hirdetés

Partnereink

Végre megtudod, hogyan is készítik a tökéletes majonézt!

hirdetés

Végre megtudod, hogyan is készítik a tökéletes majonézt!

Az emulziós mártások olajat vagy vajat oszlatnak el egy másik folyadékban, gyakran tojássárgáját is tartalmaznak, amely stabilizálja az elegyet. Elkészítésük nagyobb kihívást jelent, mint a többi mártásé, mivel könnyen kicsapódnak, vagyis szétválnak összetevőikre, ha az olajat túl gyorsan adjuk hozzájuk, vagy ha nem szobahőmérsékletű hozzávalókat használunk.

A robosztusabb, aromásabb olajokat fele-fele arányban keverjük el semleges ízű, például napraforgó- vagy földimogyoró-olajjal, hogy ne legyen túl erőteljes az ízük. A házilag készített majonéz lefedve három napig tárolható hűtőben.

hirdetés

Hozzávalók 3 dl majonézhez: 2 tojássárgája (biotojásból), 1 teáskanál dijoni mustár, 1-2 evőkanál fehérborecet, 2,5 dl olívaolaj, só és bors.

Elkészítés: Tegyük a tojássárgákat, a mustárt, 1 evőkanálnyi ecetet és egy kevés sót, borsot egy tálba, és kézi habverővel verjük fel. Állandó keverés mellett fokozatosan, vékony, folyamatos sugárban öntsük hozzá az olajat, amíg a mártás sűrűsödni kezd. Addig adagoljuk hozzá az olajat, amíg az állaga sűrű és fényes nem lesz. Ne öntsük hozzá túl gyorsan az olajat, különben a keverék kicsapódhat. Kóstoljuk meg, és ha nem elég ízes, adjunk hozzá még több sót, borsot, egy kevés ecetet. A majonézt tálalhatjuk akár így is, vagy különféle módokon ízesíthetjük.

Egyéb változatok

A turmixolt majonézhez robotgépben vagy turmixgépben dolgozzuk össze a tojássárgákat, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot. Járó motor mellett öntsük bele az olajat folyamatos, vékony sugárban. Kóstoljuk meg, és ízesítsük. Figyeljünk, hogy ne ne öntsük az olajat túl gyorsan, mert úgy nehezebb a mártás állagát megítélni. Tenger gyümölcseihez tálalt mártáshoz keverjünk bele 2 evőkanál szárítottparadicsom-pürét, 4 evőkanál tejfölt, 1 teáskanál Tabasco szószt és ízlés szerint 1 evőkanál brandyt. Tartármártáshoz keverjünk bele 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet vagy turbolyát, 4 kicsi, apróra vágott csemegeuborkát, és 1 evőkanál leöblített, lecsepegtetett és apróra vágott kapribogyót. Fokhagymás majonézhez adjunk hozzá 1-2 zúzott fokhagymagerezdet a tojássárgákkal.

A kicsapódott majonéz megmentése: Ha összement a majonéz, próbáljunk meg belekeverni 1 evőkanál forró vizet. Ha még ekkor sem válik simává, egy újabb tojássárgáját verjünk fel különben egy nagy tálban, és fokozatosan adjunk hozzá az összeugrott keveréket.

Készítsünk pecsenyemártást is!

A tiszta pecsenyemártás vagy jus készülhet bor és/vagy alaplé együttes beforralásával is, amitől csökken a mennyisége és besűrűsödik, noha a hagyományos pecsenyemártások rántásalappal készülnek. Túl sok liszt hozzáadásával könnyű túlsűríteni a mártást, ezért óvatosan adagoljuk. Jobb, ha kissé hígabb, de ízletes pecsenyemártásunk van, mint egy sűrű, de lisztes ízű.

Tegyük át a megsült húst egy tányérra, és tartsuk melegen. Döntsük meg a serpenyőt, hogy a húslé és a zsiradék az egyik végében gyűljön össze. Egy nagy fémkanállal merjük le a zsír nagy részét, de körülbelül 1 evőkanálnyi maradjon a serpenyőben a húslével.  Keverjünk bele 2-3 teáskanál lisztet, kaparjuk fel a serpenyő aljára ragadt darabkákat, és kis lángon kavargassuk 1-2 percig, amíg a liszt kezd elszíneződni. Öntsünk hozzá 3 dl vörös- vagy fehérbort, vagy bor és alaplé keverékét, és forraljuk fel, alaposan kevergetve. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd szűrjük át egy mártásoscsészébe.

Variációk: almabort is használhatunk a bor helyett sertéshúshoz és csirkeételhez, míg a madeira és a marsala bor szárnyashoz, vadhúshoz és borjúhoz jó, a portói pedig vadhúshoz és kacsához illik. Ezeket az erősített borokat keverjük el az alaplével, mert önmagában használva túl erőteljesek lennének. A zöldségek főzőlevét is hozzáadhatjuk, de ezt alaposan be kell forralni, hogy intenzív ízet kapjunk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés