Őrült finom reggelik
hirdetés
Reggel mikor mindenki siet, nem sok idő jut a reggelire. Egy pár szuper recepttel, tippel látunk el, amelyek révén gyorsan valami finomat tudsz reggel alkotni.
Rövid idő alatt is elkészíthetünk ízletes, teljes tápértékű ételeket, ha minden hozzávaló kéznél van, és ha megfelelő fűtőalkalmatossággal, főleg sütővel rendelkezünk. Íme néhány fincsi recept:
hirdetés
Sült bundáskenyér
Összekeverünk leszikkasztott tejfölt ugyanannyi vajjal és 1—2 felvert tojással, vékony kenyérszeleteket belemártunk a külön felvert tojásba, egyik oldalát bekenjük a keverékkel, behintjük zsemlemorzsával vegyített reszelt sajttal, kikent edénybe tesszük, sütőben 10 percig sütjük és azonnal tálaljuk.
Besameles rakott burgonya
Egy burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk, karikára vágjuk. Egy kanál lisztet 2 kanál vajjal habzásig forrósítunk és felengedjük 3 deci tejjel, ha felforrt, levesszük a tűzről. Amikor langyosra kihűlt, 1/2 kávéskanál sót, 1 felvert tojást és 5 kanál reszelt sajtot vagy túrót keverünk hozzá. Tűzálló edényt kikenünk vajjal vagy zsírral, kihintjük egy apróra vágott hagymával és két kanál finomra vágott zöldpetrezselyemmel, azután belerakjuk a burgonyát, ráöntjük a besamelt és sütőben pirosra sütjük.
Zöldborsó galuskával
Egy kiló zöldborsót kibontunk, megmossuk és 2 kanál zsírral, 2 kanál finomra vágott zöldpetrezselyemmel pároljuk, azután feltöltjük 1/2 liter vízzel, beleteszünk 1 kanál cukrot és lefedve főzzük. Mikor a borsó félig megpuhult, felverünk 1 tojást, hozzáadunk 6 kanál vizet, csipetnyi sót és 6 kanál lisztet, gyorsan összekeverjük, felfordított almareszelőn keresztül a borsó levébe nyomjuk, tovább főzzük, míg nem marad leve. Tálaláskor 2 kanál friss vajat teszünk az étel tetejére. -
Tök brailai túróval
A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, a magját kikaparjuk, a tököt hosszában ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Kevés hideg vízzel, sóval és 2 kanál apróra vágott zöldkaporral főni tesszük, 5 percnyi fövés után leszűrjük, jól kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló edénybe teszünk egy sort, meghintjük kiáztatott, megreszelt vagy villával szétnyomott brailai túróval, zsemlemorzsával, tejföllel, utána újra tök, reá túró, tejföl, míg mind elfogy. Tetejére vaj darabkákat rakunk, sütőbe tesszük, amíg egy kicsit megpirul. Tojásomlettel vagy rántottával tálaljuk.
Tejfölös tökfőzelék
Egy kilónyi megtisztított tököt kockacukor nagyságú darabokra vágunk, 1 pohár hideg vízzel és 1 szál kaporral 5 perc alatt puhára főzzük. Fél kanál lisztet 1 kanál vajjal világosra pirítunk, felengedjük 1 pohár hideg vízzel, simára keverjük, azután hozzászűrjük a tökről a levet, sűrűre főzzük és sót, 1 deci tejfölt, 2 kanál ecetet teszünk bele, felfőzzük, a tökre öntjük és ha egyet forrt, kolduskotlettel tálaljuk.
Koldus kotlett
Fél kiló burgonyát meghámozunk, belereszeljük hideg vízbe, szűrőbe, öntjük, a vizet jól kinyomjuk belőle, hozzáadunk sót, borsot, 2 kanál finomra vagdalt zöldpetrezselymet és 3 felvert tojást. Kanállal tükörtojássütőbe, forró zsírba szedjük és pirosra, ropogósra sütjük. Tejfölös tökfőzelékkel tálaljuk.
Mézes bundáskenyér
Két tojást felverünk 1 kanál vaníliás cukorral, csöppnyi sóval, felhígítjuk 3 deci tejjel. Kenyérből félujjnyi vastag és tenyérnyi nagyságú szeleteket vágunk, belemártjuk a tojásos tejbe, forró zsírba-vajba pirosra, ropogósra sütjük. Azon forrón vékonyan bekenjük langyos mézzel, azonnal tálaljuk.
Sárgakásakoch
Egy pohár sárgakását (kölest) megmosunk, leszűrjük a vizet róla, kiteregetjük lapos tálra, hogy szikkadjon. Azután a tűzálló edényt fagyos zsírral kikenjük, beletesszük a kását: 1 liter tejet, kevés sót és 2 kanál vajat összekeverünk, ráöntjük a kására, sütőbe tesszük, amíg megkeményedik és pirulni kezd.