Meleg előételek gombafejekből
hirdetés
Ha szeretnénk gyors és finom előételt tenni vendégeink elé az asztalra, akkor nem is kell sok alapanyaggal dolgoznunk. Megosztunk most veletek két remek receptet, amik valójában töltött gombafejek. Hogy mivel lesznek töltve? Na, ez itt a nagy kérdés!
Ha hirtelen betoppan egy vendég, akkor rendszerint hidegtállal vagy hideg előétellel kínáljuk meg. De ha tudjuk, hogy vendégeink lesznek, akkor bizony időben készülődni tudunk rá és készíthetünk meleg előételeket is. A gombát többnyire mindenki szereti, ezért a különféle töltelékekkel megrakott gombafejek az esetek 99%-ban sikert aratnak.
hirdetés
Meglepetés gombák
Mutatósan kikandikálnak a tojás-sárgák a gombafejekből, alattuk pedig finoman olvadt sajt kényezteti majd az ízlelőbimbókat. Lássunk is neki! Kell majd hozzá 8 nagy gombafej, 4-5 szál tárkony, 5 dkg tejföl, 8 fürjtojás (ennek hiányában jöhet a tyúktojás), 5 dkg sajt, 5 dkg vaj, csipetnyi só és bors.
Miután a gombákat megmostuk és lecsorgattuk, minden kalapból eltávolítjuk a gomba szárát. Ezt a későbbiekben felkockázzuk, a reszelt sajttal, valamint a tejföllel szépen összekeverjük. Megszórjuk tárkonnyal is. Eközben a kalapokat megsózzuk, teszünk mindegyikbe egy kis vajat és 10 perce előmelegített sütőbe tesszük (180 fokon). Ha kivettük, hagyjuk kicsit hűlni. Belerakjuk a sajtos-tejfölös-gombaszáras tölteléket, de lehetőleg ne púposan, mert még rá kell kerüljön a tojás. Ha nincs fürjtojásunk, akkor nyugodtan üthetünk minden gomba tetejére egy tyúktojást is. Mindeközben a sütőt ne kapcsoljuk ki, mert az egész kreáció visszamegy 5-6 percre, hogy a tojás is átsüljön, a sajt pedig megolvadjon. A tojás sárgája lehetőleg folyékony kell maradjon. A tetejét is bátran meghinthetjük tárkonnyal, a gombával együttesen remek ízkavalkádot fogunk kapni a szánkban.
Időben nagyjából 30 perc alatt elkészül, ebből az előkészületekre 15 percet kell szánjunk. Tehát röviden összefoglalva gyorsan elkészül.
Juhtúróval töltött gombafejek
Korábban már szóvá tettük egyik gasztro-cikkünkben, hogy mennyire fontos a tejtermék és a szervezetnek, valamint adtunk néhány receptet is, hogy a juhtúrót beiktassuk az étrendünkbe. Most is egy remek, meleg előétel következik, amiben a gomba mellett ez a tejtermék is főszerepet kapott. Megéri elkészíteni, különösen, hogy szintén 8 gombafejre, 30 dkg juhtúróra, 3 dkg vajra, 2 tojásra és fél csomag zöldhagymára, valamint fél köteg kaporra lesz csupán szükségünk. Aki nem talál zöldhagymát, bátran elkészítheti vörös- vagy lila-hagymával, esetleg póréhagymával. Díszítésként piros paprikát is érdemes majd használnunk. Ízlés szerint só és bors is kerülhet bele, de vigyázni kell, mert a túró már eleve sós. A gombák szárát mosás és lecsepegtetés után kivesszük, felkockázzuk a hagymával együtt, és a vajon megpároljuk. Amikor kicsit kihűlt, összekeverjük a kaporral, túróval, tojásokkal. Utánasózunk és borsozunk - ha kell. A gombakalapokat ezután megtöltjük velük, jó gazdagon, majd 30 percre betesszük őket a sütőbe. Mielőtt teljesen elkészülne, meghinthetjük piros paprika-kockákkal vagy sajttal a tetejüket.
Fontos infók: A gombák lehetőleg csiperkék legyenek, akkor sokkal könnyebb velük dolgozni. A tölcséres gombák ezeknél a recepteknél kevésbé alkalmasak. A gombákat sózzuk meg, különben vízízű fog maradni és valószínűleg utána kell majd sózni. Lehetőleg friss fűszerekkel dolgozzunk, hogy intenzívebbek legyenek az ízek. Vaj helyett pedig nyugodtan használhatunk margarint is. A receptötletek tovább variálhatók mindenki kedve szerint.
Jó étvágyat!