hirdetés

Partnereink

Csirkés-boros sugo és téli minestrone

hirdetés

Csirkés-boros sugo és téli minestrone

A sugo egy nagyon sokoldalú paradicsomszósz, és legalább annyira kedvelt, mint a salsa mártások bármelyike. De ma nem csak egy remek sugo recepttel gazdagodunk, hanem az is kiderül, hogyan készítjük a téli minestronet, vagyis az olaszok kedvelt zöldséglevesét. De a keleti konyha kedvelői se búslakodjanak, hiszen lesz egy curry-s bónuszrecept is!

A paradicsom kedvelői most igen csak örülhetnek, mert egy tartalmas sugo recepttel készültem. ez nem más, mint a csirkés-boros sugo, amihez5 db csirke felsőcomb (filézve, csont és bőr nélkül), 10 dkg sonka (vagy húsos füstölt szalonna), 30 dkg zöldborsó (vagy gomba), 1 közepes db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek sűrített paradicsom, 1.5 dl fehérbor (száraz), 2 dl főzőtejszín, bazsalikom, bors, só, valamint 2 ek olívaolaj kell.Ha összekészítettük az alapanyagokat, akkor neki is láthatunk a sugo elkészítéséhez.A filézett csirke felsőcombot (vagy akár egész combot, de azt is filézve) falatnyi darabokra felvágjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük. A nyers sonkát (vagy a szalonnát, mert azzal is jó) szintén felkockázzuk. Ha gombát teszünk bele, feldaraboljuk. Készíthetjük fagyasztott zöldborsóval is, mert így is tökéletes. Kevés olívaolajon kicsit átsütjük a sonkát/szalonnát, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, és kevergetve üvegesre pirítjuk. Ezután jön a sűrített paradicsom, ezt is kevergetjük. Most tesszük bele a húst, a borsót vagy gombát, jól átforgatjuk, és felöntjük a borral. Fűszerezzük sóval-borssal, szárított vagy friss bazsalikommal. Fedő alatt addig pároljuk, míg minden megpuhul. Ha nagyon sülne, vízzel hígítsuk. Sűrű, de szaftos mártást kell kapnunk. Végezetül beleöntjük a tejszínt, összeforraljuk, de csak annyira sűrítjük be, hogy azért leve is maradjon. Külön kifőzött tésztával, forrón tálaljuk. A tészták közül olyat válasszunk, ami jól fel tudja venni a mártást, ilyen például a penne, a fusilli, vagy a pipette. Reszelt sajttal is megszórhatjuk.

hirdetés

Az olaszok nagyon kedvelt zöldséglevese a minestrone. A télies minestrone-hoz 1 ek szőlőmagolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 közepes szár halványító zeller, 1 db zöldpaprika, 1 db kápia paprika, 1 db chili, 2 gerezd fokhagyma, 0.25 közepes fej karfiol, 2 db sárgarépa, 10 dkg mirelit zöldbab, 140 g sűrített paradicsom, 400 g konzerv paradicsom, 30 dkg előfőzött fejtett bab, 1 db babérlevél, 10 dkg mirelit spenót, 1 tk bazsalikom, 3 tk só, illetve 3 l víz kell. A közepes lángon felhevített olajon pár percig pároljuk a kockára vágott hagymát, paprikákat, a vékonyra szeletelt zellert és a finomra vágott fokhagymát. Gyakran keverjük meg. Amikor már kezd puhulni, adjuk hozzá a rózsáira vágott karfiolt meg a felkarikázott répákat, ezzel is kevergessük néhány percig. Öntsük fel vízzel, a sűrített paradicsommal, kockázott paradicsommal, rakjuk bele a szárazbabot is. Dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk, fűszerezzük a bazsalikommal, és felforraljuk. Amikor forr, rakjuk bele a zöldbabot meg a spenótot, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul.

Jöjjön a bónuszrecept!

Mint ahogyan azt fentebb ígértem, a keleti ízek kedvelői sem kell szomorkodjanak, mert egy olyan bónuszreceptet találtam, ami minden bizonnyal telitalálat lesz. Aki még nem kóstolta a csirkemellcsíkokat borsos curry mártásban, annak most mindenképp sasolnia kell. Ezek a hozzávalók: 420 g barackbefőtt, 750 g csirkemell filé, 2 ek napraforgó olaj, só, bors, 2 evőkanál finomliszt, 3 tk curry por, 150 g főzőtejszín, 600 ml szárnyas alaplé, 1 ek zöldbors (sós lében eltett).

Elkészítés: A barackot leszűrjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, csíkokra vágjuk. A húst adagonként a forró olajban aranybarnára sütjük. Sóval, borssal ízesítjük. Az húst visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a cikkekre vágott barackokat. Az egészet megszórjuk a liszttel és a curry-vel, felforrósítjuk. Felöntjük a levessel, és a tejszínnel. Hozzáadjuk a zöldborst. Felfőzzük, kb. 5 percig főzzük. Sóval, borssal, curry-vel ízesítünk.

Forrás: NoSalty

Képek: nosalty.hunosalty.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés