapcsoljuk. A gombák tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és ráreszeljük a sajtot. A sütőben pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.
Füstölt halas saláta
Hozzávalók: 1 füstölt hal, 1 fej vöröshagyma, 2 kemény tojás, 2 dl majonéz
Elkészítése: A hal bőrét lehúzzuk, szálkáit eltávolítjuk, apróra vágjuk, óvatosan összekeverjük az ugyancsak apróra vágott hagymával, a tojásokkal és a majonézzel. Jól behűtve tálaljuk.