hirdetés

Partnereink

Levesgyártás gőzerővel! (1. rész)

hirdetés

Levesgyártás gőzerővel! (1. rész)

A leves története valószínűleg egyidős az ételkészítéssel, és minden nemzet konyhájának elmaradhatatlan része. A leves-skála a sűrű, sokféle hozzávalót tartalmazó, főétkezéssel is felérő fajtáktól a csak étvágyerjesztőnek szánt könnyű fogásokig terjed – lássunk ezek közül néhányat.

A leves a legtöbb család ünnepi asztalán nem hiányzik a többfogásos menü elejéről, a hétköznapokban azonban mintha mégis el lenne hanyagolva. A legtöbb munkahelyi menzán és a kifőzdékben inkább csak a főétel unalmas kiegészítőjének szerepét kapja meg, és ha gyorsan összeüthető vacsorát szeretnénk készíteni, csak ritkán gondolunk rá. Pedig a leves tápláló és biztosítja a napi folyadékmennyiség bevitelének egy részét. Ha szeretnénk valami különlegest készíteni, akkor most következő receptjeinket érdemes kipróbálni.

hirdetés

Kókuszos thai csirkeleves

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 6-8 db galanga gyökér, 4-6 evőkanál halszósz, 4-5 db lime (leve), 4-8 db csilipaprika (összezúzva), 4 db limelevél (kaffir), 3 bögre csirkealaplé, 3 bögre kókusztej, 2 szár citronella, 2 bögre gomba, 1 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál barnacukor vagy pálmacukor, 1 marék korianderlevél.

Elkészítés:  A csirkealaplevet besűrítjük: egy serpenyőben felforraljuk és közepes hőmérsékleten addig melegítjük, amíg a felére csökken a folyadék mennyisége (így intenzívebb lesz az íze). A citronellát megmossuk, levágjuk a szárát, és felszeleteljük, majd a késünk oldalával összemorzsoljuk. A galanga gyökeret hámozás nélkül felszeleteljük, a megmosott és szárazra törölt csirkemellet felkockázzuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát felaprítjuk, a csilit összezúzzuk. Egy fazékba tesszük a citronellát, a galangát, az apróra tört lime-levelet, a kókusztejet és a csirkelevet, majd felforraljuk alacson hőfokon. Hozzáadjuk a gombát, a hagymát és a csirkét (amennyiben túl sűrű a leves, még egy kis csirkelevet vagy vizet). Közepes lángon addig főzzük, amíg a csirke 15-20 perc alatt megfő. Hozzáadjuk a csilit, és még 2-3 percig főzzük (minél hamarabb adjuk a leveshez, annál csípősebb lesz). A tűzről levéve hozzáadjuk a lime-ok levét, a halszószt és a cukrot, végül elkeverjük, és megszórjuk korianderrel. Jó étvágyat!

Savanyú káposztaleves kolbásszal

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 25 dkg füstölt hús, 10 dkg főzőkolbász, 2 db babérlevél, 1 tk kömény, 5 dkg sertészsír, 4 dkg liszt, 1 tk őrölt fűszerpaprika.

Elkészítés: Csepegtessünk le 40 dkg savanyú káposztát, majd daraboljuk fel. Csíkozzunk fel 1 fej hagymát, és vágjunk karikákra 2 gerezd fokhagymát. Kockázzunk fel 6 dkg füstölt szalonnát. Süssük üvegesre, majd a zsíron pirítsuk meg a hagymákat. Tegyünk a hagymás alapra 25 dkg füstölt húst és 10 dkg főzőkolbászt a káposztával együtt. Fűszerezzük 2 db babérlevéllel és 1 tk köménnyel. Öntsük fel 8 dl vízzel, és főzzük 30 percig. Olvasszunk fel 5 dkg sertészsírt, majd keverjünk hozzá 4 dkg lisztet, és készítsünk világos rántást. Vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá 1 tk őrölt fűszerpaprikát. Ha a hús és a kolbász megpuhult, emeljük ki a levesből. Keverjük bele a rántást, és főzzük 15 percig. Vágjuk a kolbászt és a húst falatnyi darabokra, és tegyük vissza a levesbe. Tejföllel kínáljuk.

„Legényfogó” leves

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 db vöröshagyma, 30 dkg gomba, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 1 ek mustár, 2-3 db babérlevél, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 2 ek olaj, 1,5 liter húslevesalaplé (kockából is lehet), 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, bazsalikom.

Elkészítés: Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk az apró kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra darabolt sárga- és fehérrépát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, mustárral.Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a babérlevelet is. Felöntjük kb. 1,5 liter alaplével és mindent puhára főzünk. A tejfölt egy kevés vízzel és a liszttel elkeverjük, majd a forró levesből is adunk hozzá pár kanállal. A forrásban lévő leveshez adjuk a tejfölös habarást, a végén pedig a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha nem lenne elég pikáns, akkor még egy kis mustárral, esetleg egy kevés citromlével fokozzuk az ízhatást.

Képek: klovebudapest.comszepvilagunk.weebly.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés