hirdetés

Partnereink

Készítsünk marha- és borjúalapleveket

hirdetés

Készítsünk marha- és borjúalapleveket

Az alaplék nélkülözhetetlenek bizonyos mártások ízesítéséhez, továbbá pecsenyeszaftokhoz, levesekhez, ragukhoz és még sok más ételhez. Jó alaplét könnyen készíthetünk otthon, általában olyan hozzávalókat kell belefőzni, amelyeket máskülönben kidobnánk, mint például a csontokat, nyesedékeket.

A marha- és borjú alaplevek a legintenzívebb ízűek, amelyeket pecsenyemártásban, barnamártásokban, levesekben és ragukban használunk. A borjúcsont több zselatint tartalmaz, mint a marha, a belőle készült alaplének nagyszerű állaga lesz, és sokoldalúbban felhasználható még a csirke vagy a vadételekhez is. Egy sűrű, zselés borjú alaplé pástétomok befedéséhez, valamint tésztában sült pástétomokhoz is használható. A főtt csontok gazdagabb, sötétebb alaplét biztosítanak, mint a nyersek. Bármilyen húsnyesedéket hozzáadhatunk.

hirdetés

Vegyük az alapreceptet, amiből kb. 1 liternyi alaplé lesz. Kell hozzá: 1,5 kg marha- vagy borjúcsont, 2 nagy vöröshagyma héjastul és negyedelve, 1 nagy sárgarépa durvára aprítva, 2 zellerszár durvára aprítva, néhány babérlevél, kakukkfű- és petrezselyemszálak, valamint 1 teáskanál szemes fekete bors.

Tegyük a csontokat egy hússütő tepsibe és 200°C-ra előmelegített sütőben pirítsuk 30 percig. Távolítsuk el róluk a felesleges zsírt és tegyük a csontokat levesfazékba. Öntsük hozzá a tepsiben maradt darabkákat is. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzon forraljuk fel és merjük le a habot, ami a tetején keletkezik. Csökkentsük a hőmérsékletet annyira, hogy az alaplé éppen hogy gyöngyözzön, és fedő nélkül hagyjuk 4 órán át főni. Finom lyukú leves szűrőn szűrjük át egy üvegbe és hagyjuk kihűlni.

Más variánsok

A bárány alaplét a marha- vagy borjúcsont helyett báránycsonttal készítjük. Használjuk fel különböző bárányételekben, így ragukban és húsos báránylevesekben is szerepet kap. Be is forralhatjuk az amerikaiak által igen kedvelt pásztorpitéhez (sheperd’s pie) vagy báránypecsenye-mártásokhoz.

A zselés sertés alapléhez, amit sertés és csirkeételekhez használhatunk, a marha- vagy borjúcsont helyett sertéscsontot tegyünk bele. Adjunk hozzá 1-2 sertéscsülköt vagy borjúlábat is, ez biztosítja a kocsonyásodást, az alaplé megdermedését. Itt is a csontokat 30 percig pirítsuk sütőben.

Sonka alapléhez daraboljunk fel két füstölt sonka vagy csülökcsontot, és tegyük lábosba egy megtisztított, apróra vágott vöröshagymával, egy póréhagymával és 2 zellerszárral. Mehet bele pár szem szegfűszeg is. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, mielőtt leszűrnénk. Szárazbabbal, lencsével, más hüvelyesekkel készült levesek kiváló alapja lehet, akkor is jó ízt ad nekik, ha épp hús nélkül főznénk meg. Bab esetén előbb tiszta, sótlan vízben főzzük meg, majd szűrés után használhatjuk második léként a sonkás alaplevet. Ekkor már főszerezhetünk is és belekerülhetnek a zöldségek is.

Hogyan tároljuk az így készült alapleveket?

Miután az alaplét leves szűrővel átszűrtük és kihűtöttük, tároljuk a hűtőben. A vörös húsból készült alaplé egy hétig is eláll, a többi viszont csak 1-2 napig. Kanállal szedjünk le minden zsírt a tetejéről, majd műanyag dobozokban lefagyasztva 3-4 hónapig a mélyhűtőben is tarthatjuk. Érdemes kisebb-nagyobb dobozokat használni ilyenkor, hogy a következő felhasználáskor ne kelljen több alaplét kiolvasztani, mint amennyire szükségünk van. Hiszen egy mártáshoz például elegendő 1-2 dl alaplé is, míg egy húsleveshez vagy raguhoz már fél liter is szükségessé válhat. A leleményesek jégkocka-zacskóba vagy jégkocka tartóba teszik az alapleveket.

Megjegyzés: Egy jó meleg alaplé felszolgálható erőlevesként is, ami nagyon jól jöhet akkor, ha megfáztunk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés