Gyümölcssaláták napsütéses nyári napokra
hirdetés
A téli hideg napokon inkább csak előétel, de most mikor nagy a hőség kint akár ebéd is lehet egy finom gyümölcssalátából. Cikkünkben a legjobb recepteket találod, hogy ma már ne kelljen azon agyalj, mit készíts ebédre.
Vegyes gyümölcssaláták I
hirdetés
Kimagozott meggyet, cseresznyét, meghámozott és vékony szeletekre vágott almát, körtét, barackot, megmosott és leszikkasztott epret, málnát, szedret, mikor ami van, összesen egy liternyi vegyes gyümölcsöt beleteszünk egy tálba. Fél liter ribizlit megmosunk, szitán áttörjük és 3 kanál cukorral tíz percig főzzük, azután forrón ráöntjük a tálon elhelyezett gyümölcsre, lefedve hagyjuk kihűlni. Ribizli helyett fél liter kimagozott meggyet főzhetünk a kiszedett és összetört magjával együtt és azt szűrjük a gyümölcsre.
Vegyes gyümölcssaláták II
Készíthetünk minden gyümölcsből teljesen nyersen is. A kimagozott vagy megtisztított, megmosott és felaprított gyümölcsöt tálba tesszük, behintjük cukorral, a ribizlit, málnát, epret vagy szedret nyersen áttörjük szitán, a gyümölcsre öntjük és pár órán át hideg helyen hagyjuk állni.
Kertieper saláta
Fél kiló kertiepret megtisztítunk, lehintjük 2 kanál cukorporral és megöntözzük 2—3 kanál borral. Reggel készítjük, délig hideg helyen tartjuk. Tálaláskor bevonhatjuk cukros tejszínhabbal.
Barack-málnasaláta
Fél kiló barackot megmosunk, a magját kiszedjük, a fél-barackokat üvegtálba rakjuk, meghintjük 2 kanál cukorral, ráteszünk fél kiló málnát, ezt is behintjük 2 kanál porcukorral és meglocsoljuk 2 kanál rummal.
Alma-, dinnye-, málnasaláta
Két nagy almát meghámozunk és negyedekre, azután vékony szeletekre vágjuk, egy sárgadinnye húsát pedig apró kockára, összekeverjük az almával és 1/2 liter kiválogatott, megmosott, leszikkasztott málnával. Négy kanál cukrot felfőzünk 1 pohár vízzel, levesszük a tűzről és hozzákeverünk 2 kanál rumot, azon forrón a gyümölcsre öntjük, lefedve hagyjuk kihűlni.
Alma-, körte-, szilva-, diósaláta
Fél kiló almát, 2 nagy körtét meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, fél kiló megmosott, kimagozott szilvát negyedekre vágunk, mindezeket üvegtálba tesszük, ráhintünk 2 kanál apróra vagdalt dióbelet és rárakunk befőttszemeket. Azután felfőzünk2 deci vizet 4 kanál cukorral, hozzákeverünk 4 kanál rumot és ráöntjük a gyümölcsre, letakarjuk, 3 óra múlva tálaljuk.
Őszibarack-, málna-, szőlősaláta
Fél kiló őszibarackot meghámozunk és kis darabokra vágva üvegtálba tesszük, 2 kanál porcukorral lehintjük. Negyed kiló leszedett szőlőszemet vagy fél kiló málnát szitán áttörünk és 2 kanál cukorral 15 percig főzzük, forrón a barackra öntjük, azután kihűtjük és jégre tesszük.
Alma-, körte-, narancs-, diósaláta
Üvegtálban soronként lerakunk szeletekre vágott almát és-körtét, a saláta közepére egy sor meghámozott, szeletekre vágott narancsot, a tetejét behintjük cukorral kevert törtdióval és kirakjuk befőttnek vagy kompótnak eltett meggy- vagy cseresznyeszemekkel. Fél liter vizet 10 deka (4 kanál) cukorral 10 percig főzünk, hozzákeverünk 3 kanál rumot és azon forrón a salátára öntjük. Hidegen tálaljuk.
Dinnyecsemege
Két sárgadinnyét kettévágunk, a belsejét kitisztítjuk azután a húsát kiszedjük és apró kockákra vágjuk. Fél kiló málnát szilán áttörünk, hozzákeverünk 4 kanál cukrot és 2 kanál rumot, összevegyítjük a dinnye-kockákkal és megtöltjük a 4 dinnyehéjat, utána pár órán át jégen tartjuk. Málna helyett szőlőlevet vehetünk.
Szőlősaláta
Fél kiló almát meghámozunk, negyedekre, azután vékony szeletekre vágjuk, üvegtálba tesszük és lehintjük 2 kanál cukorral. Két nagy fürt édes szőlőt megmosunk, a szemeket leszedjük, az almára rakjuk, beszórjuk 5 kanál apróra vagdalt dióval. Három kanál bármilyen cukorbefőttet elkeverünk 2 kanál cukorral és 4 kanál rummal, a saláta tetejére öntjük. Pár órán át hideg helyen tartjuk. Nagyon finom!