Mindent a rooibosról!
hirdetés
Enyhe, ízletes, édeskés íz, vöröses árnyalat, koffein- és kalóriamentes, leköti a szabadgyököket. Kell ennél több érv, hogy nekiálljunk fogyasztani a rooibos-t?
A rooibos (ejtsd rojbosz) a vörös földirekettye hajtásaiból készül, tehát nem teacserjéből, mint a fekete vagy zöld teák. A vörös földirekettye (Aspalathus linearis) egy zöld színű, tűlevelű cserje. A levelek a fekete tea leveleihez hasonlóan fermentálódnak, de ebben az esetben vöröses szín alakul ki.
hirdetés
A dél-afrikaiak már jó ideje ismerik jótékony hatásait, a KhoiKhoi törzs több száz éve használja üdítő italként és színezőként egyaránt. Az őslakosok kézzel szüretelték a növényt, majd sziklákon zúzták össze szárítás előtt. A vad rooibos egyetlen helyen őshonos: Dél-Afrikában, a Cedarberg hegység környékén. Európa csak nemrég fedezte fel a rooibost, először egy orosz emigráns, Benjamin Ginsberg hozta forgalomba a XX.század elején.
Dél-Afrika kincse
Az évi 8000 tonna megtermelt rooibos felét Dél-Afrikában fogyasztják el, de Németország, Japán, Hollandia és az Egyesült Államok is a nagyfogyasztók közé tartozik. A rooibos ültetvényeken nem használnak vegyszert, a leveleket kézzel szüretelik. A fermentálás összehantolva történik, itt alakul ki a pirosas szín. A fermentációt gőzös sterilizálás és szárítás követi.
Nincs benne koffein, így egész nap ihatjuk - és gyerekek is fogyaszthatják. Mivel kevés polifenolt tartalmaz, jól bírja a hosszú állást, nem fog megkeseredni. Sok benne a C-vitamin, ezért fogyókúrák kiegészítéseként is kedvelt, segíti a zsírégetést. Mangánt, kalciumot, magnéziumot és vasat is nagy mennyiségben tartalmaz.
A rooibost külsőleg és belsőleg is alkalmazzák gyógyításra. Külsőleg elsősorban bőrbetegségek kezelésére hatékony, használják az ekcéma és a pikkelysömör kezelése során, de pattanásos bőrre is alkalmazzák. Dél-Afrikában a bőrallergiás gyerekek rooibos-fürdőt kapnak. A kozmetikai ipar is kedveli. Számos rooibost tartalmazó krémet, lemosót vásárolhatunk.
Jótékony hatásai
Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antiallergén, segíti az emésztést, enyhíti az asztma és a szénanátha tüneteit is, de fogyasztják álmatlanság, hasnyálmirigy- és prosztataproblémák esetén is. Több száz tudományos kutatás foglalkozik a rooibos jótékony hatásaival, kimutatták például, hogy napi 6 csésze fogyasztása esetén jelentősen csökken a szívbetegségek előfordulása. Egyes rákfajták megelőzésében is lehet szerepe, mivel lassítja a káros sejtek szaporodását.
Elkészítés
Nagyon egyszerű, 3-5 perc áztatás, személyenként egy filter vagy egy teáskanál teafű. Hidegen jégkockával, citromkarikával, melegen akár tejjel is fogyaszthatjuk. Édeskés íze miatt nem szükséges édesíteni. Korábbi cikkünk finom teasütemények receptjeit tartalmazza a rooibos tea mellé. Dél-Afrikákban sok helyen árusítanak piros espresso-t, tejeskávét és kapucsínót, ezek mind vörös földirekettyéból készülnek és nagyon érdekesek. Ízesített rooibos teákat itthon is kapunk: áfonyásat, mangósat, cseresznyéset, karamellásat, mentásat is forgalmaznak nagyobb teakereskedésekben.
Plusz infó: Egyes teafajtákat oxidálni szükséges. Ez egy sötétben zajló folyamat, melynek során a klorofil lebomlik, a taninok pedig felszabadulnak, átalakulnak. Ezt a teaiparban fermentációnak hívják, bár az igazi fermentációhoz tulajdonképpen nincs köze, hiszen ez a fogalom általában a szénhidrátok lebomlását jelenti. A teafajtákat a fermentáció alapján is lehet kategorizálni. A zöld teákat nem fermentálják, a sárga és fehér teákat változó mértékben, míg a fekete teát teljesen. A tea fermentációját a teamester felügyeli.