Tejbegríz és tejberizs az asztalon
hirdetés
Úgy a tejbegrízt, mind a tejberizst meg lehet dobni kakaóporral, fahéjjal, friss gyümölcsökkel. A tejberizs szuper desszertnek, és biztosra vehetjük, hogy nem csak a kicsik fogják szeretni, általában a nagyok is ugyanolyan örömmel fogyasztják.
Amennyiben a saját kisiskolás emlékeinkre gondolunk, mindig nagy örömmel fogadtuk azt annak, ha tejbegríz volt a menzán. Ennek kivétel nélkül mindenki örült. Nem volt probléma, mint a spenót vagy sóska terén, a tejbegrízt mindig mindenki örömmel elfogyasztotta, és mindenki szeretett volna repetázni is. Több mint valószínű, hogy a tejbegríz titka csak annyi, hogy édes, és egyszerű, és az esetek többségében kakaó van a tetején. Mindez épp elég egy gyereknek ahhoz, hogy ne kelljen megimádni, hogy egye meg az ebédet.
hirdetés
Tejbegrízhez mindenki bátran hozzáfoghat konyhában való jártasságtól függetlenül. Fél liter tej, 5 dkg cukor és 25 dkg búzadara is szükséges. A kezdő lépés a tej melegedni tétele, ekkor már bele is tesszük a cukrot. Mikor elkezd fehéredni a teteje, óvatosan, folyamatosan kevergetve beleszórhatjuk a búzadarát. Megtörténhet a csomósodás, de akkor ha folyamatosan kevergetjük esély sincs rá. Ha mégis megtörténne a baj, nem kell kétségbe essünk, húzzuk le a tűzről az lábast, és kézi habverővel keverjük el a csomókat. Sok gyerek kifejezetten szereti a csomós tejbegrízt. Amennyiben szeretnénk picit felhígítani, öntsünk hozzá tejet, a főzés végén úgyis beszívja a dara, és még besűrűsödik. Kész akkor van a tejbegríz, ha újra felforr, és bugyogásnak indul. Tejbegrízből van fahéjas, lekváros, kakaós.
Kókuszos tejbegríz szelet
A hozzávalók négy adaghoz: 4.5 dl tej, 1 csipet só, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 120 g búzadara, 10 dkg, kókuszreszelék. A tetejére 12 dkg étcsokoládé (de lehet tejcsokiból is), 2 dl főzőtejszín.
A tejet kevés sóval feltesszük forrni. Akkor, ha már meleg, hozzáadjuk a vajat valamint a cukrot. Ha már forró, de még kezdet el forrni hozzáadjuk a búzadarát és a kókuszreszeléket. Folyamatosan kevergetve csomómentesre főzzük addig, amíg pöfékelésnek nem indul. Ez az idő amikor formába öntjük, melyet előzőleg sütőpapírral kibéleltünk a könnyebb eltávolítás miatt. Tehetitek szögletes formába, készülhet lapos változatban, tortaformában mindenhogy jól néz ki és mindenhogy nagyon fincsi. Tetejére: A csokimázhoz a tejszínbe tördeljük a csokoládét, és neki is láthatunk összeforralni. Ha kész, picit hagyjuk hűlni, majd óvatosan rácsorgatjuk a kókuszos tejbegrízünkre. Aki szereti az a tetejére is szórhat egy kis kókuszreszeléket.
Népszerű a tejberizs is!
A tejberizs elkészítéséhez sem kell arra gondolj, hogy biztosan bonyolult, mert nem az. Próbáld ki, meglásd finom lesz, ha a mi receptünket követed!
Kell hozzá 20 dkg rizs, 2 dl víz, 1 liter tej, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 1 teáskanál vanília esszencia.
Itt is fontos szerepet kap a folyamatos kevergetés. Nos, a vízben folyamatos kevergetés mellett felpuhítjuk a rizst, közepes hőfokon, ezt követően, mikor már elforrt a víz, megsózzuk picit, és ráöntjük a tejet. Sűrűn kevergetve addig főzzük a rizst a tejben, míg úgy véljük teljesen meg van puhulva. Fontos: ne hagyjuk, hogy a rizs teljesen beszívja a tejet, mert akkor túl száraz lesz a tejberizs. Mikor elérte a kívánt állagot, belekeverjük a cukrot, a vaníliát, és állni hagyjuk 60 percet.