Lecsós fasírt, jambalaya és kelbimbó lengyelesen
hirdetés
Aki szeretne új ízeket belopni megszokott étrendjébe, az bármikor könnyedén megteheti, hiszen a különféle nemzetek ízletesebbnél ízletesebb fogásai ezt lehetővé teszik.
Találtam néhány remek receptet, amit mindenképp érdemesnek találtam arra, hogy megosszam, mivel elkészítésük nagyon könnyű, gyors, a végeredmény pedig üde, különleges, finom és nagyon tápláló.
hirdetés
Lecsós fasírt
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 1 közepes db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 csokor petrezselyem, bors ízlés szerint, 1 kávéskanál só, 30 dkg lecsó, 5 dkg sajt, 1 ek napraforgó olaj.
Elkészítés: A darált húst, egy tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket jól összekeverjük, összegyúrjuk. Aki szereti, tehet bele egy megáztatott, kicsavart zsemlét is. Egy tűzálló tálat jól kiolajozzuk, belesimítjuk a húsos masszát. 220 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Közben előkészítjük a kész lecsót, ha nincs, elkészítjük friss alapanyagokból. Belekeverünk egy tojást. A lecsót a hús tetejére simítjuk, újabb 15 percig sütjük. A sajtot megreszeljük, a lecsó tetejére szórjuk. Most már csak addig sütjük, míg szépen megolvad. Friss kenyérrel tálaljuk.
Jambalaya
Hozzávalók: 3 ek napraforgó olaj, 30 dkg csirkemell filé (csíkozva), 15 dkg kolbász (füstölt), 3 szelet bacon (felkockázva), 2 közepes db lilahagyma (apróra vágva), 1 közepes db piros kaliforniai paprika (összevágva), 5 gerezd fokhagyma (zúzva), 3 dl marha alaplé, 20 dkg rizs (hosszú szemű, félig előfőzve), 1 csipet kakukkfű (pár szál friss), 1 kk oregánó, 1 kávéskanál só, 1 csipet bors, 1 ek barna cukor, 1 teáskanál fokhagymapor, 2 db újhagyma (díszítésnek), 1 ek Old bay Seasoning fűszersó.
Elkészítés: A bacont olajon jól megpirítjuk, tegyük félre. Ugyanebben a serpenyőben a sóval, borssal, fokhagymaporral beszórt csirkemellfilét közepes lángon, kevés olajon előpirítjuk. Adjuk hozzá a kolbászkarikákat, és azzal együtt süssük 5-7 percig, majd tegyük félre ezeket. Ugyanezt a serpenyőt használjuk a továbbiakban is: pirítsuk meg a hagymát. majd tegyük hozzá a barna cukrot, a kaliforniai paprikát, a fűszerkeveréket és a zöldfűszereket, és addig dinszteljük, amíg megfonnyadnak. 5-6 perc. Ha lepirul, öntsük hozzá a húsalaplét. Főzzük össze az ízeket, majd adjuk hozzá a rizst. Keverjük meg, majd 3-4 percet főzzük.Addig hagyjuk a tűzön, amíg a jambalaya felszívja a folyadékot és a rizs teljesen megpuhul. Adjuk hozzá az előzőleg elkészített csirkét, bacont és kolbászt. Ha kell, ízesítsük sóval, borssal. Ha kész, díszítésképpen keverjünk bele zöldhagymát.
Kelbimbó lengyelesen recept
Hozzávalók: 10 dkg kenyér 1 ek olívaolaj 4 szál kakukkfű 50 g dió 1 citromból nyert citromhéj 50 dkg kelbimbó 12 dkg pancetta (vagy bacon) 2 dl tejföl.
Elkészítés: A kenyeret apró kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és friss kakukkfűvel megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt aranyszínűre pirítjuk, majd félretesszük kicsit hűlni. A diót száraz serpenyőben átpirítjuk, majd a kenyérrel és egy citrom reszelt héjával együtt késes betétű robotgépbe tesszük, és morzsásra daráljuk. A kelbimbót sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és adjunk hozzá egy csipet szódabikarbónát is, hogy a szép zöld színe megmaradjon. Fedővel letakarva néhány percig főzzük, amíg kissé meg nem puhul, de semmiképp ne főzzük szét. Akkor jó, ha a közepe még ropogós marad. A pancettát serpenyőben megpirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, és még melegen átforgatjuk a morzsában. Rászórjuk a pirított pancettát, és tejföllel együtt tálaljuk.
Képek: nosalty.hu, malnakonyha.blogspot.ro