hirdetés

Partnereink

Hogyan készül az igazán jó húsleves?

hirdetés

Hogyan készül az igazán jó húsleves?

Jó húslevest leginkább marhahúsból, tyúkhúsból, nem túlkövér liba- vagy pulykahúsból készíthetünk. Kitűnő húslevest kapunk, ha fele mennyiségű marhahúsból és fele mennyiségű szárnyasból főzzük.

A marhahúshoz hozzáteszünk egy darabka májat, egy velőscsontot, a szárnyasból pedig a zúzáját, a lábakat, a nyakat, a szárnyakat, a hátát és a mellecsontját vesszük. Igen jóízű leves lesz a rendes módon megforrázott birkahúsból és a sertés nyakszirtjéből is. Legjobb húslevest készíthetünk a következő marhahús-részekből: fartő, kistarja, hátszín, velőscsont. Ha a levest akarjuk ízesebbnek, akkor a húst hideg vízzel tesszük főni, ha pedig azt akarjuk, hogy a hús legyen ízesebb, fövő vízbe tesszük. Amikor a leves felforrt, a tüzet lecsendesítjük, azután nagyon csendes tűzön, lassú, egyenletes forrással főzzük. A fazékon keresztbe teszünk egy vékony-nyelű fakanalat, arra helyezzük a fedőt, teljesen lefedve nem főzhetjük, mert zavaros lenne a leves, fedetlenül meg belehullhat légy, por stb. A leves jobbízű, ha nem töltögetünk utána vizet, lehetőleg annyi vízzel tegyük főni, amennyi elegendő ahhoz, hogy a hús megfőjön, és elég leves maradjon. A leveshús is, a leves is jobbízű, ha a hús puhára van főve, 4—5 óráig is kell főni, amíg elkészül, és ha a hús öregebb, még több ideig is. Csak olyankor főzzünk húslevest, ha kellő időnk van erre. A leveshúst tálalhatjuk mártással és burgonyapürével, vagy pedig rántással készült főzelékkel. A levesben főtt zöldségből előétel salátát készíthetünk. Leírását megtaláljuk az előételeknél. Készíthetünk a zöldségből kroketteket is, amelyeket aztán a hússal és egy mártással együtt tálalunk. Krokettnek 1 kanál lisztből, 1 kanál vajból és 1 pohár tejből sűrű besamelt készítünk, belekeverjük az apróra vagdalt vagy ledarált zöldséget és a mennyiségnek megfelelően 1—2 kanál sajtot, 1—2 kanál morzsát és 1—2 tojást. Kanállal alaposan összegyúrjuk, hosszúkás pogácsákat formálunk, forró zsírban kisütjük.

hirdetés

Húsleves

Egy kg-nyi húst kellőképpen megtisztítunk, megsózzuk és megfelelő (kb. 3—4 liter) vízzel főni tesszük. Ha felforrt, lecsendesítjük a tüzet, fontos, hogy a húsleves nagyon csendesen, nagyon lassan főjjön. Két óra múlva megtisztítunk murkot, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, paszternákot, összesen lehet egy fél kiló, beletesszük a levesbe, ezenkívül hozzáadunk 1 apróra vágott hagymát vagy egy egész hagymát a héjával együtt, 1 kávéskanál sót és a leves tetejére ott, ahol nem fő, ráhintünk egy késhegynyi édes, nemes piros paprikát. Nyáron még beleteszünk a levesbe egy zöldpaprikát, egy kemény paradicsomot, 1 ökölnyi édeskáposztát is. Amikor a bús is, a zöldség is elkészült, a levest levesszük a tűzről, beleöntünk egy fél pohár hideg vizet, lefedve állni hagyjuk. Tíz perc múlva a leves felét leszűrjük és félretesszük, a többi levest beleszűrjük egy lábasba és belefőzünk tésztát, grízt vagy valamilyen galuskát, gombócot. Ha ez is készen van, hozzáöntjük a félretett zsírosabb levest, együtt felforraljuk és tálaljuk.Minden levest, de különösen a húslevest, nagyon forrón adjuk az asztalra.

Barnaleves

Hirtelen tűzön megpirítunk 10 deka szeletekre vágott szalonnát, 1 karikára vágott murokkal, 1 petrezselyemmel, 1 zellerrel és 1 vágott hagymával együtt, később beleteszünk 1 darabka májat és egy késhegynyi cukrot. Ha minden megbarnult, ráöntjük a húslevest, együtt főzzük egy keveset, azután leszűrjük és sült borsókával tálaljuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés