A vendéglátás és vendégvárás öt parancsolata
hirdetés
Mikor vendégeket várunk illetve mikor vendégeket fogadunk otthonunkban fontos, hogy néhány szabályt betartsuk. Lássuk, melyek ezek!
Csak annyi vendéget hívj meg egyszerre, amennyi kényelmesen elfér anélkül, hogy szorongani kelljen az asztalnál! Személyenként legalább 60-65 négyzetcentiméternyi helyet kell számítani. Legyen annyi hely az asztal mögött is amennyi a közlekedéshez szükséges. Ha nincs ennyi, akkor inkább olyan vendéglátást szervezz, amely nem kötött az étkezőasztalhoz, tehát a kínált ételek mindegyikét kistányérból, villával vagy kézzel esetleg „köröm" közül, kanapéról, fotelból vagy pedig állva is el lehet fogyasztani.
hirdetés
Az alkalomhoz és a társasághoz illően teríts! Ez úgy értendő, hogy pl. eljegyzési vacsorához semmiképpen se tégy fajansz- vagy cseréptányért se pedig Miska kancsót, viszont előveheted a nagymama féltve őrzött herendi étkészletét Persze az sem bajh ha egyszerű, sima fehér tányérokkal vagy az éppen használatban lévő, de azért ép-szép étkészlettel terítesz. Ilyenkor feltétlenül tegyél az asztalra olyan eszközöket, amelyek ünnepélyes hatást kölcsönöznek, pl. virágot, gyertyatartói stb- Szép vonalú poharakkal, rozsdamentes vagy üveg fűszertár tóval, az abroszhoz illő szalvétákkal, szép kenyérkosárral mindenképpen emelheted az ünnepélyes alkalom fényét. Fontos, hogy az abrosz is illő legyen az edényhez. Ha az edények mintásak, akkor egyszínű abrosszal teríts, de nem muszáj, hogy fehér legyen. Ha viszont a lányér egyszínű, akkor bátrabban választhatsz a mintás abroszok közül, azonban a szalvétának hozzáillőnek kell lennie. A díszítőelemek ne foglaljanak el túlságosan nagy helyet, és semmiképpen se zavarják a vendégeket. A hosszú vázába tett virág helyett válassz alacsony, kis vázát vagy talpas poharat, amibe akár egy szál virágot is tehetsz- Nagyon ünnepélyes alkalmakkor egy-egy szál virág kerülhet minden terítékhez, rendkívül szép látványt nyújt. A gyertyatartót úgy helyezd el, hogy se a láng, se maga a gyertya ne zavarjon senkit. Bármilyen ötletet meg lehet valósítani az asztal díszítésében, ha az nem ételidegen. Ha meleg ételt kínálsz, ne felejts el hőálló edényalátétet tenni az asztalra, (Megfelel helyette egy szép színes csempe Is.)
Mielőtt a vendégek jönnének, alaposan szellőztesd ki az egész lakást! Nincs kellemetlenebb az ételszagnál, ha mégoly finom étekről legyen is szó, lehetőleg úgy állítsd össze a menüt (meleg ételről lévén szó), hogy a sütőben melegen tartott étel párája ne illanhasson el. Erre a legjobb megoldás, ha az étel romai tálban (fedeles cserépedényben) vagy jénai tálban forrósodik. Olyan ételeket, sülteket, amelyeket olajban kell frissen sütni, lehetőleg ne készíts, mert az olajszag terjedését semmiképpen sem akadályozhatod meg.
Ha meleg ételt kínálsz a vendégeknek, előzőleg mindenképpen tudakold meg a meghívottaktól, mit nem szeretnek, nehogy véletlenül csak olyan kerüljön az asztalra! Ez különösen a fűszerei illatos ételekre vonatkozik. Nem mindenki szereti az olvadt rokfortot vagy az erősen fokhagymás sülteket. Ha valaki meg sem kóstol egy ételt, nem szabad erőltetni, és főleg nem szabad megsértődnöd, ha nem kér belőle.
Sohase erőltesd az alkohol vagy az alkoholtartalmú italok fogyasztását, különösen akkor ne, ha vendéged autóval érkezett! Sokan egyáltalán nem isznak alkuholt, ezt tiszteletben kell tartani. Gondoskodj arról, hogy elegendő alkoholmentes Ital és üdítő álljon rendelkezésükre. Bármilyen vendégre számítasz is. ásványvizet és egy-két fajta (rostos és szénsavas) italfélét mindenképpen vérezz be. Természetesen az ételtől függ, hogy sört vagy bort fogsz kínálni.
Forrás
Képek: sailor.hu és fogyasztok.hu