hirdetés

Partnereink

Irán különlegességek

hirdetés

Irán különlegességek

Nem csak a magyar konyha ismerete fontos. Aki igazán otthonosan akar mozogni a gasztronómiában, az nyitott új ízek és más nemzetek ételeinek a megismerésére is.

Most egyszerűen elkészíthető ételek receptjeit mutatjuk be, méghozzá az irán konyhából. Készítsünk együtt hagymalevest, halsalátát vagy épp zöldmártást.

hirdetés

Irán hagyma-krémleves

Hozzávalók: 1,5 kg vöröshagyma szeletelve, 2 l erőleves, 1 babérlevél, 1 dl tejszín, só, fehérbors, 3 evőkanál olaj, 2 szem szegfűbors, 5 dkg liszt, 1 evőkanál apróra vágott kapor.

Pároljuk az olajban a hagymát kis lángon kb. 15 percig, vigyázzunk, puha és üveges legyen, de ne égjen meg. Mikor az erőleves forr, tegyük bele a hagymát, sót, fűszereket, és főzzük 1,5 óráig. Ezután szitán törjük át a hagymát, keverjük bele a lisztet egy kevés vízzel elhabarva, keverjük össze a levessel, és főzzük, míg meg nem sűrűsödött. Tálalás előtt öntsük bele a tejszínt, ezzel már csak melegítsük, ne forraljuk.

Halsaláta

Hozzávalók: 45 dkg tengeri hal, 3 evőkanál olaj, 1 szétmorzsolt babérlevél, 4 szem olajbogyó szeletelve, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 alma hámozva, apró kockákra vágva, 4 szardella apróra vágva, 2 paradicsom fölszeletelve.

Sós vízben főzzük puhára a halat. Mikor kihűlt, filézzük ki, és törjük apró darabokra. A rizst főzzük meg annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi. Mikor megfőtt, tegyük szitára, és hideg vízzel többször öblítsük át. Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, forgassuk meg az olajban a babérlevelet, és keverjük a rizshez a hallal és a többi hozzávalóval együtt. Nagy tálra rakjuk, és paradicsomszeletekkel díszítjük. Hidegen tálaljuk, citromlével meglocsolva.

Burgonyasaláta (Barchevanli)

Hozzávalók: 4 héjában főtt burgonya, 4 sárgarépa reszelve, 2 kemény tojás negyedelve, só, bors, 1 kávéskanál összevágott tárkony, 1 doboz mirelit borsó (vagy 25 dkg friss), 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál majonéz.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, negyedekre vágjuk és kihűtjük. Közben a zöldborsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Összekeverjük a burgonyát és a borsót, megsózzuk, megborsozzuk. Ráöntjük az olajat, ecetet, összekeverjük a hagymával, tárkonnyal, és ráreszeljük a sárgarépát. A tojásokat majonézbe mártjuk, és körberakjuk velük a salátát. Jól kihűtve tálaljuk.

Káposztasaláta

Hozzávalók: 50 dkg-os fehérkáposztafej reszelve, 4 apró paradicsom negyedelve, 2 evőkanál borecet, 1/2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 dl joghurt, só.

Keverjük jól össze a joghurtot sóval, az ecettel és a fokhagymával, és forgassuk bele a reszelt káposztát. A tál köré paradicsomszeleteket tegyünk díszítésül. Nagyon jól lehűtve tálaljuk.

Zöldmártás (Jesil salcha)

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olaj (lehetőleg olíva), 4 kávéskanál borecet, 1 kávéskanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 kávéskanál apróra vágott tárkony, 1 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, 1 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál só.

A tojássárgákat egy tálban keverjük össze a sóval, fűszerekkel és a mustárral. Először cseppenként öntsük hozzá az olajat, és elektromos habverővel vagy rendes habverővel keverjük, míg meg nem sűrűsödött. Amikor az olajat már belekevertük, cseppenként adjuk hozzá az ecetet. A metélőhagymát, tárkonyt és petrezselyemzöldet tegyük lobogó forró vízbe, szűrjük le, és nyomjuk át a szitán. A zöld levet keverjük a mártásba.

Paradicsomi szuflé

Hozzávalók: 2 dl tej, 3 dkg vaj, 3 tojássárgája, 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 tojásfehérje kemény habja, 3 dkg porcukor, 2 dkg darált mandula, 3-5 szem cukrozott cseresznye.

A vajból és a lisztből készítsünk világos rántást (3 perc), lassanként öntsük bele a tejet, és keverjük, amíg fel nem forrt. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük, míg el nem olvadt. Verjük jól fel a tojássárgákat, és ezt is keverjük a masszába. A tojáshabhoz lassanként verjük hozzá a porcukrot, és keverjük a tejes masszába. Adjuk hozzá a mandulát, a cukrozott gyümölcsöt, öntsük jól kivajazott tűzálló tálba, és előmelegített sütőben süssük 20 percig. Azonnal tálaljuk.

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés