Ezek ám a nem mindennapi saláták!
hirdetés
Ki mondta, hogy a saláták nem lehetnek ízletesek? Véleményünk szerint, aki azon a véleményen van, hogy a saláták nem finomak ki kell próbálni a következő tuti receptet!
Körtés sajtsaláta
hirdetés
Hozzávalók: 4 császárkörte - 30 dkg füstölt sajt * 1 dl majonéz *1 fej lilahagyma *3 főtt tojás * 1 csokor petrezselyem * 2-3 friss bazsalikomlevél ízlés szerint sóés őrölt fehér bors.
Előkészítése: A megmosott kicsumázott és lehámozott körtéket hosszában félbevágom, magházukat kikanyarítom. A sajtot, a főtt tojást és a megtisztított hagymát kis kockákra vágom. A körtéket mélyebb, peremes tálcára vagy tálra helyezem. A sajtot, a lilahagymát és a tojást a majonézzel összeforgatom, majd sóval és fehér borssal fűszerezem és a finomra vágott bazsalikomot meg a petrezselymet is belekeverem. A salátát a körtékre halmozom. Átlátszó fóliával hetedem és minimum két órára hűtőszekrénybe teszem.
Tormás káposztasaláta
Hozzávalók: 50 dkg fehér fejes káposzta * 1 kis Szál torma * 2 dl tejföl * 1 evőkanál édes mustár * 1 teáskanál csombor (borsikafű) * ízlés szerint fehérborecet, só, cukor.
Elkészítése: A káposztái leveleire szedem megmosom, lecsöpöghetem és besózom. Jól összekeverem és kb. 20 percig állni hagyom. Közben a megmosott letisztított tormát aprítógépben finomra zúzom. Egy rész fehérbor-ecetet és egy rész vizet összeöntök, majd a csomborral, a mustárral és kevés cukorral ízesítem, (A salátáié ne legyen több 1,5 decinek) A káposztát kissé kicsavarom, sós levét az ecetes-fűszeres lébe öntöm. Egy mély salátástálban a káposztái összekeverem a tormával, ráöntöm a levet meg a tejfölt és alaposan összeforgatom. A tálat befedem, és legalább léi napig érlelem hűtőszekrényben. Isteni saláta grillcsirke, fasírt vagy sült hűs mellé.
Vörösboros lencsesaláta
Hozzávalók: 25 dkg lencse * 1 szál sárgarépa * 2 kis lej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 2 szegfűszeg a 1 babérlevél * ízlés szerint só * törött fekete tors; a salátaöntethez 2 dl vörösbor * 1 kis tej vöröshagyma * a evőkanál olívaolaj * 1 gerezd fokhagyma * 1 teáskanál ecet * ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítése: A lencsét megmosom, majd fazékba szórom, és annyi vizet öntők rá, amennyi ellepi. Az egyik megtisztított vöröshagymát, a sárgarépát és egy fok hagymagerezdet hozzáadok, és sóval, borssal, szegfűszeggel, babérlevéllel fűszerezem. Lefedve, lassú tűzön majdnem teljesen puhára főzöm, ezután a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet meg a szegfűszeget kidobom belőle. A megfőtt sárgarépát kockákra vágom és a lencsével együtt tálba rakom. A salátaöntethez a vörösbort összekeverem az olívaolajjal, az apróra vágott másik vöröshagymával meg a zúzott második fokhagymával. Sóval, törött fekete borssal fűszerezem^ és a sárgarépás lencsére öntöm. Összeforgatom és fél napig hűtőszekrényben érlelem.
Pácoltsajt-saláta
Hozzávalók 6 személye: 1O dkg trappista sajt * 10 dkg ementáli sajt* 10 dkg füstölt sajt
- a nagy fej lilahagyma * 1 dl olíva- vagy más hidegen sajtolt olaj * 0,5 dl tárkony- vagy almaecet * 1 ágacska rozmaring * 1 cseresznyepaprika * 1 gerezd fokhagyma - 2 babérlevél - 6-7 szemes bors * késhegynyi zellersó* késhegynyi kakukkfű * ízlés szerint só.
Elkészítése: A hagymát megtisztítom és karikákra vágom. A háromféle sajtot dobókocka nagyságúra, a cseresznye paprika húsát pedig vékony csíkokra metélem. A fokhagyma héját lehántom, a gerezdet egészben hagyom. A sajtot a cseresznyepaprikával, a hagymával meg a fűszerekkel jól zárható üvegbe töltöm, sóval és zellersóval meghintem. Az ecettel összekevert olajat úgy öntöm rá, hogy az a sajtos keveréket befedje- Ha a lé nem elég, két rész olaj, egy rész ecet keverékével kiegészítem. Az üveget lezárva hűtőszekrénybe teszem, és egy hétig érlelem. Hűtőszekrényben sokáig eltartható, ezért nagyobb adagban is érdemes elkészíteni. Nagyon ízletes!
Képek: tesco.hu és streetkitchen.blog.hu