Két remek megoldás desszertekhez és pudingokhoz
hirdetés
Borhabról és angol krémről fog szólni a mai cikkünk. Két olyan remek megoldást mutatunk be, amivel izgalmasabbá tehetünk bármilyen natúr desszertet, gyümölcskenyeret, pudingot, és még sorolhatnánk!
Borhab a tortákra, édes kekszek mellé!
hirdetés
Ezt a könnyű, habos öntetet tálalhatjuk meleg pudingok vagy torták tetején, meleg gyümölcskompóttal, vagy poharakban édes kekszek kíséretében. Azonnal elkell fogyasztani – ugyanis összeesik – ha állni hagyjuk -, de minden mást előre el lehet készíteni, hogy a borhab utolsó percekre maradhasson.
Hozzávalók 4-6 személyre: 4 tojássárgája, 4 evőkanál kristálycukor, 1 dl desszertbor, 2 evőkanál víz.
Elkészítés: Tegyük valamennyi hozzávalót egy tűzálló tálba, amit egy forrásban lévő vízzel töltött lábos fölé helyezünk, ügyelve arra, hogy a tál ne érjen a vízbe. Elektromos vagy kézi habverővel körülbelül 5 percig verjük a keveréket, amíg nagyon sűrű és habos nem lesz – akkor jó, ha a habverő „szálat húz”, amikor kiemeljük a tálból. Vegyük le a tálat a lábasról, és további 2 percig verjük a habot. Kanalazzuk a borhabot poharakba vagy egy meleg kancsóba, és azonnal tálaljuk.
Van ám más változata is. aAzabaglionét például – egy klasszikus olasz desszertet – a fentiek szerint készítsük el, de marsalát használjunk a desszertbor helyett. Poharakban tálaljuk cantuccini vagy biscotti nevű kekszféleségekkel. Hideg borhabhoz vegyük le a tálat a lábasról, helyezzük egy nagy tál jéghideg víz fölé, és addig verjük a habot, amíg le nem hűl. Krémesebb ízért tálalás előtt keverjünk bele 1 dl kissé felvert tejszínt. A hideg borhabot puha gyümölcssalátához vagy vaníliás vajas kekszekkel tálaljuk.
Angol krém – az ízlelőbimbók páratlan kényeztetése!
A sima, tejszínes és természetes vaníliával ízesített igazi angol krém igencsak különbözik a legtöbb készen vett vagy instant változattól. Nagyon finom forró gőzölt pudingokkal, gyümölcspitékkel és – tortákkal, és jó alap a legjobb házi készítésű vaníliafagylalthoz is. A recept egyszerű, a krém két napig eltartható, és ha előre elkészítjük, jól újramelegíthető. Remek alapot jelent különböző ízesítésű krémváltozatokhoz is.
Hozzávalók 6dl angol krémhez: 1 vaníliarúd, 3 dl zsíros tej, 3 dl tejszín, 6 tojássárgája, 2,5 dkg kristálycukor (elhagyható).
Elkészítés: Vanília-rudat hosszában hasítsunk fel egy éles kés hegyével. Tegyük egy lábosba a tejjel meg a tejszínnel, és lassan forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 15 percig. A tojássárgákat a cukorral verjük fel egy tálban kézi habverővel. Vegyük ki a vanília rudat a lábosból, kaparjuk ki a belsejét, és adjuk hozzá a tejes keverékhez. Öntsük a tejes keveréket a tojásra, és alaposan keverjük el. Öntsük vissza a folyadékot a közben elmosott lábosba, és lassú tűzön, állandó keverés mellett főzzük addig, amíg vastagon be nem vonja a fakanál hátát. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe, de ne növeljük a hőmérsékletet a főzés felgyorsítása érdekében, mert a mártás összeugorhat. Melegen tálaljuk. Ha le akarjuk hűteni, a krémet öntsük egy tálba, és a felszínét vékony rétegben szórjuk meg kristálycukorral. Helyezzünk rá egy zsírpapírból kivágott körlapot, hogy ne képződjön bőr a felszínén. Amint lehűlt, tegyük be a hűtőbe.
Könnyebb krémhez tejet használjunk a tejszín helyett is. Csokoládés krémhez hagyjuk ki a vaníliarudat, és forraljuk fel a tejet, mielőtt a cukros tojássárgákra öntjük. Szórjunk bele 5 dkg apróra vágott étcsokoládét, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Kávés krémhez adjunk hozzá 1 evőkanál instant presszókávéport a tejhez, amikor melegítjük.