Különleges karácsonyi sütemények
hirdetés
Ha valami új süteményeket tennénk karácsonykor az asztalra, akkor most mutatunk pár elengedhetetlen receptet.
Gyömbéres-citromos figurák
hirdetés
Hozzávalók (40 darabhoz) a gyömbéreshez: 5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt, 1 csapott kiskanál őrölt gyömbér, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 dl olvasztott margarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 1 dl méz, 1 tojás, a citromoshoz: 4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, fél mokkáskanál só, 1,5 dl olvasztott vaj, 1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is), 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 0,5 dl (kb. 7 dkg) porcukor, 1 tojás; a nyújtáshoz: liszt; a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj, a mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, ételszínezék, a díszítéshez: tejszínhab, színes cukorkák, kókuszreszelék, pirított, szeletelt mandula, csokoládé, mazsola stb.
A gyömbéres változathoz a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat meg a szegfűszeget összekeverjük. Az olvasztott margarint kézi habverővel habosra verjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig keverjük, míg utóbbi elolvad benne. Először a mézzel meg a tojással, majd a fűszeres liszttel dolgozzuk össze. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva, legkevesebb 4 órára behűtjük, de akár 2 napig is tárolhatjuk, mielőtt hozzálátnánk. A citromos tésztát ugyanígy készítjük el. Sütéskor egy tésztacipót lisztezett nyújtólapon kb. 4 milliméter vastagságúra ellapítunk. Különféle, lisztbe mártott kiszúrókkal csinos kis formákat készítünk belőle, és kivajazott tepsire (sütőlapra) rakosgatjuk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal (150-160 °C) kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. 1-2 percnyi pihentetés után lapátkanállal tálcára átszedjük, így hagyjuk kihűlni. A többi tésztával hasonlóan járunk el. A tojásfehérjét a rizsliszttel és a porcukorral elkeverjük úgy, hogy sűrű tejfölhöz hasonló állagú legyen. Ennek 2/3-át félretesszük, a többit pedig, a festéket cseppenként hozzáadva, megszínezzük. A fehér mázból 5-6 evőkanálnyit kiveszünk, pár csepp tejjel lágyítjuk, majd ecsettel néhány sült kekszre kenjük, és dermedni hagyjuk. A többi mázat kis lyukú, simacsöves habzsákba töltjük. Akinek nincs ilyen, a masszát töltse nejlonzacskóba, és a csücskét vágja le: kész is a házi habzsák. A mázat ízlés szerint a kekszekre nyomjuk-pöttyözzük. Ha valaki nem akar bajlódni a habzsákkal, a mázat a süteményekre kiskanállal is rácsurgat hatja. A tésztát szeletelt mandulával, színes cukorkákkal stb. is díszíthetjük, de előtte vékonyan kenjük meg mázzal, hogy ezek ráragadjanak. 2-3 órán át, száradni hagyjuk. Fémdobozokban 2 hétig is eláll.
Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:2.5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10 dkg apróra vágott mandula vagy dió, 10 dkg apróra vágott cukrozott citrom- vagy narancshéj, 10 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, 1 csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0.5 kávéskanál őrölt fahéj.
Az élesztőt megolvasztjuk 0.5 dl meleg vízben. A tejbe beletesszük a kristálycukrot és a sót, ebbe tesszük az élesztőt és a liszt 1/4-ét és simára keverjük. Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Ezután keverjük bele a többi hozzávalót, addig verjük, míg a tészta teljesen rugalmas nem lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-2 cm vastagra (kb. 50*30cm) és a közepére egy mélyedésbe öntjük az olvasztott vajat. Ezután összehajtjuk, a tetejét is megkenjük vajjal, és letakarva, a deszkán kétszeresére kelesztjük. Kifli alakura formáljuk, a tetejét megkenjük vajjal és átemeljük a kizsírozott tepsibe. Begyújtjuk a sütőt és kb. 3/4 óra hosszat sütjük. Ha megsült, meghintjük a tetejét porcukorral. Jól becsomagolva hűtőszekrényben nagyon sokáig eltartható.
Megjegyzés: nem előmelegített sütőbe tesszük.
Karácsonyi mézes torta
Hozzávalók a tésztához: 80 dkg liszt, 2 db tojás, 30 dkg kristálycukor, 4 ek. tej, 6 dkg vaj, 6 ek. méz, szegfűszeg; a krémhez: 1 liter tej, 6 ek. liszt, 40 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor; díszítéshez: marcipán és cukrozott gyümölcs.
A tojást, cukrot, tejet, vajat, a mézet és az őrölt szegfűszeget vízgőzön habosra keverjük, majd a gőzről levéve hozzáadjuk a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A tésztából 6 darab torta nagyságú lapot nyújtunk, kisütjük, és ha kihűlt, krémmel rétegesre töltjük. A krémhez a lisztet a cukorral és egy kevés hideg tejjel csomómentesre elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, és ha forr, a lisztes keveréket hozzáöntjük, és felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Ezután lehűtjük, majd 40 dkg vajjal habosra keverjük. A tetejét a saját krémjével lekenjük, cukrozott gyümölccsel, vagy karácsonyi marcipándísszel díszítjük.
Forrás
Szöveg: sulihalo.hu
Képek: pralineparadicsom.hu és boon.hu