Az olasz tésztákról
hirdetés
Ha tésztavásárláskor elbizonytalanodnál a sok, különböző tésztafajtát látván, és maradnál a jól bevált spagettinél, akkor neked el kell olvasnod ezt a cikket. A sok tésztafajta között egy igazi séf segít eligazodni, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje. Most megmutatunk a számtalan tésztafajta közül ötöt, ami az olasz vidékre jellemző.
A zitit főleg esküvőkön használják az olaszok. A szó jelentése: menyecske. 25 cm hosszú, csőalakú, sima falú, durum lisztből készülő tésztafajtát használat előtt 3-4 darabra érdemes törni, majd sós vízben al dentére főzni. Utóbbi azért fontos, mert a tésztát főzés után megsütik, kiváló alapanyaga zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek. A többség számára a ziti a Maffiózók (Sopranos) című amerikai sorozatból ismerős, Carmela Soprano húsgolyós fogása mindig ott van a maffiózók asztalán.
hirdetés
Strozza Pretl, vagy másik nevén papfojtó tészta, Közép-Olaszországból származik. Nevét pedig egy nép legenda adja, miszerint régen az asszonyok a helyi papnak házi készítésű Strozza Pretl adtak, ez alatt a féltékeny férjek azért imádkoztak, bárcsak a pap megfulladna. Ez a tésztafajta 1,5 cm széles, 5 cm hosszú, és zöldséges, darabos szószokhoz, ragukhoz kiváló. Vállalkozó kedvű asszonyok megpróbálkozhatnak a papfojtó elkészítésével, mert a tojásmentes, sodort, vastag tésztaféle könnyen elkészíthető otthon is. A jobb végeredmény miatt reszeljünk a tésztába parmezánt.
A mafalda, vagy más néven Reginette Dél-Olaszországból való, csipkés szélű, egyenes tésztafajta Savoya hercegnőjéről lett elnevezve, de a reginette kifejezést is gyakran használják rá, ami azt jelenti: kis hercegnő. A mafaldát hosszan kell főzni, széles alakú, és átmenetet képez a Lasagne-féle tészták csoportja felé. Babos, krumplis tésztaételekhez kiváló választás. Gyakran használják még a Nápolyi raguhoz, ami oldalasból és ricotta sajtból készül. Ízletes étel, érdemes elkészíteni.
Fusilli, vagy más néven felezett nagy orsó. Dél-Olaszországból származó tésztafajta, 3 cm hosszú, csavaros tésztafajta, ez az, ami a legtöbb háztartásban megtalálható hazánkban. A gyerekek kedvenc tésztája, nevét az olasz „fuso” szóból kapta, ami azt jelenti: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típusú tésztát kötőtűre csavarva készítették a nők. Türelmesebb típusok otthon is megpróbálkozhatnak a tészta elkészítésével. A fusilli remekül passzol hideg salátákhoz, és könnyű szószos ételekhez. A csavaros szerkezet kiválóan magába zárja a pestót.
A Capelli d’Angleo avagy cérnametélt. A Capelli d’ Angleo, másik nevén angyalhaj, a legvékonyabb spagetti féle. Átlagosan 2-3 mm vastag. Főzési ideje a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni. hazánkban legszívesebben levesekhez használják, de kiválóan alkalmas könnyű halas szószokhoz, vagy zöldséges pesztókhoz is kiváló alapanyag.
Ezek tehát a legismertebb olasz tésztafajták, amely minden olasz konyhában előfordulnak, ajánlom a magyar háziasszonyok figyelmébe is, kiváló alapanyagok. A főzés szerelmeseinek pedig kötelező lecke valamelyik tésztafajtát kipróbálni a hozzá ajánlott szósszal vagy salátával. Igazán ínycsiklandó falatok!
Az olasz konyha világhírű, mint minden jó olasz ember, a magyarok is szeretik a hasukat, de a tészták királyai mégiscsak az olaszok. Olaszországban legnépszerűbbek a különböző tésztás ételek.