Így készül az angolos csirkesült
hirdetés
Nem egy nagyon nehéz étel, és garantáltan mindenki imádni fogja a családban. Nagyon jó fogás akkor is, ha épp vendégsereget fogadunk és őket szeretnénk valami finom étellel meglepni.
Az angolos csirkesülthöz kell majd3 db egész csirkecomb, 15 dkg zöldborsó, 4 dkg vaj, 60 dkg burgonya, rozmaring, babérlevél és majoranna ízlés szerint (vagy menta). A hozzávalókhoz kell még 2 közepes fej vöröshagyma, 3.5 dl alaplé, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál finomliszt, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, cayenne bors ízlés szerint, 1 csipet cukor, kevés őrölt fűszerkömény, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek sertészsír.
hirdetés
A krumplikat félbevágjuk, és egy lábasban odatesszük főni, melyből akkor vesszük ki, ha már puha a belseje is. A csirkecombokat kettévágjuk a porcnál, és alaposan bedörzsöljük a rozmaringgal, sóval, borssal, egy csipet cukorral, cayenne borssal, fűszerköménnyel, és félretesszük. Egy hőálló serpenyőben zsírt melegítünk (jó, ha kolbászzsír vagy valami sült hús visszamaradt zsírja, stb.), és gyorsan minden oldalról kérget sütünk a csirkékre. Félúton hozzádobunk egy cikkekre vágott hagymát is. Ha ezzel megvagyunk, öntünk rá fél merőkanál alaplevet, és előmelegített 200 °C fokos (gáz 5-ös fokozat) sütőben nagyjából 10-15 perc alatt készre sütjük (nagyságtól függően). Míg a csirke kérget kap és sül, egy másik serpenyőben 2 dkg vajat hevítünk, beledobjuk a borsót, sóval, borssal és majorannával vagy ízlés szerint mentával ízesítjük. 2 perc párolás után le is zárhatjuk, hogy megtartsa a zöldség a frissességét, némileg a ropogósságát. Egy gyorsforraló lábosban a maradék vajon megpirítunk egy fej tetszés szerint darabolt hagymát, majd hozzáadjuk a vörösbor jamet (ha vörösbort használunk, várjuk meg, míg a leve szinte teljesen el nem fő), elkeverjük a liszttel, majd felöntve az alaplével, sóval, borssal fűszerezve, a csomókat szépen kikeverve, a szószban elvegyítve, nagyjából 10 perc alatt sűrű mártássá főzzük (ezt hívják az angolok "gravy"-nek) Ekkorra a krumplinak meg kellett, hogy főljön, úgyhogy kihalásszuk a vízből, és egy serpenyőben zsiradék nélkül elkezdjük a sózott, borsozott fél krumplikat sütni. Ha kapott egy kis színt, hozzádobunk egy fakanálnyi zsírt, babérlevelet, rozmaringot és összetört fokhagymát. Ilyen kíséretben pirítjuk szép pirosra. Végül tetszés szerint kitálalunk mindent.
Kebabos csirkemell
Ha valaki nem szereti az angolos csirkesültet, annak érdemes elkészíteni a kebabos csirkemellet. A csirkemellhez 90 dkg csirkemell filé, 50 dkg bacon (felcsíkozva), 8 ek olívaolaj, 1 dl víz, 2 tk rozmaring, 2 tk oregánó, 80 g ételízesítő, 1 dl víz, valamint 1 teáskanál napraforgó olaj kell. A szószhoz 80 g ételízesítő (kebab alapfűszer), 375 g tejföl és 3 teáskanál fűszerpaprika szükséges. A körethez pedig 2.5 kg burgonya, no meg egy kis só.
A csirkemellfiléket felkockázzuk, tálba tesszük és rárakunk 8 evőkanál olajat. Ráöntünk 1 dl vizet, beletesszük a friss oregánót és a rozmaringot. Ezután hozzádjuk a kebab alapfűszert, és jól elkavarjuk, majd hagyjuk pácolódni. A serpenyőbe kevés olajat öntünk, beletesszük a felcsíkozott bacont, és fedő alatt, néha megkeverve megpároljuk. Hozzádjuk a bepácolt húst, és folyamatos kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk. Lefedjük és 30 percen keresztül pároljuk. Levesszük a fedőt, hogy teljesen zsírjára sülhessen a hús. A szósz sem bonyolult.A tálba öntjük a nagy pohár tejfölt, rá a pirospaprikát és a 2 zacskó dresszingfűszert. Jól elkeverjük és lefedve a hűtőben állni hagyjuk. A burgonyát pedig meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben 25-30 perc alatt készre főzzük.
Forrás: NoSalty
Képek: nosalty.hu és receptvaros.hu