Karfiol, a káposztafélék királynője
hirdetés
Egyre többen térnek át a vegetáriánus étkezés formáira. Éppen ezért egyre több olyan recept, könyv, cikk jelenik meg, ami segít megszokni, megérteni ezt az étrendet. Mindamellett, hogy mélyen tükrözi az állatok iránti tiszteletet, nagyon egészséges is a rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztása miatt is.
Most nem azt szeretném bemutatni mennyire egészséges ez az életmód, hanem néhány olyan receptet akarok megismertetni mindenkivel, ami hús nélkül is mennyei manna és isteni fogás lehet.
hirdetés
Egyik kedvenc zöldségem a karfiol, amit évszaktól függetlenül bármikor beszerezhetek. A karfiol a káposztafélék királynője, közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. Köretként, levesbe, vagy levesként fogyasztjuk, de számos más formában is elkészíthető a majonézes kavart karfioltól, a panírozottig is. Amikor karfiolt vásárolunk fontos, hogy elszíneződé mentes legyen és rózsái legyenek mindig roppanósak, tömöttek. A karfiol energiatartalma alacsony, így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma csekély, éppen ezért remek étel lehet különféle diétákhoz, fogyókúrákhoz is, azonban figyeljünk oda arra, hogy aki emésztési gondokkal küzd, gyomorbántalmai vannak, mellőze a karfiol fogyasztását, hiszen erősen puffasztó hatással bír.
Receptek a minden napokra húsmentesen
Természetesen ez a remek zöldség kiváló köret lehet húsok mellé, leves betét, vagy akár főétel is, de most mégis néhány olyan receptet ismerhetünk meg, ami hihetetlenül egyszerű, semmi húst nem tartalmaz mégis isteni fogás tud lenni.
Rakott karfiol
A rakott karfiol hasonló képen készül a rakott krumplihoz, de mégis nyugodt szívvel elengedhető belőle a hús! Ami szükséges hozzá: természetesen néhány főtt tojás, ez mindig attól függ, mekkora adagot szeretnénk készíteni, ezen kívül tejföl, főző tejszín, zsemlemorzsa, kevés reszelt füstölt sajt, só, bors ízlés szerint és kb. egy kiló nagyságú fej karfiol.
Elkészítése: a karfiol megfőzzük, de ne legyen teljesen puha, majd leszűrjük, rózsáira szedjük. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, félre tesszük. 4-5 főtt tojást megpucolunk, a tejfölt és a főző tejszínt (minél krémesebb, annál finomabb lesz az étel) simára elkeverjük és kezdődhet a rétegezés. Egy kivajazott hőálló tálnak az aljára teszünk egy vékony réteg tejfölt, majd pirított zsemle morzsát, majd egy réteg karfiolt, amire felszeleteljük a főtt tojást, és megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, majd a fűszerekkel és megkenjünk tejföllel. Ezután kezdődik előröl a rétegezést, a végén arra figyeljünk, hogy a tojás szeletek kell felülre kell kerüljenek és a sajt. Ha mindennel készen vagyunk 40-50 perc alatt előmelegített sütőben készre sütjük
Majonézes kavart karfiol
Hozzávalók: egy kisebb fej karfiol, 2 dl. majonéz, a majonézhez egy főtt és egy nyers tojás sárgája, egy evőkanál mustár és nagyjából 1,5-2 dl, étolaj, 5 gerezd fokhagyma, egy kevés zöld kapor, só, bors.
Elkészítés: A karfiol fejet rózsáira szedjük, enyhén sós vízben, puhára főzzük. A nyers tojás sárgáját a főtt tojáséval és egy evőkanál mustárral simára keverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le, majd aprózzuk fel a kaprot is. A megfőtt és lehűtött karfiol törjük össze, majd keverjük össze a majonézzel, fűszerekkel, a fokhagymával és kaporral és már kész is. Pirítós kenyérrel a legfinomabb!
Szezámmagos, panírozott karfiol
Hozzávalók: egy nagyobb karfiol, aminek szép nagyok a rózsái, 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, étolaj, só, bors, egy csomag szezámmag.
Elkészítés: a karfiolt főzzük meg enyhén sós vízben, amikor már puha szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Egy tányérban a tojásokat verjük fel, sózzuk, borsozzuk, egy másik tányérba tegyünk 2-3 evőkanál lisztet, a harmadik tányérba tegyük a zsemlemorzsát a szezámmaggal össze keverve. A karfiolt a hagyományos módon panírozzuk, majd süssük ki olajban. Tálalhatjuk salátával, sült krumplival, krumpli pürével, vagy bármilyen hagyományos körettel!
Jó étvágyat mindenkinek!