hirdetés

Partnereink

Itt az ősz, jöjjenek tehát az őszi ízek

hirdetés

Itt az ősz, jöjjenek tehát az őszi ízek

Ősszel terem a szőlő, a gesztenye és még nagyon sok más finom gyümölcs és zöldség is amiből nagyon jó ételeket lehet összehozni, ezért összeirtunk nektek néhány receptet amivel átvehetitek az ősz hangulatát!

Az első alkotásunk legyen egy rumos szőlő-gesztenye krémleves. Főleg ilyenkor, amikor szezonja van a gesztenyének akkor a legjobb elkészíteni. Hozzávalóknak készítsünk ki magunknak: 1 fürt fehér szőlőt, 1 marék sült gesztenyét, 2 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, rum, tejfölt, és főzőtejszínt. Amint összeszedtük az alapanyagokat jöhet is a munka. Szemezzük le a szőlő, majd a gesztenyét pucoljuk meg, majd tegyük oda főni egy kevés vízben, cukrozzuk, főszerezzük. Miután már puhára főttek együnk félre 1 gesztenyét és 4 szemszőlőt a díszítéshez. A többit öntsük bele egy keverőedénybe, adjuk hozzá a rumot és a tejfölt, keverjük jól össze botmixerrel. Készen is vagyunk lehet tálalni, díszítsük a félretett alapanyagokkal. 

hirdetés

Gondoltunk kicsit a gluténérzékenyekre is, úgyhogy következzen most egy igazi finomság. Kapros vajbabfőzelék. Nézzük is a hozzávalókat: kell hozzá: 50dkg friss zsenge vajban egy nagy csokor kapor, egy evőkanál vaj, egy pohár tejföl, két evőkanál kukoricakeményítő 0.5 dl hideg vízben feloldva, és ízlés szerint só és bors. Vágjunk is bele, nem kell sok idő az elkészítéséhez. A babnak vágjuk le a szárát, a kis hegyes végét és vágjuk, olyanokra-amilyenekre szeretnénk, majd a vajon hozzáadva az aprított kaprot megpároljuk.  Miután látjuk, hogy a bab elég puha lett , adjuk hozzá a tejfölt és a vízben feloldott kukoricakeményítőt.  Ezután már tetszés szerint fűszerezzük, majd folyamatos kevergetés mellet megvárjuk, hogy megsűrűsödjön.  Nagyon jól szolgál mellette egy kis sült kolbász, vagy valamilyen sült hús.

Térjünk kicsit át a desszertekre is. Lássuk hogyan is készül el egy ínycsiklandozó szőlős mascarpone-torta. Kezdetben készítsünk ki  25dkg fagyasztott leveles tésztát, 5 dkg lisztet a szószhoz, 50 dkg mascarpone krémsajtot, 15 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját, 1 kiskanál vanília esszenciát, és 25 dkg nagy szemű piros szőlőt. Először is engedjük ki a fagyasztott leveles tésztát, ügyeljünk, hogy a hűtőben engedjük ki, hogy a vaj ne olvadjon meg a tésztában. Kezdjük is akkor a munkálatokat. A kiengedett leveles tésztát egy lisztezett gyűrő deszkán vékony késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 22-24 centi átmérőjű, kerek hullámos szélű tepsit, úgy hogy a széle kicsit kilógjon. Ezután mehet a hűtőbe, míg megcsináljuk a tölteléket. A mascarpone krémsajtot a cukorral, a citrom reszelt héjával, a vanília-esszenciával elkeverjük, majd beleöntjük a tésztával bélelt formába, elsimítjuk, a tetejét kirakjuk megmosott, leszemezett, félbevágott szőlőszemekkel, és a szélénél túllógó tésztát ráhajtjuk.  Végül 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűtjük, és cikkekre vágva tálaljuk.

Végezetül egy szőlős pitét is elhoztunk nektek. Hozzávalók: 2 tojás, 1 csésze kristálycukor, 1 csésze tej, 1 csésze olaj, 2 csésze liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaniliás cukor, őszibarack, szőlő. Elkészitésése nem vesz sok időt igénybe, lássuk: Összekeverjük a cukrot a 2 egész tojàssal, fokozatosan hozzàadjuk az olajat, a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot, és alaposan összedolgozzuk. Egy tepsit vagy magas falú tűzàlló tálat kikenünk olajjal, kilisztezzük, beleöntjük a tésztàt, belenyomkodjuk a feldarabolt gyümölcsöket, és előmelegìtett sütőben 180 fokon sütjük kb. 30 percig.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés