hirdetés

Partnereink

Füstöljünk házilag ínyencségeket!

hirdetés

Füstöljünk házilag ínyencségeket!

A füstölésnek nem csak a magyar kultúrában, de a világ számtalan országában is több évezredes hagyományai vannak. Az idők kezdetén a füstölés teljes mértékben a tartósításnak lett szentelve, ma már sokkal már ezt az okot nem kell figyelembe vennünk. Ma már a füstöléssel csak az ízlelő bimbóinknak kell kedveskednünk, hiszen legyen az szárnyas, hal, vadhús, sertés mindennek rendkívül jót tesz az isteni füstös íz.

Füstölt ételeket nem csak a húsüzletekben vásárolhatunk, hanem egy kis házi praktikával otthon is füstölhetünk, amit biztosan elájulnak majd kóstolás közben a vendégeink is. A füstölés hatása kiváló a húsokra. A halat, vagy a húst füstölési folyamat során meghatározott ideig hő és füst hatásának tesszük ki. Ezen a módon régebben elsősorban az ételek eltarthatóságát kívánták fokozni, mivel a füst fokozatosan elvonja azokból a nedvességet és elöli a rothadást okozó baktériumokat. Ma elsősorban azért füstölünk, mert a füstölt árut különlegesen ízletessé és étvágygerjesztő színűvé kívánjuk tenni. Maga a füstölés folyamatát ma már valószínűleg sokan el is felejtettük, mivel rossz szokásunk, hogy az ilyen jellegű ételeket készen vásároljuk meg. Persze a folyamat nem is lenne olyan egyszerű a panelban, hiszen nincs füstölőnk, mint a öregeknek, illetve vidéken élőknek. A füst a fűrészpor, faforgács, vagy fahasábok parázslása, illetve egyes kémikus vélemények szerint, tökéletlen égés során keletkezik, amihez egy külön épület kellene.

hirdetés

Kunyhófüstölés

A füstölésnek is különféle formái vannak. Régen nagy divat volt az úgynevezett kunyhósfüstölés. Ez a fajta füst tőzeg és moha elégetésekor keletkezik és a füstölt árun különösen kormos bevonatot hoz létre. Az ez a módon  történt füstölés intenzív füstaromát biztosít, amit az ínyencek keresnek igazán. Azonban maga az eljárás abszolút nem egészséges, sok rákeltő anyagot tartalmaz, ezért nem ajánlják az eljárást.

Forrófüstölés

Ez egy olyan eljárás, amelynek során a nyers húst, vagy nyers halat normális esetben 65-200 celsius fokon meghatározott ideig puhítják. Általánosságban érvényes, hogy minél nagyobb a hőmérséklet, annál rövidebb lehet a füstölési idő. A füstölendő árut előzetesen sólébe tesszük, majd megszárítjuk. A forrófüstölésű étel a legjobb azonnal elfogyasztva, de általában néhány napig eltartható a füstölésnek ez a legkedveltebb fajtája, nem csak a horgászok, és hanem a kempingezők körében, de a városi erkélyeken és kertekben is.

Hidegfüstölés

A hidegfüstölés napokig, vagy hetekig tartó folyamat, mivel a füstölés hőmérséklete csupán 15-30 fok. Ugyanakkor a hidegfüstölésű áru tartható el a leghosszabb ideig. Ezzel az eljárással főleg sonkákat és kolbászokat füstölünk. Meghatározott magasságú füstölőszekrényt, vagy füstölőkamrát alkalmazhatunk, amelybe egy speciális kályhából, vagy a ház kéményéből vezetjük be a füstöt. A füst bevezetése itt sem folyamatos. Éppen ellenkezőleg, ennél a füstölési eljárásnál nagyon fontos, hogy időközönként friss levegőt vezessünk be.

Melegfüstölés

A melegfüstölés hőmérséklete 30-60 fok. A füstölési folyamat a füstölendő árutól függően 2-24 óráig tart, a levegő nedvességtartalma eközben 50-85 % kell, hogy legyen. A füstölést a parázsló tűz kialvása nélkül végezzük, azaz itt nincsenek frisslevegős szünetek, mint a hidegfüstölésnél. A melegfüstölésnél azonban a puhulás folyamat sem megy végbe, a füstölt áru még nyers marad, de különösen lággyá és lédússá válik, az ínyencek ezért nagyon kedvelik. A melegfüstölésű halak, vagy húsok eltarthatósága némileg hosszabb, mint a forrófüstölésűeké. A melegfüstölést főleg az élelmiszeriparba alkalmazzák, jellegzetesen melegfüstölésű termékek, mint például a főzőkolbászok, vagy a kasszeli sonka esetében!

Képek: foodandwine.huorigo.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés