Itt az ősz, jöjjenek tehát az őszi ízek
hirdetés
Ősszel terem a szőlő, a gesztenye és még nagyon sok más finom gyümölcs és zöldség is amiből nagyon jó ételeket lehet összehozni, ezért összeirtunk nektek néhány receptet amivel átvehetitek az ősz hangulatát!
Az első alkotásunk legyen egy rumos szőlő-gesztenye krémleves. Főleg ilyenkor, amikor szezonja van a gesztenyének akkor a legjobb elkészíteni. Hozzávalóknak készítsünk ki magunknak: 1 fürt fehér szőlőt, 1 marék sült gesztenyét, 2 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, rum, tejfölt, és főzőtejszínt. Amint összeszedtük az alapanyagokat jöhet is a munka. Szemezzük le a szőlő, majd a gesztenyét pucoljuk meg, majd tegyük oda főni egy kevés vízben, cukrozzuk, főszerezzük. Miután már puhára főttek együnk félre 1 gesztenyét és 4 szemszőlőt a díszítéshez. A többit öntsük bele egy keverőedénybe, adjuk hozzá a rumot és a tejfölt, keverjük jól össze botmixerrel. Készen is vagyunk lehet tálalni, díszítsük a félretett alapanyagokkal.
hirdetés
Gondoltunk kicsit a gluténérzékenyekre is, úgyhogy következzen most egy igazi finomság. Kapros vajbabfőzelék. Nézzük is a hozzávalókat: kell hozzá: 50dkg friss zsenge vajban egy nagy csokor kapor, egy evőkanál vaj, egy pohár tejföl, két evőkanál kukoricakeményítő 0.5 dl hideg vízben feloldva, és ízlés szerint só és bors. Vágjunk is bele, nem kell sok idő az elkészítéséhez. A babnak vágjuk le a szárát, a kis hegyes végét és vágjuk, olyanokra-amilyenekre szeretnénk, majd a vajon hozzáadva az aprított kaprot megpároljuk. Miután látjuk, hogy a bab elég puha lett , adjuk hozzá a tejfölt és a vízben feloldott kukoricakeményítőt. Ezután már tetszés szerint fűszerezzük, majd folyamatos kevergetés mellet megvárjuk, hogy megsűrűsödjön. Nagyon jól szolgál mellette egy kis sült kolbász, vagy valamilyen sült hús.
Térjünk kicsit át a desszertekre is. Lássuk hogyan is készül el egy ínycsiklandozó szőlős mascarpone-torta. Kezdetben készítsünk ki 25dkg fagyasztott leveles tésztát, 5 dkg lisztet a szószhoz, 50 dkg mascarpone krémsajtot, 15 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját, 1 kiskanál vanília esszenciát, és 25 dkg nagy szemű piros szőlőt. Először is engedjük ki a fagyasztott leveles tésztát, ügyeljünk, hogy a hűtőben engedjük ki, hogy a vaj ne olvadjon meg a tésztában. Kezdjük is akkor a munkálatokat. A kiengedett leveles tésztát egy lisztezett gyűrő deszkán vékony késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 22-24 centi átmérőjű, kerek hullámos szélű tepsit, úgy hogy a széle kicsit kilógjon. Ezután mehet a hűtőbe, míg megcsináljuk a tölteléket. A mascarpone krémsajtot a cukorral, a citrom reszelt héjával, a vanília-esszenciával elkeverjük, majd beleöntjük a tésztával bélelt formába, elsimítjuk, a tetejét kirakjuk megmosott, leszemezett, félbevágott szőlőszemekkel, és a szélénél túllógó tésztát ráhajtjuk. Végül 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűtjük, és cikkekre vágva tálaljuk.
Végezetül egy szőlős pitét is elhoztunk nektek. Hozzávalók: 2 tojás, 1 csésze kristálycukor, 1 csésze tej, 1 csésze olaj, 2 csésze liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaniliás cukor, őszibarack, szőlő. Elkészitésése nem vesz sok időt igénybe, lássuk: Összekeverjük a cukrot a 2 egész tojàssal, fokozatosan hozzàadjuk az olajat, a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot, és alaposan összedolgozzuk. Egy tepsit vagy magas falú tűzàlló tálat kikenünk olajjal, kilisztezzük, beleöntjük a tésztàt, belenyomkodjuk a feldarabolt gyümölcsöket, és előmelegìtett sütőben 180 fokon sütjük kb. 30 percig.