Izgalmas földimogyoró levesek
hirdetés
A mogyit nem csak pörkölve, nassolgatva lehet elfogyasztani, vagy amcsi stílusban a mogyorókrémet kenyérre kenni és lekvárral elmajszolgatni. A kínai konyha például rendszeresen felhasználja a földimogyorót, de az afrikaiak is remekelnek a földimogyorós ételek készítésében.
Az afrikai konyhában például nagyon népszerűek a földimogyoró levesek. Érdemes neked is kipróbálni néhányat, különösen akkor, ha keresed az új ízeket, a reform és a különleges recepteket.
hirdetés
Nyugat-afrikai földimogyoró leves
Hozzávalók: 1 cm gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 120 g barnarizs, 150 g kelkáposzta (4-5 levél), 1 közepes db paradicsom (télen negyed hámozott paradicsom konzerv), 7 dl alaplé, 4 csapott ek mogyoróvaj, 50 g földimogyoró.
Elkészítés: A rizst főzzük ki. A hagymát fokhagymát pucoljuk meg, a paradicsomot vágjuk kis kockákra. Az alaplevet forraljuk fel, közben aprítsuk össze a hagymát finomra, a fokhagymát és a gyömbért reszeljük finomra. A kelkáposzta leveleit vágjuk csíkokra, a nagyobb ereket távolítsuk el. A hagymákat és a gyömbért adjuk az alapléhez, és keverjük hozzá a mogyoróvajat. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Keverjük el a mogyoróvajat, és 5 percig főzzük. Vegyük le a lángot, adjuk hozzá a káposztát és a paradicsomot. Még 10 percig főzzük. Tovább is lehet, de finomabb, ha a káposzta kicsit roppanós marad. Tálaláskor osszuk szét a rizst tálkákba, merjük rá a levest. A mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk illatosra, és szórjuk rá a levesre.
Brazil mogyoró leves
Hozzávalók: 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 10 dkg pirított földimogyoró, 2 tk vegeta, csipetnyi őrölt fehérbors, csipetnyi őrölt szerecsendió, kevés őrölt chili, 2 dl főzőtejszín, 1-2 ek lime (zöldcitrom) lé.
Elkészítés: Serpenyőben a felolvasztott vajon a lisztet kevergetve megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a durvára darált mogyorót, és 30 másodpercig pirítjuk. Kilenc deci vízzel felöntjük, és habverővel kevergetve felforraljuk. A vegetát, a borsot, a szerecsendiót és a chilit hozzáadjuk, és lassú tűzön még 10 percig főzzük. A főzés vége felé hozzákeverjük a tejszínt, majd ha a tűzről már lehúztuk, a lime-levet is belecsorgatjuk.
Egyszerű földimogyoró leves
Hozzávalók: 500 g földimogyoró (sótlan), 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, 2 db marhahúsleves-kocka, 4 dl tej, 1 liter víz, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csipet őrölt bors.
Elkészítés: Egy lábosban tegyünk föl egy liter vizet főni. Oldjuk föl benne a két húsleves kockát. Ezalatt a mogyorót kissé pirítsuk át a sütőben. Majd hűtsük le és törjük össze egy mozsárban, vagy daráljuk le. Adjuk a zöldségleveshez. Ezután keverjük simára a tejet és a lisztet, Ízesítsük borssal. Adjuk a leveshez és forraljuk pár percig. Egy tálban keverjük el a tejfölt és merjünk rá egy merőkanál levest. Keverjük el, majd öntsük vissza a levesbe. Tálaljuk melegen és szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.
Afrikai földimogyoró-leves zöldséggel
Hozzávalók: 4 db közepes méretű sárgarépa, 2 db közepes méretű fehérrépa, 4 szál szálzeller, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szárított chilipaprika, 6 ek mogyoróvaj (krémes), 1 doboz darabolt paradicsom (vagy 4 közepes méretű paradicsom), 3 ek olívaolaj, 1 l csirkealaplé, 10 dkg gersli (vagy rizs), 1 piros kaliforniai paprika, 1 paprika, só, bors, petrezselyem.
Elkészítés: A zöldségeket mossuk meg, szükség szerint hámozzuk. Vágjuk fel a fehérrépát, a sárgarépát, a paprikát, a kaliforniai paprikát és a halványító zellert 2 cm széles csíkokra. A hagymát és a fokhagymát egészen apróra aprítsuk fel. Ha nem konzerv darabolt paradicsomot használunk (chopped tomato), akkor először óvatosan metsszük be a paradicsomok héját 2-3 helyen, majd merítsük őket lobogó vízbe 20-25 mp -re. Ha a bemetszéseknél a paradicsom héja elkezdett kifelé pödörödni, akkor vegyük ki őket, és tegyük hideg vízbe. Ha kihűltek, hámozzuk meg, és vágjuk fel 1 cm -es kockákra. A főzéshez használt edénybe csorgassuk bele az olívaolajat, majd amikor felforrósodott, öntsük bele a zöldségeket, és pároljuk 4-5 percig. Amikor a zöldségek színt kaptak, öntsük fel a csirkealaplével, dörzsöljük bele a chilipaprikát (utána alaposan mossunk kezet!), és hagyjuk főni 15-20 percig. Amikor a zöldségek megfelelően megpuhultak, szórjuk bele a hántolt árpát, és öntsük bele a darabolt paradicsomot. Amikor a hántolt árpa megpuhult fog keményre, merjük a levesbe a földimogyoró-vajat. A mogyoróvaj 2-3 perc alatt eloszlik, és besűríti a levest. Ezután vegyük le a hőforrásról az edényt, és hagyjuk 1/2 órát pihenni a levest. A pihenés alatt az árpa egy kicsit megduzzad, és tovább sűríti a levest. Tálalás előtt melegítsük fel újra a levest, és tejszínnel-, durvára aprított pörkölt földimogyoróval tálaljuk.
Várjuk hozzászólás formájában a személyes tapasztalatokat is.