Finom ételek keleties ízesítéssel
hirdetés
Finom ételek keleties ízesítéssel
A keleti konyha egyik legkedveltebb fűszerkeveréke a curry. Nagyon szuperül kiemeli az ételek ízét, különösen ha csirkéből készítünk valamit. De természetesen a szójacsírát vagy a borjút is ízesíthetjük ezzel a remek fűszerrel.
hirdetés
Ananászos-currys hús és ánizsos rizs
Hozzávalók: ananászos currys hús, 20 dkg csirkemell filé, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg ananászkonzerv (darabolt), só és bors, 2 teáskanál curry por, olívaolaj, 1 evőkanál finomliszt, 100 ml főzőtejszín. 20 dkg rizs, 1 db csillagánizs, 4 dl víz.
Elkészítés: A húst apró kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, és negyedbe, majd pedig szeletekre vágjuk (nem kell aprónak lennie). Az ananászt, ha nem konzervet használunk, vagy ha szeleteltet vettünk, akkor azt is összedaraboljuk, nagyjából akkorára, mint a húst. Felforrósítunk egy gyorsforraló edényt, beleöntjük az olívaolajat, majd rádobjuk a hagymát, és megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a csirkemellet, és fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Ha már majdnem puha a húsunk, akkor "zsírjára" pirítjuk, és hozzáadjuk a curryport és a lisztet. Jól elkeverjük, és hozzáadjuk az ananászt (konzerv esetén a levét is, ha nem azt használunk, akkor pici vizet öntsünk rá), majd adjuk hozzá a tejszínt is, és főzzük puhára. Akkor jó, ha a leve besűrűsödik. A rizst a szokásos módon készítsük el, mielőtt leöntenénk vízzel, adjuk hozzá a csillagánizst. A sót akár el is hagyhatjuk, mert az ánizs megadja neki a kellő ízt.
Bami curry-s csirkével
Hozzávalók a bamihoz: 250 g szójacsíra, 200 g keleti tészta, 0.5 közepes fej vöröshagyma, 1 ek olívaolaj, 1 dl csirke alaplé.
Hozzávalók a csirkéhez: 650 g csirkemell filé, 0.5 közepes fej vöröshagyma, 1 teáskanál olívaolaj, curry por ízlés szerint, 1 csipet tandoori krém (vagy fűszerkeverék), 1 dl csirke alaplé.
Elkészítés: A hagyma egyik felét pici kockára vágjuk, és kevés olívaolajon megpároljuk, majd beletesszük a felkockácott csirkemellet, és előpirítjuk. Eközben a hagyma másik felét félkarikákra vékonyan felszeleteljük, és egy másik serpenyőben pároljuk üvegesre a bamihoz. Na, tehát a curry: kicsit alaplevet öntünk alá, kicsit borozunk közben, majd megszórjuk a fűszerekkel, levesszük a lángot, és befedjük. A bamihoz, amikor már üvegesre párolódott a hagyma, hozzátesszük a szójacsírát, ügyesen kavarva, mert a csíra könnyen megtörik. Amikor a csíra megpirul, hozzátesszük a noodle-t, és még 2 percig kavarjuk, majd kész is.
Borjú curry-vel
Hozzávalók : 4 ek vaj, 3 közepes db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 közepes db kápia paprika, 600 g borjúhús, 0.5 teáskanál gyömbérpor, 400 g konzerv paradicsom, 1 teáskanál fűszerpaprika, 0.5 teáskanál kurkuma, 0.5 teáskanál őrölt fűszerkömény, 0.5 teáskanál koriandermag (őrölt), 0.25 teáskanál chilipehely, 0.25 teáskanál kardamom, 1 db babérlevél (nagy), só ízlés szerint, bors ízlés szerint.
Elkészítés: Először elkészítjük a fűszeres szószt. 2 evőkanál vajat egy serpenyőben megolvasztunk, és hozzáadunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma kezd megpuhulni, beletörünk 2 gerezd fokhagymát, és kb. 2-3 percig kavargatva sütjük. Beleöntjük a konzervparadicsomot, és hozzáadjuk a következő fűszereket: fűszerpaprika, kurkuma, köménypor, őrölt koriandermag, chilipehely, kardamom, babérlevél, só és bors. Várjunk, míg felfő, utána lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha megvan, kivesszük belőle a babérlevelet, majd félretesszük. Ha nagyon darabos a paradicsom, akkor ha kicsit meghűlt, mixereljük meg. Egy nagyméretű serpenyőbe olvasszunk meg 2 evőkanál vajat, és ha kellő meleg, adjunk hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd összetört fokhagymát, és pár perc alatt, barnás színűre süssük. Szórjuk bele a felkockázott paprikákat, és 2 percen át süssük össze. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott borjút, és enyhén pirítsuk meg. Amikor barnásra pirult, öntsük hozzá az előre elkészített fűszeres szószt, és jól keverjük össze. Ha felfőtt, húzzuk le a tüzet, és lassú tűzön lefedve, kb. 40 percig főzzük, ameddig a hús megpuhul. Meleg indiai kenyérrel tálaljuk.
Képek: nosalty.hu és delhidarbaretterem.hu