Ilyen az erdei gyümölcsös-vaníliás torta és a medvehagymás pogácsa
hirdetés
A nők többsége egyértelműen szeret a konyhában tevékenykedni, készíteni valamilyen finomságot. Általában ezt persze a közelben lévő férfiak nem is bánják, sőt. Ugyanakkor nagyon sokszor nem könnyű a nők helyzete sem, mivel eléggé nehéz folyamatosan új recepteket találni. Ha pedig esetleg ráakad valamire, akkor az egyáltalán nem biztos, hogy ízleni is fog a többségnek.
A mai cikkünkben két recepttel is készültünk és igyekeztünk gondolni a két végletre is, ezért a választásunk egy édes torta és egy pogácsafajta, amely a sós kategóriába sorolható.
hirdetés
Kezdjük is az édessel, a neve nem más, mint erdei gyümölcsös-vaníliás torta. Úgy gondoljuk, hogy ez remekül passzol a tavasz könnyedségéhez, üdeségéhez. A hozzávalókat két kategóriába sorolhatjuk, az első a tortához, a másik pedig a gyümölcsszószhoz. Általában a süteményekhez, tortákhoz szükségünk van lisztre, cukorra, vajra, tejre, tojásra. Nos, itt is ez az alap, kiegészülve egy-két aprósággal. Nézzük a mértékeket: 25dkg liszt, 15dkg cukor, 10dkg olvasztott vaj, 1,5 dl tej, 2 tojásfehérje, fél csomag sütőpor, fél kávéskanál őrölt Bourbon vanília, só. Láthatjuk tehát, hogy nem kell egy nagy ördöngösségre számítanunk. Menjünk is tovább és tisztázzuk le a gyümölcsszószhoz a hozzávalókat: 25 dkg vegyes gyümölcs (ez akár lehet fagyasztott is), fél dl eperszörp (legjobb, ha házi), 1 teáskanál étkezési keményítő, fél dl víz, valamint szükségünk lesz porcukorra is. Kezdődhet is az elkészítés. A lisztet a sóval, valamint a vaníliával és a sütőporral keverjük össze, majd ez után a tojásfehérjét verjük fel habbá a cukorral. Ezt követően adjuk hozzá a liszthez a tejet és a vajat és lassan keverjük ki a tésztáját. Amint ezzel megvagyunk, akkor utána beleönthetjük a tojáshabot is. A formákat érdemes előre kivajazni, majd ebbe belekanalazni a tésztát, végül pedig betenni a 190 fokon emlőmelegített sütőbe. Ott nagyjából 15 perc alatt aranybarnára sül. Miután megsültek, szedjük ki és tegyük egy rácsra, hogy tudjon kihűlni. Ez után rátérhetünk a gyümölcsszószra. Ha fagyasztott gyümölcsöket akarunk használni, akkor először mindenképpen olvasszuk fel. Közepes tűzön a szörpöt felforraljuk, de közben vigyázzunk, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak. Vegyük kezünkbe az étkezési keményítőt, majd keverjük el vízben, ez után sűrítsük meg vele a gyümölcsszószt. Ajánlott a fogyasztás előtt langyosra kihűteni, a tortácskákat pedig érdemes meghinteni egy kis porcukorral és kanalazhatjuk rá a könnyed gyümölcsszószunkat.
A következő recept pedig nem más, mint a medvehagymás pogácsa. Nos, ennek igazán különleges az ízvilága, viszont, aki szereti a sajtos pogácsát és a hagymát, annak valószínűleg ez nagyon fog ízleni. Gyökeresen egyébként nem tér el a sima pogácsa recepttől, így hát a hozzávalók listája is hasonló: 80 dkg finomliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg élesztő, másfél evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 dl olaj, fél liter tej, 25 dkg reszelt sajt, fél csomag sütőpor, 5-10 db feldarabolt medvehagyma levél, 1 tojás, 5 dkg olvasztott vaj. Az elkészítés első lépése, az élesztő felfuttatása egy kiskanál cukorral 1 dl langyos tejben. Ehhez adjunk hozzá pici lisztet, utána pedig várjunk egy kicsit. Utána adjuk hozzá a maradék langyos tejet, a sütőporos lisztet, a sót, olajat és gyúrjuk jól össze. A kelesztést kihagyjuk! A tésztát kinyújtjuk egy lisztezett deszkán 2-3 cm vastagra, majd kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk rá a reszelt sajtot és a feldarabolt medvehagyma leveleket és végül pedig tekerjük fel. Gyúrjuk át, nyújtsuk ki, vagdaljuk be a tetejét és kenjük meg tojással. Pogácsa szaggatóval adjuk meg a formákat és előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt süssük ki.