Vigyél kóstolót vendégségbe!
hirdetés
Ha vendégségbe megyünk, és nem szeretnénk üres kézzel menni a legjobb ötlet az, ha édesességet és sült ételt viszünk magunkkal. Most olvashatsz néhány jó receptet, amelyet elkészítve sikered lesz.
A csirkéből készült ételek a legmegfelelőbbek akkor, ha vendégségbe készülünk. Íme, négy recept, amelyben a csirke kapta a főszerepet. Ráadásként lesz két édesség is!
hirdetés
Mártásos csirke: A nagyobbacska csirkét feldaraboljuk, 2 kanál zsírral pirítjuk, aztán lehintjük 1 késhegynyi liszttel, tovább pirítjuk, feltöltjük annyi vízzel, amennyi eltakarja, lassan főzzük, míg kevés leve marad. Egy tojást habosra felverünk, hozzáadunk csöpp sót, 2 kanál ecetet, késhegynyi lisztet, fél kockacukrot, folytonosan kevergetve felforraljuk, felengedjük a csirke levével, mikor felforrt, a tálba rakott csirkére szűrjük.
Csirkesült: A csirkét egészben sütjük, a tyúknak inkább csak a combrészeit és a mellét. Megtűzdeljük vékony szalonnacsíkokkal, a lábas aljára is vékony szalonnaszeleteket, finomra metélt hagymát és 1 gerezd összevágott fokhagymát teszünk, a húst ráhelyezzük, meghintjük sóval, borssal, paprikával, 1 pohár bort, i pohár vizet öntünk rá és lefedve főzzük, amíg zsírjára sül és megpirul.
Tejfölös csirkebecsinált: Egy nagyobb csirkét feldarabolunk, 1 liter vízzel puhára főzzük. Vele főzünk 15 deka leveszöldséget, 1 apróra vágott hagymát, 3 babérlevelet. Ezalatt 2 kanál lisztet 2 kanál vajjal habzásig forrósítunk, felengedjük 1 pohár hideg vízzel, simára keverjük, hozzáöntjük a hús levét, hozzáadunk 2 kanál finomra vágott petrezselyemzöldet, sót-borsot, jól összefőzzük, visszaöntjük a húsra, együtt 10 percig forraljuk. Tálaláskor 2 deci tejfölt keverünk hozzá.
Csirke rizzsel vagy főzelékfélékkel: Egy nagyobb csirkét darabokra vágunk, 2 kanál zsírral és 1 finomra vágott hagymával megpirítjuk, azután behintjük 2 kanál apróra vagdalt petrezselyemzöldjével, párszor megkeverjük és feltöltjük 1 liter forró vízzel, megsózzuk, lefedjük, lassú tűzön főzzük. Mikor a csirke félig megpuhult, megmosunk 6 kanál rizst, a hús tetejére hintjük, nem keverjük meg, egész lassú tűzön főzzük tovább, amíg elkészül. Levesszük a tűzről, amikor még van egy kevés leve és lefedve hagyjuk az asztalon állni 15 percig. Rizs helyett bármilyen főzelékfélével (kivéve száraz hüvelyest) készíthetjük. Ezt kellőképpen előkészítjük, tisztítjuk, aprítjuk és a hús tetejére tesszük.
Édességet is feltétlen vigyünk magunkkal!
Tornyostészta: Fél kiló lisztből egyszerű élesztős tésztát dagasztunk, egy nagyobb és egy kisebb darabra osztjuk. A nagyobbikat csukló vastagságúra, a kisebbiket vékonyabbra sodorjuk, előbb a vastagabból vágunk ujjnyi vastag darabokat, élükre állítva kikent tepsibe helyezzük őket, azután a vékonyabb rúdból szintén ujjnyi darabokat vágunk és a tepsibe rakott szélesebb darabokra egy-egy ilyen keskenyebb darabot teszünk szintén élére állítva. Megkelesztjük, sütőben pirosra sütjük, és amikor készen van, megöntözzük forró cukros-vaníliás tejjel, majd öt percre visszatesszük a sütőbe.
Briós: Három deka élesztőből és 10 deka lisztből 1 deci langyos tejjel és fél kanál cukorral kovászt keverünk. Amikor megkelt, hozzákeverünk 7 deka vajat, 1 tojást, 1 kávéskanál sót, 40 deka lisztet és 1 pohár meleg tejet, kidagasztjuk és megkelesztjük. Amikor megkelt, 25 cipót szakítunk belőle, mindegyik cipót három részre osztjuk, arasznyi hosszú rudakra sodorjuk, három ilyen rudacskát megfonunk, a két végét összeragasztjuk és alul tesszük, azután- felállítva helyezzük a bőven kikent tepsibe, ott a fonatot még eligazítjuk, hogy magasabb legyen, mint a szélessége. Megkenjük felvert tojással és kelni hagyjuk. Kelés közben még egyszer megkenjük, amikor megkelt, harmadszor kenjük meg és forró sütőben pirosra sütjük.