4+1 remek desszert diétázóknak
hirdetés
Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra. Korábban tévhit volt az, hogy az egészséges életmód miatt készülendő ételek íz-szegények vagy ehetetlenek. Ezt már megannyi módon cáfoltuk, de most újabb ötleteket adunk, mit is készítsünk el konyhánkban.
Bizonyára még nem készítettél fügés szeletet. Pedig nagyon kiadós, akár uzsonnának, tízórainak is ideális finomág. Az alábbi recept alapján kb. 36 szeletet fogunk kapni. Keverj össze egy tálban 1 evőkanál gyümölcscukrot és 4 evőkanál margarint vagy vajat. Folyamatos keverés közben adj hozzá 1 dl sűrített, hígítatlan alma levet, 30 dkg tejes kiőrlésű búzalisztet, 20 dkg búzacsírát, 1/2 kávéskanál vanília kivonatot. Felezd el a tésztát, formálj mindkét félből egy-egy hengert. Zsírpapírba csomagolva tedd egy órára hűtőszekrénybe őket. Egy kis edényben keverj össze és lassú tűzzön főzőn puhára 50 dkg aprított, szárított fügét, valamint 1 dl sűrített, hígítatlan almalevet. Vedd le a tűzről és keverj simára benne 2 evőkanál darált mandulát vagy más olajos magvat. Kikent, nagy tepsire vékonyan nyújtsd ki az egyik tészta hengert, s egyengesd el a széleit. Kend rá egyenletesen a füge keveréket. Két zsírpapír között nyújtsd ki azonos nagyságúra a másik adag tésztát is. Szedd le az egyik papír réteget, és ügyesen fektesd rá a füge keverékre a tésztát. Nyomkodd meg könnyedén és éles késsel egyenesítsd ki a széleit, 150-200 Celsius fokra előmelegítet sütőben pedig 15-30 perc alatt süsd világos barnára. Még forrón szeljed fel négyzet vagy rombusz alakúra.
hirdetés
A másik remek javaslatunk a Szent János kenyér. Kb. 32 kis szelet lesz belőle, ha az alábbi mennyiségek mellett maradsz. Kis edényben, lassú tűzön főzz tíz percig 3 evőkanál vajat vagy margarint és 1 dl sűrített, hígítatlan almalevet, és 10 dkg mazsolát. Vedd le a tűzről, és adj hozzá 1 kávéskanál vanília kivonatot. Közepes tálban keverj össze 15 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 1 kávéskanál sütőport, 5 dkg édesítés nélküli Szent János kenyér port, 10 dkg durvára vágott diót. Gyors mozdulatokkal keverd össze a két keveréket. Önts egy kis tepsibe, és 150-200 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd tíz percig. Ellenőrizd tűvel, hogy megsült-e már. Hagyd kihűlni a tepsiben, azután szeleteld fel.
Keményítős banán pudingot is készíthetsz, most 2 adaghoz írjuk le az összetevőket. Forralj fel egy kis edényben 2 dl vizet, 2 dl hígítatlan almalevet. Lassú tűzön főzz hozzá besűrűsödésig 1 dl keményítőt, 2 ek búza csírát. Hűtés után keverj bele 15 dkg sovány tejport, 1 kk vanília kivonatot valamint ½ kk őrölt fahéjat. Verj fel 2 tojás fehérjét, adj a tojás fehérjéhez két összetört, túlérett, citromlével elkevert banánt. Ezt keverd lazán a keményítős keverékhez. Töltsd karcsú poharakba és díszítsd durvára vágott dióval.
Ha szeretnél kb. 2 dl gyümölcs joghurtot enni, amit házilag készítettél el, akkor íme, mit is kell tenned. Keverj össze mixerben 1/5 dl sima, sovány joghurtot, ½ kk friss reszelt narancshéjat, 10 dkg epret, 1 ek sűrített narancslevet, 5 ek hígítatlan almalevet, ½ kk őrölt fahéjat.