A svédasztalról mindent!
hirdetés
Eredetileg svéd szokás, hogy a vendégeknek készített összes ételt valamint italt egyszerre kiteszik az asztalra, ahonnan mindenki ízlése szerint válogat „kiszolgálja" magát. Cikkünkből mindent megtudhatsz a svédasztalról!
A svédasztalhoz nem feltétlenül szükséges a drága étkészletet elővenni, mert a buli utáni mosogatás rémálom! Hacsak nem mosogatógépben történik. Gusztusos papír tányérokat (papírtálcákat és alufólia tálkákat) lehet kapni, amelyek használat után eldobhatok. Aki ragaszkodik a hagyományos evőeszközhöz, használja, de kapható eldobható műanyag kés, villa kanál, kiskanál is. Feltétlenül legyen külön helye a használt edényeknek, például egy csinos papírkosárban.
hirdetés
Nyolc- tízszemélyes vendégség esetén az alábbi eszközök és edények szükségesek: az ételek számától függően többszöri tányér váltáshoz elegendő tányér (külön tányérok a sós, külön az édes ételeknek, külön a salátáknak), ugyanennyi kés, villa, kiskanál, tálalókanál vagy Lapát, húscsipesz, saláta-kiszedő, kávéscsészék alátéttel, mokkáskanállal. 18-20 pohár, a poharakba jelzőrudacskák (hogy senki ne tévessze el a saját poharát) két csomag szalvétán dárdácskák vagy fogvájó (a kis falatok felszúrásához), cukor-, só-, ecet-és olajtartó, valamint nagy kenyeres kosár konyharuhával bélelve, hogy a felszeleteli kenyér ne száradhasson ki. Számítani kell arra, hogy a vendégség végére az abrosz „viharvertté" válik, ezért csak olyat szabad felteríteni, amelyet nem sajnálunk, vagy amit utóbb magas hőfokon lehet kimosni. A legalkalmasabb a fehér vászonabrosz (nagyon jó egy fehér lepedő is}, vagy pedig a szalvétához hasonlóan eldobható, papírból készült asztalterítő.
A melegen fogyasztandó ételek melegen tartására sokféle eszköz kapható. Aki gyakran rendez bulit, annak érdemes beszereznie ilyet-jégakku tetején tálcán elhelyezve pedig hidegen tarthatók a hideg ételek, saláták. Az italokat (s érdemes előre az asztalra készíteni. Aki teheti, szerezzen be egy jeges vödrök, hogy megtelelő hőfokon kínálhassa az innivalót- Jő előre tanácsos gondoskodni elegendő jégről- (A vendégség előli néhány nappal folyamatosan kell jeget készíteni, ami azután a jégkockatartóból kitördelve, nejlonzacskókba téve a mélyhűtőben tárolható.) A kávét tanácsos előre lefőzni. Ha termoszban tároljuk, egész este kéznél van.
Fontos, hogy annyi kényelmes ülőhely legyen a helyiségben, ahány tagú a társaság. A dohányzók kedvéért tegyünk mindenhová hamutartót. Lássunk néhány tuti tanácsot amelyet jó ha tudsz ha vendégeid érkeznek!
Forrás
Képek: octo.blog.hu és aszpartyszerviz.hu