hirdetés

Partnereink

Mai konyhatippünk: 1 öntet + 1 mártás

hirdetés

Mai konyhatippünk: 1 öntet + 1 mártás

Ha már meguntad a különféle bolti önteteket és mártásokat, akkor jobban jársz, ha te magad készíted el őket, otthon, a legfrissebb alapanyagokból, saját ízlésed szerint. Meglátod a családtagok is imádni fogják.

Most megismertetünk veled egy remek öntetet, a Vinaigrette- öntetet, valamint megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni egy igazán gazdag paradicsommártást!

hirdetés

Vinaigrette- öntet

A Francia öntetnek is hívott Vinaigrette egy egyszerű salátát vagy tojást, de zöldségételeket is feldobhat. Csavaros tetejű befőttesüvegben több napon át jól eláll a hűtőben; használat előtt erőteljesen rázzuk fel, hogy újra elvegyüljön.

Készítsünk extra szűz vagy lágy ízű olívaolajjal, esetleg a kettő keverékével. Ízesített olívaolajok, mint például a szarvasgombás, citromos, fokhagymás vagy chilis (ebből csak keveset!), esetleg dió- vagy mogyoróolajjal is helyettesíthetjük. Használjunk vörös – vagy fehérbor ecetet, balzsam -, almabor – vagy fűszeres ecetet, vagy citrom – esetleg zöldcitrom - lét.

Amikor egy leveles salátához adunk öntetet, hogy előtte minden levelet, alaposan leszárítsunk, így az öntet nem folyik le róla, hogy a tálalján vizes szaftként gyűljön össze. Ha mosatlan salátát használunk, először mossuk meg, konyhai papírtörlő között szárítsuk meg, vagy használjunk saláta centrifugát. Az öntetet csak röviddel tálalás előtt locsoljuk rá.

Hozzávalók 1,25dl Vinaigrette-hez: 6 evőkanál olaj, 1- 1,5 evőkanál ecet, 1 teáskanálnyi dijoni mustár, fél teáskanál kristálycukor, só és bors.

Tegyünk valamennyi hozzávalót 1 evőkanál ecettel egy csavaros tetejű befőttes üvegbe; figyeljünk arra, hogy a keveréket erőteljesen sózzuk, borsozzuk, mivel az öntet nagyon híg lesz, mire elkeverjük a salátával. Csavarjuk rá a tetejét, és erőteljesen rázogassuk az üveget, amíg jól elkeveredik.Kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítsük; ha kell, adjuk hozzá a maradék ecetet is. Salátára locsolva tálaljuk.

Változatok:Más ízekhez adjunk hozzá egyet vagy többet, a következő hozzávalók közül; zúzott fokhagyma, apróra vágott újhagyma vagy metélőhagyma, finomra vágott zöldfűszerek, finomra reszelt torma vagy gyömbér, wasabikrém, finomra aprított friss chili, egy kevés tejszín, szárított paradicsom-püré, thai halszósz. Világos mézet is használhatunk a cukor helyett.

Gazdag paradicsommártás

Klasszikus, gazdag paradicsommártást csak akkor érdemes elkészíteni, ha érett, nagyon jó ízű paradicsomhoz jutunk. Remekül fogyasztható, így ideális a saját termesztésű paradicsom tartósítására.

Hozzávalók 4 – 6 személyre: 0,8 dl extra szűz olívaolaj, 1 nagy vöröshagyma, finomra vágva, 1 zúzott fokhagymagerezd, 1 teáskanál apróra vágott kakukkfű, 1 kg érett paradicsom, meghámozva és durvára aprítva, 2 evőkanál apróra vágott oregánó, só és bors.

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábosban, és a hagymát lassú tűzön pároljuk benne puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát a kakukkfűvel, és még 1 percig pirítsuk.Keverjük bele a paradicsomot, az oregánót, enyhén sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk gyöngyözni a mártást, közben egy kanállal törjük össze a paradicsomot. Csökkentsük a lángot, és lassú tűzön, fedő nélkül addig főzzük a mártást, amíg besűrűsödik, és pépessé válik. Ellenőrizzük a fűszerezést, passzírozzuk át, és majd csak tálalás előtt melegítsük újra.

Változatok: Húsos változathoz adjunk hozzá 8dkg apróra vágott sült pancettát, vagy más szalonnát. Gazdagabb színű mártáshoz keverjünk bele egy kis szárított paradicsom – pürét. Édesíthetjük egy kevés kristálycukorral.

Hasznos tipp! Fontos, hogy nagy, vastag aljú lábost használjunk, így a mártás anélkül tud főni, hogy odakapna. A mártás színe és íze egyre intenzívebb lesz, ahogy a folyadék elpárolog belőle.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés