Használjunk sok tárkonyt az ételekben!
hirdetés
A tárkony (Artemisia dracunculus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.
Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Vadon az északi félteke nagy területén előfordul: Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, valamint Észak-Amerika nyugati részén, s dél felé még Mexikó területén is. Elképzelhető azonban, hogy az észak-amerikai populációk emberi termesztésből vadultak ki. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
hirdetés
Összegyűjtöttünk néhány nagyon különleges receptet, amibe gazdagon tehetünk tárkonyt, ezzel megbolondítva a megszokott ételeket!
Tárkonyos csirkeraguleves
Egy kicsit eltér a szokásos ragulevesektől, még gomba sincs benne, de így is nagyon finom es laktató. Télen mennyei forrón, a meleg, nyári estéken pedig hidegen szoktuk enni.
Hozzávalók (4 főre): 2 db csirkemell filé, 3 ek napraforgó olaj, 3 közepes db sárgarépa, 2 közepes db fehérrépa, 1 kis db karalábé, 1 kis db zeller, 1 nagy db vöröshagyma, 30 dkg zöldborsó, 1 ek tárkony (ízlés szerint), 3 dl főzőtejszín, 1 citromból nyert citromlé, 4 db leveskocka (erőleves), 3 ek petrezselyem
Elkészítés: Először is a csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat, rádobjuk a húst es fehéredésig pirítjuk. A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz adjuk. (Személy szerint a répán kívül minden zöldséget egészben szoktam hagyni és miután kész a leves, kihalászom őket az egészben hagyott hagymával együtt.) Hozzáadjuk a tárkonyt, az erőleveskockákat és a szárított petrezselymet, majd felöntjük vízzel. Forrás után, fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Amikor már majdnem puha a többi zöldség, akkor adjuk hozzá a zöldborsót a leveshez. Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál levest, simára keverjük és a leveshez adjuk. Jól megkavarjuk az egészet és még egy kis tárkonyt morzsolunk bele. Amikor újra forr, belecsavarjuk a citrom levét.
Avokádós töltött tojás
Egy kis újdonság a töltött tojások között. Amerikában Szent Patrick napján nagyon népszerű, mivel zöld színű.
Hozzávalók (6 főre): 6 db főtt tojás, egy fél avokádó, 2 szál újhagyma karikára vágva, 1 lime leve, 1 ek petrezselyem és 1 ek tárkony felaprítva, só és frissen őrölt bors ízlés szerint.
Elkészítés: A főtt tojások alját vágjuk le, a sárgáját egy tompa késsel óvatosan kaparjuk ki egy tálba. A másik végéről is vágjunk le egy vékony szeletet, hogy töltéskor ne guruljanak el. Az avokádót szintén rakjuk a tálba, locsoljuk rá a lime levét, villával törjük össze. Végül a többi hozzávalóval jól keverjük ki a krémet. Kanalazzuk habzsákba, és töltsük meg a tojásokat.
Aki nem elégszik meg ezekkel a remek ízekkel, azoknak különleges, mégis olcsó krémlevesek kínálunk, korábbi cikkünkben minden összetevő megtalálható.