Főzés után alaposan mosogassunk el
hirdetés
Sütéskor-főzéskor mindig sok a mosatlan. Mind, ami az edényeket illeti, mind, ami a tányérokat, evőeszközöket. Fontos azonban, hogy tisztán tartsuk az edényeket, minden étkezés után alaposan mossuk el.
Azért fontos, hogy jól elmossuk az edényeket, mindent, amit sütés közben használtunk, hogy rend és tisztaság legyen a konyhában. Ha nem így tennénk, akkor egyrészt rászáradna az edényre a maradék, másrészt hosszú távon rárohadhat a főzésből hátra maradt anyag az edényekre, tálakra. Rápenészedhet, és fertőzést is képes lenne okozni. A legjobb módszer a főzésnél, ha egyből utána elmosogatunk, az étkezésnél pedig, ha azt főzés nem előzte meg, akkor evés után egyből elmossuk az edényeket. Így spórolhatunk a vízzel is, másrészt nem gyűlik össze a mosogatnivaló, és nem kell több időt rászánnunk, mint amennyi szükséges minimálisan ehhez. Fontos, hogy alapos munkát végezzünk, már csak azért is, hogy esztétikailag jól nézzenek ki az edények, de higiéniás okok miatt is. A higiénia nagyon fontos, így jól tesszük, ha a legjobb tisztítószert használjuk, másrészt azért is fontos a mosogatás, az előtte már letakarított tányérnál, nehogy ételmaradékok kerüljenek a lefolyóba, ami duguláshoz vezetne, és akkor segítségül hívhatnánk az összes praktikát, ami a lefolyótisztításhoz kell.
hirdetés
A mosogatás nem egy nehéz munka, ne halogassuk, főleg ne tegyük másnapra, mert csak annál nagyobb a baj. Az ilyen napokig álló mosatlan edények szörnyű büdösek lehetnek, és annál több gondunk van vele, minél tovább állni hagyjuk. Így jobban járunk, ha egyből az étkezés után mosogatunk el minden eszközt. A tisztítóanyaggal is spórolunk, ha minél előbb végezzük el a mosogatást. Később, a nagyobb szennyeződés miatt többre lenne szükség, és többfajta mosogatószerre is. Ráadásul fáradtságosabb lenne a munka. Amit nagyon nem díjaznánk! Ezért jobban járunk, ha az első kisebb kupac koszos edényt elmossuk. Így sok gondtól, bajtól tudunk megszabadulni. Az álló edények, főleg ha több napja állnak, büdösek is, szóval, ha nem akarunk büdöset a lakásban, akkor minél hamarább végzünk a mosogatnivalóval. Tényleg sokkal egyszerűbb így.
Átlag háztartásban, minimum naponta háromszor el kell mosogatni, ezért ez csak kettő, vagy három mosogatást jelent, de kevesebb ideig tart, míg ha hagyjuk, hogy felgyűljön a mosatlan, akkor sokkal több ideig tart majd. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, szól a mondás. És ez nagyon igaz a mosogatást illetően. Így tehát az a legjobb megoldás a penész és a gombák elkerülésére, ha azonnal cselekszünk étkezés után. Így rendben tartjuk a konyhát. És költséghatékonyan járunk el. Sütésnél még nehezebb dolgunk lenne, ha hagynánk, hogy álljon a mosatlan, mert a különböző sütnivalók alja általában odaragad a tepsi aljához, ez pedig nehézzé teszi a mosogatást, még így is, ha nem várunk vele. Ha sütünk, főzünk, ügyeljünk a tisztaságra, hogy higiéniás szempontból a legjobb eredményt érjük el. Csak így lehet rendes háztartást vezetni. Arról nem is beszélve, hogy komolyabb sütésnél, főzésnél, több, különféle szennyeződés keletkezik, amit célszerű azonnal eltávolítani, mielőtt még nagyobb galibát okozna a mosogatnivalók terén. Használj többféle anyagot, mosogatószert, súrolószert, hogy tisztán ragyogjanak az edények, tányérok!