Vegetáriánus gombás receptek
hirdetés
Különböző okok miatt egyre több ember szeretné teljesen elhagyni a húst az étrendjéből, de legalábbis csökkenteni húsfogyasztását. Van, akinek a húsbotrányokról, a tömeges ipari állattartásról szóló híradások vették el az étvágyát, mások egyszerűen szeretnének egészségesebben, tudatosabban étkezni, és vannak, akik etikai-morális megfontolások alapján nem fogyasztanak húst.
Bármi legyen is döntésük oka, egy biztos: vegetáriánusként nem kell lemondaniuk az élvezetről és a változatosságról, igenis lehet mindennap finom ételeket az asztalra varázsolni. Íme néhány remek gombás recept:
hirdetés
Sült mángold tekercsek gombával
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepesen nagy mángold levél, só, 3 sárgarépa, 3 pasztinák, 2 ek. dióolaj, bors, frissen őrölt szerecsendió, 300 g vegyesgomba-konzerv, 2 ek. aprított konyhai zöldfűszer (például metélőhagyma, petrezselyem, kapor, kerti zsálya), 300 g darabos krémsajt, 2-3 ek. világos szójaszósz, vaj a sütőforma kikenéséhez, 2 tojás, 250 ml tej, 3 ek. tejszín.
Elkészítési idő: kb. 30 perc (plusz a főzés)
Adagonként: kb. 405 kcal/1704 kJ
A mángold leveleket enyhén sós vízben kb. 5 percig blansírozzuk. Ezután a leveleket kivesszük, és lecsepegtetjük. A vastagabb ereket kivágjuk, és a leveleket kiterítjük a konyhapulton. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő esetén C 160 °C-ra) előmelegítjük. A sárgarépát és a pasztinákot megtisztítjuk, meghámozzuk, és felkockázzuk. A dióolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a zöldségeket kb. 6 percig pároljuk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A gombát leszűrjük és lecsepegtetjük, a levét felfogjuk és félretesszük. A gombát a zöldfűszerekkel együtt a zöldségekhez adjuk, és kb. 3 percig sütjük. Egy tálban a krémsajtot a gombalével és a szójaszósszal összekeverjük, majd a zöldségekhez adjuk. Ezt a keveréket szétosztjuk a mángold leveleken, majd a leveleket feltekerjük, és rögzítjük. Egy tűzálló formát vajjal kikenünk, és beletesszük a tekercseket. A tojásokat a tejjel és a tejszínnel összekeverjük, majd a tekercsekre locsoljuk. Az egészet a sütőben, a középső rácson kb. 20 percig sütjük.
Vegyes gomba vadorzó módra
Hozzávalók 4 személyre: 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 vöröshagyma, só, bors, ecet, 3 kockacukor, 2 ek. olvasztott vaj, 2 ek. liszt, 1/2 citrom leve, 200 g tejföl, 500 g vegyes gomba.
Elkészítési idő: kb. 15 perc (plusz a sütés és főzés)
Adagonként: kb. 160 kcal/671 kJ
A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk, meghámozzuk és csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A hagymát és a sárgarépát sóval, borssal megszórjuk, és pár csepp ecetben egy rövid ideig főzzük, majd leszűrjük, és a levet félretesszük. 3A fehérrépát a cukorral együtt 1 ek. olvasztott vajon pirítjuk, majd megszórjuk a liszttel, és barnára sütjük. A félretett főzőlével felöntjük, felforraljuk, és citromlével ízesítjük. Ezután belekeverjük a tejfölt. Megtisztítjuk a gombát, felaprítjuk, és a maradék olvasztott vajon kb. 8 perc alatt készre pároljuk. A gombát, a zöldséget és a mártást összekeverjük, és gombóccal tálaljuk.
Articsóka és gomba burgonyahajóban
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 4 articsóka, 200 g gyöngyhagyma, 400 g shiitake gomba, 12 zsenge sárgarépa a zöldjével együtt, 200 g zöldbab, só, 2-4 ek. olaj, 1-2 csillagánizs, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. friss kakukkfű.
Elkészítési idő: kb. 25 perc (plusz a sütés és főzés)
Adagonként: kb. 285 kcal/1197 kJ
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő esetén i 180 °C-ra) előmelegítjük, a burgonyát alaposan megmossuk, és hosszában kettévágjuk, a belsejüket kivájjuk, hogy egy kis hajót kapjunk. Megsózzuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. A kikapart burgonyát félretesszük. Az articsókákat megtisztítjuk, a leveleket és a zöldjét eltávolítjuk, az alsó részét 8 darabra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, a gombát megtisztítjuk, és tisztára keféljük. A sárgarépát megmossuk, meghámozzuk, a zöldjéből egy keveset rajtahagyunk. A zöldbabot megtisztítjuk, és hüvelyestül apróra vágjuk. A sárgarépát és a babot 3 percig forró sós vízben blansírozzuk. A kikapart burgonyát a hagymával, az articsókával, a gombával és a csillag-ánizzsal együtt a forró olajon megsütjük. Kakukkfűvel, sóval, borssal és egy kevés összenyomott fokhagymával ízesítjük. A burgonyahajókat megtöltjük a zöldségkeverékkel és tálaljuk.