hirdetés

Partnereink

Römertopf és Papin-fazék, avagy párolás régen és ma

hirdetés

Römertopf és Papin-fazék, avagy párolás régen és ma

Bár annak ellenére, hogy egyre nagyobb reneszánszát éli a főzés, a gasztronómia, mégis sok minden van, amiről még nem tudunk, amit még eddig nem fedeztünk fel magunknak. Ilyen dolog az is, hogy régi időkben és a mai modern világban miként főztünk, pároltunk ételeket, hogyan készítettük el azokat, hogy zamatosak, ízzel teli legyenek.

A gőzölés, illetve a párolás egy remekbe szabott módszer arra, hogy az ételeket puhává, omlóssá tegyük, mégis ízük fenséges maradjon. Kevesen tudják azonban, hogy az ételek gőzben való párolása, megpuhítása ázsiai találmány, ahol az ételek egymásra helyezett bambuszkosárkákban párolták meg. Annak ellenére, hogy ez mind szép és jó, na meg persze nagyon egyszerűnek hangzik, nem volt olyan könnyű, s főleg nem veszélytelen ez a művelet, hiszen megégethette magát a szakács a forró gőzzel. Ahhoz, hogy az ételek ízletesek, zamatosak maradjanak nagy tudásra, hozzáértésre is szükség volt, mert a rossz fűszerezés, vagy a túlpárolás mindent elronthatott. Az eljárás az ínyencségeiről ma is híres kínai konyhában, pontosabban az i.e. 206-tól fennálló Han-dinasztia idején vélt ismerté. A fonott bambuszkosárkákat a forró víz fölé helyezték, ami erősen gőzölt így azok nem értek a vízbe, de tartalmuk a feláramló gőzben finomra párolódott meg puhára. Ez a teljesen újdonságnak számító eljárás először Délkelet-Ázsiában, majd Japánban is terjedni kezdett, egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, és szerencsére Európába is elérkezett. Ma már itthon is nagyon sok konyhában gyakorolják ezt a módszert, mivel nem csak rendkívül ízletes ételeket lehet készíteni, de egészségesen is lehet élni, táplálkozni az így készül falatokkal.

hirdetés

A Papin-fazék

Talán már te is hallottál erről a zseniális találmányról, amit a dugattyús gőzgép feltalálója, Denis Papin fedezett fel. 1670-es években rájött, hogy a víz, forrásban lévő hőmérséklete függ a nyomás erősségétől. Ennek nyomán dolgozta ki azt a tulajdonképpeni pároló edényt, amit ma sokan ismernek és az ő nevét viseli, és így emlegetik, de ma már mindenki kuktaként tartja számon. Ez az edény légmentesen zárható, nagy nyomás uralkodik benne, a belső nyomást egy túlnyomás-szabályozó, vagyis szelep kezeli. Ebben rejlik a kukta ereje és varázsa, ugyanis a benne fövő étel a magasabb gőznyomás, illetve a magas hőmérséklet miatt sokkal hamarabb megfő, mint más edényekben. Persze pontosan emiatt nagyon sokan félnek is a kukta használatától, hiszen hallottunk már mind rémtörténeteket, miszerint a fazék felrobban, és minden beterít annak tartalma.

Römertopf, a zseniális találmány!

A ’60-as években egy új edény lépett be a köztudatba és lett egyre népszerűbb, a Römertopf, amit ma római tálként ismerünk. Erdélyben számtalan helyen, útszéli árusoknál, boltokban is lehet kapni. Sokan pontosan emiatt gondolták azt, hogy ez Erdélyből ered, ottani találmány, de a vívmány eredtileg, mint ahogyan azt neve is mutatja, római találmány. Használata még valamikor a birodalmi időkbe nyúlik vissza, ebben sokkal egyszerűbb a főzés, mindennek különleges zamata lesz benne. Sokkal veszélytelenebb a használata, mint a kuktának, mégsem használják olyan sokan, mivel macerásabb, hiszen minden használat előtt vízbe kell áztatni. Érdemes volna pedig használni egyre több konyhában, és ráfordítani ezt a kis időt, egyrészt, mert az agyagban készült étel íze, másrészt pedig az egészségre kedvező hatása miatt is, hiszen ebben az edényben elkészült ételek elkészítéséhez minimális zsiradékra van szükség.

Képek: wikipediaindafoto.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés