hirdetés

Partnereink

Bazsalikom a konyhában

hirdetés

Bazsalikom a konyhában

A bazsalikom a mediterrán, elsősorban az olasz konyha elengedhetetlen kelléke. Levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, daráit húsok, halételek, kolbászáruk, ecetek ízesítéséhez egyaránt használják. Íze paradicsommal, citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül legjobban, de a paprika, a padlizsán és a burgonya is csak jobb ízű lesz vele elkészítve, sőt desszertekhez -gyümölcsturmixba, édes hideg levesekhez, pudingokhoz - is használják.

 Kellemes illata-aromája főzés közben hamar elillan, ezért csak röviddel a felszolgálás előtt adják hozzá az ételekhez. A friss leveleket lefagyasztva vagy só-ecet-olíva olaj keverékében eltéve, szántva és morzsolva pedig légmentesen lezárt fűszertartóban tároljuk. Néhány recept:

hirdetés

Fetasajtkrém bazsalikommal, sült paprikával

Hozzávalók: 30 dkg lágy fetasajt- 1,5 dl tejföl - 3 kápia paprika - 2 gerezd fokhagyma -2 evőkanál fekete olajbogyó - maréknyi bazsalikomlevél

A paprikát teflonserpenyőben puhára, foltosra sütjük. Ha minden oldalár feketedik, és belül puha, lefedjük, hagyjuk kihűlni, aztán lehúzzuk a héjái, és kis darabokra vágjuk. A fekete olajbogyót és a bazsalikomot fel­aprítjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. A fetasajtot botmixerrel simára keverjük a tejföllel, majd beleforgatjuk a paprikát, az olajbogyót és a bazsalikomét is. Hűtve, pirítóssal és paradicsomsalátával Kínáljuk.

Bazsalikomos zöldbableves

Hozzávalók: 2 dkg vaj -1 evőkanál olívaolaj -1 szál póréhagyma - 3 kis krumpli - 25 dkg zöldbab - 2 sárgarépa -1 fehérrépa - fél zellergumó -1 evőkanál felaprított kapor -10 bazsalikomlevél felaprítva - só - bors - 2 dl tejföl -1 evőkanál liszt - juhtúró vagy kecskesajt

A zöldségeket megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a vajat, és rátesszük a zöldségeket, 4-5 percig pirítjuk, majd felöntjük 1,5l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és a forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Ha minden megpuhult, hozzátesszük a zöldfűszereket. A tejfölt simára keverjük a liszttel és pár evőkanál forró lével. Visszaöntjük a levesbe, jól kiforraljuk, és ha szükséges, még ízesítjük. Tálaláskor friss juhtúrót vagy kecskesajtot morzsolunk a tetejére.

Diós-bazsalikomos pesto

Hozzávalók: 2 marék bazsalikomlevél - 3 gerezd fokhagyma - 1 csipet durva szemű tengeri só - 8 evőkanál olívaolaj - 10 dkg dió- 2 dkg parmezán sajt - 2 dkg pecorino sajt

A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, papírtörlőn leszárítjuk. A durvára vágott diót serpenyő­ben 2-3 perc alatt megpirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze. A fokhagymát felaprítjuk. A bazsali­komleveleket a sóval együtt mozsárban szétzúzzuk, hozzáadjuk a diót, a fokhagymát, és addig zúz­zuk, amíg sűrű pépet nem kapunk. Beletesszük a sajtokat is. majd az olívaolajat kanalanként ada­golva alaposan összekeverjük. A kifőtt spagettit összekeverjük a pestóval, és megszórjuk reszelt parmezánnal.

Tőkehal pikáns paradicsommártásban

Hozzávalók: 50 dkg tőkehalfilé - 2 evőkanál olívaolaj -1 fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 20 dkg sűrített paradicsom - 10 bazsalikom levél felaprítva és 10 a díszítéshez - bors - só -1 kávéskanál szárított rozmaring -1 kávéskanál aprított kapor -1 evőkanál méz - fél citrom leve

A hagymát fölszeleteljük, a fokhagymát apró darabokra vágjuk, és olívaolajon mindkettőt üvegesre pároljuk. Beleöntjük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket, a mézet és a citromlevet. Jói Összekeverjük, és 5 percig főzzük. Egy hőálló tál aljái kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és a megsó­zott halszeleteket a tálba fektetjük. Egyenletesen elosztva ráöntjük a szószt, alufóliával letakarjuk, és 180 Cesius fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Bazsalikom levelekkel díszítve, főtt burgonyával tálaljuk.

Forrás: NoSalty

Képek: gyongy.i-design.hu és mytaste.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés