Váratlan vendég érkezik? Vendégváró falatok gyorsan
hirdetés
Mindenki járt már legalább egyszer úgy, hogy fél órája volt arra, hogy a váratlan vendég számára valami finomat készítsen. Ilyenkor már nincs idő bevásárolni, és valójában nem is kell: otthon lévő alapanyagokból is finom vendégváró falatokat készíthetsz. Megmutatjuk, hogyan!
Például az egyik „mentőmellényt” a franciáknak, és találmányuknak, a krokettnek köszönhetjük. A krokettek ugyanis a francia konyhaművészet melegen ajánlott nagyasszonyai. Krokettet nem csak ilyen alkalommal lehet készíteni, hiszen krokett nélkül nem igazi a lagzi, születésnap, vagy egyéb, nagyobb szabású összejövetel sem. Ha van otthon legalább 5 tojás, akkor gondolkodás nélkül neki is állhatunk sütni-főzni! A kokettek nagyjából 4 főre lesznek elegendőek.
hirdetés
Az 5 tojáson kívül szükségünk lesz még 5 dkg tejfölre, fél köteg zöldpetrezselyemre, 10 dkg hagymára, 10 dkg kenyérre, 3 dkg vajra, ugyanennyi zsemlemorzsára, no meg pici sóra és borsra. Az elkészítése sem kimondottan bonyolult, csupán több lépésből tevődik össze. Először is az 5 tojásból 4-et megmosunk és odateszünk főni. Mialatt a tojások keményre főnek, a kenyér belét kevés tejbe beáztatjuk, tej híján jó lesz a víz is. Ezután ki is facsarjuk, számunkra csak annyi kell, hogy puha és nedves legyen. Ha a főtt tojások megvannak, a tojáshéjat eltávolítjuk, a tojásokat apróra vágjuk, egy tálkában pedig összekeverjük a kenyérbéllel, a tejföllel, az apróra vágott hagymával, petrezselyemzölddel és végezetül hozzáütjük a megmaradt nyers tojást is. Az egészet jól elkeverjük, egy ragadós masszát kell, hogy kapjunk. Természetesen kevés sóval és borssal is megfűszerezzük. Aki tudja vendégéről, hogy imádja a húst, annak sonkakockákat is tehetünk bele, de a párizsi is ugyanúgy megállja a helyét. Ha vega vendégünk lesz, apróra vágott vagy reszelt sajttal bolondíthatjuk meg a masszát. Kanállal szaggatunk ki masszákat, gömbölyűre görgethetjük kezünkkel is, de elnyújtott verzióban is mutatósak lesznek. Melegen tálaljuk, jöhet mellé ketchup, pomodore szósz, majonéz vagy valamilyen párolt zöldségköret is.
A másik gyors vendégváró falat a burgonyafasírt lesz. Enyhén fűszeres, pufók és ropogósan étvágygerjesztő, szánkban elolvadó falat! Gyorsan és olcsón elkészíthető, kombinálható az előző recepthez hasonlóan sonkával, sajttal vagy épp gombával. Én még párolt mexikói keverékkel is kipróbáltam, ecetes uborkával rendszeresen volt téli vacsora is a család számára.
Ha 4 főre szeretnénk burgonyafasírtot készíteni, akkor 1 kg burgonya, 2 tojás, 5 dkg liszt, 3 dkg vaj és kevés só kell majd az alaphoz. Célszerűbb puhább, mállékonyabb, sárgásfehér színű burgonyafajtát választani a recepthez, mivel akkor hamar megfő és nem lesz „kásás”. Az alaphoz pedig tehetünk bármi egyebet is, fantáziánkra és a kamra/hűtőszekrény tartalmára van bízva.
Tehát a burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Főzés után lecsorgatjuk, villával szétnyomjuk. Az sem gond, ha nem sikerül teljesen pürésíteni. (Tipp: ilyenkor az előző napról megmaradt krumplipürét is fel lehet használni) Hozzáadjuk a tojásokat, egy kanál vajat, és ha valami egyebet is szeretnénk belerakni, annak most van itt a helye, tegyük bele bátran. Ha úgy érezzük, a massza állaga túl ragadós, akkor hintsünk rá kevés lisztet és gyúrjuk jól át. Formázzuk rúddá, majd lehetőleg cikk-cakkos késsel vágjunk ujjnyi vastag szeleteket. Listbe vagy zsemlemorzsába forgassuk bele, majd előre felhevített olajban 1-2 percig süssük ropogósra mindkét oldalát. Emellé is tálalhatunk szószokat vagy valamilyen télre eltett savanyúságot.