hirdetés

Partnereink

Vegetáriánus gombás receptek

hirdetés

Vegetáriánus gombás receptek

Különböző okok miatt egyre több ember szeretné teljesen elhagyni a húst az étrendjéből, de legalábbis csökkenteni húsfogyasztását. Van, akinek a húsbotrányokról, a tömeges ipari állattartásról szóló híradások vették el az étvágyát, mások egyszerűen szeretnének egészségesebben, tudatosabban étkezni, és vannak, akik etikai-morális megfontolások alapján nem fogyasztanak húst.

Bármi legyen is döntésük oka, egy biztos: vegetáriánusként nem kell lemondaniuk az élvezetről és a változatosságról, igenis lehet mindennap finom ételeket az asztalra varázsolni. Íme néhány remek gombás recept:

hirdetés

Sült mángold tekercsek gombával

Hozzávalók 4 személyre: 8 közepesen nagy mángold levél, só, 3 sárgarépa, 3 pasztinák, 2 ek. dióolaj, bors, frissen őrölt szerecsendió, 300 g vegyesgomba-konzerv, 2 ek. aprított konyhai zöldfűszer (például metélőhagyma, petrezselyem, kapor, kerti zsálya), 300 g darabos krémsajt, 2-3 ek. világos szójaszósz, vaj a sütőforma kikenéséhez, 2 tojás, 250 ml tej, 3 ek. tejszín.

Elkészítési idő: kb. 30 perc (plusz a főzés)

Adagonként: kb. 405 kcal/1704 kJ

A mángold leveleket enyhén sós vízben kb. 5 percig blansírozzuk. Ezután a leveleket kivesszük, és lecsepegtetjük. A vastagabb ereket kivágjuk, és a leveleket kiterítjük a konyhapulton. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő esetén C 160 °C-ra) előmelegítjük. A sárgarépát és a pasztinákot megtisztítjuk, meghámozzuk, és felkockázzuk. A dióolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a zöldségeket kb. 6 percig pároljuk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A gombát leszűrjük és lecsepegtetjük, a levét felfogjuk és félretesszük. A gombát a zöldfűszerekkel együtt a zöldségekhez adjuk, és kb. 3 percig sütjük. Egy tálban a krémsajtot a gombalével és a szójaszósszal összekeverjük, majd a zöldségekhez adjuk. Ezt a keveréket szétosztjuk a mángold leveleken, majd a leveleket feltekerjük, és rögzítjük. Egy tűzálló formát vajjal kikenünk, és beletesszük a tekercseket. A tojásokat a tejjel és a tejszínnel összekeverjük, majd a tekercsekre locsoljuk. Az egészet a sütőben, a középső rácson kb. 20 percig sütjük.

Vegyes gomba vadorzó módra

Hozzávalók 4 személyre: 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 vöröshagyma, só, bors, ecet, 3 kockacukor, 2 ek. olvasztott vaj, 2 ek. liszt, 1/2 citrom leve, 200 g tejföl, 500 g vegyes gomba.

Elkészítési idő: kb. 15 perc (plusz a sütés és főzés)

Adagonként: kb. 160 kcal/671 kJ

A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk, meghámozzuk és csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A hagymát és a sárgarépát sóval, borssal megszórjuk, és pár csepp ecetben egy rövid ideig főzzük, majd leszűrjük, és a levet félretesszük. 3A fehérrépát a cukorral együtt 1 ek. olvasztott vajon pirítjuk, majd megszórjuk a liszttel, és barnára sütjük. A félretett főzőlével felöntjük, felforraljuk, és citromlével ízesítjük. Ezután belekeverjük a tejfölt. Megtisztítjuk a gombát, felaprítjuk, és a maradék olvasztott vajon kb. 8 perc alatt készre pároljuk. A gombát, a zöldséget és a mártást összekeverjük, és gombóccal tálaljuk.

Articsóka és gomba burgonyahajóban

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 4 articsóka, 200 g gyöngyhagyma, 400 g shiitake gomba, 12 zsenge sárgarépa a zöldjével együtt, 200 g zöldbab, só, 2-4 ek. olaj, 1-2 csillagánizs, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. friss kakukkfű.

Elkészítési idő: kb. 25 perc (plusz a sütés és főzés)

Adagonként: kb. 285 kcal/1197 kJ

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő esetén i 180 °C-ra) előmelegítjük, a burgonyát alaposan megmossuk, és hosszában kettévágjuk, a belsejüket kivájjuk, hogy egy kis hajót kapjunk. Megsózzuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. A kikapart burgonyát félretesszük. Az articsókákat megtisztítjuk, a leveleket és a zöldjét eltávolítjuk, az alsó részét 8 darabra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, a gombát megtisztítjuk, és tisztára keféljük. A sárgarépát megmossuk, meghámozzuk, a zöldjéből egy keveset rajtahagyunk. A zöldbabot megtisztítjuk, és hüvelyestül apróra vágjuk. A sárgarépát és a babot 3 percig forró sós vízben blansírozzuk. A kikapart burgonyát a hagymával, az articsókával, a gombával és a csillag-ánizzsal együtt a forró olajon megsütjük. Kakukkfűvel, sóval, borssal és egy kevés összenyomott fokhagymával ízesítjük. A burgonyahajókat megtöltjük a zöldségkeverékkel és tálaljuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés