Színezd tésztáid az olasz ételekhez!
hirdetés
Az ízesített színezett tészták íze nem túl erőteljes, mégis sok tésztaétel megjelenését és ízét megváltoztathatják. Például a sáfrányos metélt pompásan néz ki, és fenséges tejszínes hallal vagy paradicsommártással.
Használjuk a következő mennyiségeket minden adag alaptésztához, amit 20 dkg lisztből készítettünk. A meggyúrt tésztát ugyanúgy nyújtsuk, formázzuk, tároljuk és szárítsuk, mint a sima tésztát. A leggyakoribb a spenótos, zöldfűszeres és paradicsomos változat, de olyat is készíthetünk, amit kalmártintával vagy épp borssal színeztünk meg. Nem ís húzom az időt, jöjjön hát néhány eszelősen jó ötlet.
hirdetés
Spenótos
Pároljunk meg 10 dkg spenótlevelet egy lábosban I evőkanál vízzel; amíg megfonnyad. Csepegtessük le, és nyomkodjuk szárazra a kezünkkel, hogy a lehető leg¬több nedvességet eltávolítsuk belőle. Itassuk le alaposan konyhai papírtörlők között Dolgozzuk el konyhai robotgépben az egyik tojással, azután keverjük el a másik tojással is, majd a liszttel gyúrjuk sima tésztává. Az alapkeverék talán ragadósabb, mint az egyszerű tésztáé, ezért dolgozzunk bele még egy kis lisztet, ha szükséges.
Borsos
Keverjünk bele a tojásokba 4 teáskanál frissen őrölt fekete borsot mielőtt a liszthez adnánk őket.
Gombás
Tegyünk 1,5 dkg szárított vargányát egy hőálló tálba, öntsük le forrásban lévő vízzel, és hagyjuk így 15 percig. Csepegtessük le, 2 teáskanálnyit félretéve a folyadékból. Pürésítsük a gombát és a félretett folyadékot egy konyhai robotgépben, és keverjük össze a tojásokkal, mielőtt a lisztbe dolgoznánk. Adjunk hozzá még egy kevés lisztet, ha a tészta ragadós.
Sáfrányos
Finoman morzsoljunk össze 1 teáskanál sáfrányszálat, és keverjük el a tojásokkal, mielőtt a liszthez adnánk.
Céklás
Főzzünk puhára 10 dkg egész friss céklát vízben. Hámozzuk még, durvára aprítsuk fel, és keverjük össze az egyik tojással konyhai robotgépben. Passzírozzuk át egy szűrőn, és adjuk hozzá a megmaradt tojást. A tészta ragadósabb lesz, mint az egyszerű alaptészta, így bele kell dolgozni még egy kevés lisztet.
Paradicsomos
Adjunk a tojásokhoz 3 evőkanál szárított paradicsom-pürét mielőtt eldolgozzuk a liszttel. Ha a tésztát ragadósnak érezzük, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Chilis
Keverjünk el háromnegyed teáskanál csípős chiliport a tojásokkal, mielőtt hozzáadnánk a liszthez.
Zöldfűszeres
Nagyon finomra aprítsunk fel 2,5 dkg zöldfűszert, vagy zöldfűszer-keveréket. A petrezselyem, a kapor, az édeskömény, a koriander, a bazsalikom és a tárkony mind megfelelő lehet. Ha kakukkfűleveleket használunk, kombináljuk petrezselyemmel vagy más kevésbé erőteljes ízű zöldfűszerrel. Keverjük el a tojásokkal, mielőtt beledolgoznánk a lisztbe.
Kalmártintás
Keverjünk a tojásokhoz 5 g kalmártintát vagy tintahal tintáját mielőtt hozzáadnánk a liszthez.
Képek: kemenytojas.com és urban-eve.hu