Receptek arra az esetre, ha még mindig van sonkád
hirdetés
Modern világunkban gyakorlatilag már bármit megvásárolhatunk, ugyanakkor mégsem. Erre remek példa lehet az étel, hiszen tulajdonképpen ténylegesen már bármilyen ételt levehetünk a polcról, illetve akár fagyasztott formában is a miénk lehet.
Egy másik opció természetesen az étteremből való rendelés, amely egészen biztosan egy fokkal jobb választás lehet, mint, ha gyorskajáldából vagy szupermarketekből vásárolnánk. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, akkor mégsem tudunk megvásárolni mindent, hiszen egészen biztosan nem fogunk kapni olyan ételeket, amelyek úgy vannak elkészítve, ahogyan azt mi a saját konyhánkban tennénk. Amennyiben valakinek van tehát kedve, illetve ideje otthon egy kis sütés-főzéshez, akkor nem szeretnénk, ha sokat kellene gondolkodnia a recepten, mi ezt a részét megoldjuk. Két recepttel is készültünk.
hirdetés
Az első recept a csirkés sonkakosárkák. Nos, először nézzük, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyeket be kell szerezzünk: 1 közepes csirkemell filé, 12 vékony, nagyobb szelet sonka, 1 csapott kiskanál só, fekete bors, 2 dl tejföl, 2 egész tojás, 2 púpos evőkanál liszt, 25 dkg trappista sajt, 1 kiskanál vaj a forma kikenéséhez. Ha ezek megvannak, akkor nincs más hátra, mint az elkészítés. Először is tisztítsuk meg a csirkemellet, majd vágjuk fel apró kockákra és csepegtessük le. Szórjunk rá sót, borsot, valamint fokhagymakrémmel forgassuk át. Amennyiben nincsen fokhagymakrém, akkor megteszi a zúzott fokhagyma is. Reszeljük le a sajtot, utána pedig vegyük elő a muffin formát és vékonyan kenjük ki vajjal. Gondoljunk időközben a sütőre is, hogy mire elkészülünk, legyen előmelegítve. Egy tálba mérjük a tejfölt és keverjük el a tojásokkal, illetve a liszttel. Ez után forgassuk bele a fűszeres csirkét és keverjük jól el nagyjából 10 dkg reszelt sajttal. A muffin sütő mélyedéseibe pedig először helyezzük bele a sonkákat, majd óvatosan a csirkés masszát kanalazzuk bele a kosárkákba. A megmaradt sajtot is természetesen felhasználjuk, szórjuk rá a tetejére, ha lehet úgy, hogy a kilógó sonkáknak a széleit is befedje. Most már nincs más hátra, mint a sütés. Az előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt 180 fokon szép barnára tudjuk sütni. Érdemes tudni, hogy sütés közben némi levet fog engedni, ezért ha lehet, akkor helyezzünk a muffin sütő alá egy tepsit, amibe ez bele tud csepegni.
A második választott receptünk szintén a sonkáról fog szólni, hiszen ilyenkor, húsvét után nagyon sok háznál marad meg sonka, amely gyakorta csak kárba vész. Ez nem más, mint a mustáros-sonkás rakott tészta. Először is szerezzük be a hozzávalókat: fodros kocka tészta, főtt-füstölt sonka vagy akár tarja, 1 fej hagyma, bors, 3-4 evőkanál mustár, 1 doboz tejföl, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma és reszelt sajt. Kezdjünk is neki! A megszokott módon főzzük ki a tésztát, majd kockázzuk fel a sonkát és a hagymát. Kevés zsírban dinszteljük meg a hagymát és adjuk hozzá a sonkát is, majd pirítsuk meg. Adjunk hozzánk 3-4 evőkanál mustárt, borsot ízlés szerint és a zúzott fokhagymát. Keverjünk hozzá 1 darab tojást és adjuk hozzá a tejfölt is. Ezt az egészet öntsük bele egy tepsibe, a tetejére pedig tegyünk egy kevés tejfölt és reszeljük rá a sajtot is. Ez után már nincs is más dolgunk, mint az előmelegített sütőben nagyjából 30 percet hagyni sülni. A sült sonkának egészen kellemes, illetve különleges íze van, sajnos hazánkban csak kevesen ismerik. Így elkészítve pedig bátran fogyaszthatjuk gyakorlatilag a nap bármely szakaszában. Reméljük, sikerült meghoznunk a kedvet egy kis konyhában való szorgosságra. Jó étvágyat mindenkinek!