hirdetés

Partnereink

A leghíresebb saláta a világon

hirdetés

A leghíresebb saláta a világon

Érdemes tudni azt, hogy az eredeti Cézár saláta több, mint 90 éves. A magyar éttermekben sokszor félreértelmezett változatát kóstolhattuk. Sokan nem is tudják, hogyan készül. A legenda szerint 1924-ben Tijuanaban Caesar Cardini (1896-1956) olasz származású szakács volt az első, aki készített a salátaféleséget.

Ide menekült mulatozni az kaliforniai elit. Az egyik hétvégén nagyon sokan megfordultak és kifogytak szinte mindenből, ekkor született ez a fantasztikus étel. A recept Los Angelesben először 1946-ban tűnt fel az étlapokon azóta változatlan. A tijuanai Hotel Caesarban ma is az eredeti módon, séf által szervírozva készítik ezt a salátát, aminek egyetlen más variációja sem elfogadott hivatalosan Caesar-ként. Az összetevőknél persze vannak eltérések, ki hogy szereti alapon. De a főbb hozzávalók szükségesek. A frissen pirított kenyérkockák, a Caesar dresszing és friss parmezán. Pontosan így: sem több, sem kevesebb. Kereskedelmi forgalomban is kapható, receptjét a Cardini család 1948-ban szabadalmaztatta, mára rengeteg más salátaöntet is forgalomba került Cardini's márkanéven. Tudni kell azt, hogy nem hivatalos cézár varáció, a csirkemelles változat. Azok miatt jött létre, akiknek hús nélkül elképzelhetetlen egy saláta. Az eredeti receptben nem szerepelt ajóka filé. De manapság elfogadott. Amit érdemes tudni róla, hogy a salátát eredetileg kézzel fogyasztották. A rómaisaláta-csónak alakját kihasználva a levelekkel kanalazták szájukba a finomságokat. Akinek eddig nem volt szerencséje megízlelni ezt a finomságot, az tegye meg minél hamarabb. Itt olvasható ez a remek recept:

hirdetés

Cézársaláta recept

A következő hozzávalókat kell beszerezned:

A salátához: 2 közepes db római saláta, 20 dkg kruton, 10 dkg parmezán sajt

A krutonhoz: 20 dkg bagett, 6 gerezd fokhagyma, 2.5 dl olívaolaj

Az öntethez: 2 gerezd fokhagyma, 0.5 dl olívaolaj (a fokhagyma pürésítéséhez), 2 db szardella (elhagyható), 1 fél citromból nyert citromlé, 0.5 ek mustár, 0.5 teáskanál bors (őrölt), 1 ek vörösborecet, 2 ek worcestershire-szósz, 1.5 dl olívaolaj, 3 db tojássárgája, 5 dkg parmezán sajt, só ízlés szerint

Az elkészítése a következő módon zajlik: A salátát leveleire szeded, megmosod, leszárítod. Készítsd el a kenyérkockát. Ehhez simán piríthatsz kenyérkockát magában is serpenyőben vagy készíthetünk croutont házilag így. A szószhoz tegyél egy nagy tálba a pürésített fokhagymát, Tegyük bele az ajókafilét és kézzel apríts, szaggasd kisebb darabokra. Ebbe csavarj bele a citromlét, borsozz. Alaposan keverd el. Jöhet a mustár, az evőkanálnyi vörösborecet, legalább 2 ek Worcestershire szósz, de lehet 3 is, ha valaki szereti. Ezt megint keverd el. Ehhez lassan csurgatva adagolj hozzá olívaolajat, mint amikor a majonézt készíted, és közben kevergesd folyamatosan, hogy a massza homogénre sűrűsödjön az olajtól. Ebbe csak a végén üsd bele a 3 tojás sárgáját és ezzel is keverd simára. Ekkor kerül bele a reszelt parmezán. Kóstold, ha szükséges és sózd. Fontos, hogy beleüsd a nyers tojást csak egyszerűen, de biztonsági okokból beletehetjük forráspont alatt, lévő forró vízbe kb. 45 másodpercre. Így fertőtlenítve lesz a tojás külseje, amin az esetleges szalmonella baktériumok lehetnek. Ezek ugyanis nem a tojás sárgájában vannak. A tálba keverd bele a kenyérkockák egyik felét. Majd ezt követően a salátaleveleket, forgasd össze. Szedd tányérra, hintsd meg a maradék kenyérkockával és szórd meg parmezánforgácsokkal. Fantasztikus étel, nagyon elégedett leszel majd az íz kombinációkkal.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés