Tejfölös csirke és lecsó nokedlivel
hirdetés
A nokedli régóta kedvelt köret a magyar konyhában. Hasonlóképpen készül, mint a galuska és nagyon finom kíséret a szaftos ételekhez. Aki még nem evett tejfölös csirkét vagy lecsót nokedlivel, annak most itt a nagy alkalom rá!
Tejfölös csirke nokedlivel
hirdetés
Hozzávalók a tejfölös csirkéhez: 1 egész csirke + 2 db csirkecomb, 3-4 evőkanál olaj, 2 hagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál pirosarany, só, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.
Hozzávalók a nokedlihez: 50 dkg liszt, 2-3 tojás, víz, só.
Elkészítés (tejfölös csirke): A csirkét megmossuk és feldaraboljuk. Az egyik szárnyába beletesszük a zúzáját, a másikba a májat. A csirkemellet 4-be, a combokat 2-be vágjuk. (A farhátat, nyakat, fejet félretesszük a későbbiekre, mondjuk egy leveshez.) A hagymákat apró kockára vágjuk, és olajon szép üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverünk 2 evőkanál pirospaprikát, és visszatesszük a tűzre. Azonnal rászórjuk a csirkedarabokat, megforgatjuk benne, megsózzuk és hozzákeverjük a pirosaranyat is. A tűzön egy kicsit átforgatjuk az egészet, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi. (3/4 részig lepje el!) Közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk kb. fél óra alatt. Ezután a fedőt levesszük róla, és élénkebb lángon a vizet kicsit elpárologtatjuk úgy, hogy pörköltszerű szaftot kapjunk. Elkészítjük a habarékot: 1 evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk 2 evőkanál vízzel. Hozzáadunk 2 dl tejfölt, és addig keverjük, amíg krémes lesz. A tűzről lehúzzuk a húst és behabarjuk a tejföllel, majd takaréklángon hagyjuk, hogy egyet gyöngyözzön az étel, és rögtön tálaljuk. (Nem szabad felforralni, mert összeugrik benne a tejföl!)
Elkészítés (nokedli): A lisztbe ütjük a tojásokat, megsózzuk, és apránként annyi vizet keverünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és ha forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a vízbe a tésztát, és közben óvatosan megkeverjük a nokedliket, hogy ne ragadjanak az edény aljára. Újraforrás után a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük, nagyon gyorsan forró víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük őket. Olajjal picit meglocsoljuk és összekeverjük, hogy a tészta ne ragadjon össze. Fedővel lefedjük, forrón tálaljuk.
Lecsó nokedlivel
Hozzávalók a lecsóhoz: 1 kg zöldpaprika - kicsumázva ízlés szerint darabolva, 1 db csípős zöldpaprika - darabolva, 3 db paradicsom - lehéjazva, darabokra vágva, 2 nagyobb vöröshagyma 0,5-1 cm-es karikákra vágva, 2-3 gerezd fokhagyma - átnyomva, 1 doboz paradicsompüré /140gr/, 1 csapott evőkanál cukor, 1-2 kávéskanál cukor, őrölt pirospaprika, 10-15 dkg füstölt szalonna - kockára vágva, 2 nagyobb szál füstölt lecsókolbász.
Hozzávalók a nokedlihez: 3 db tojás, a hozzá megfelelő mennyiségű liszt (ki milyen állagút szeret).
Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk, kiszedjük, a zsírjában a karikára vágott hagymát elkezdjük dinsztelni, de ressnek, életesnek kell maradnia, mert még tovább fogjuk főzni. Rádobjuk a darabolt paprikát, és tovább dinszteljük, 3-4 perc múlva megszórjuk az őrölt pirospaprikával, ízlés szerint lehet csípős is. Most tesszük bele még a csípős paprikát is és a szalonnadarabkákat. Nem soká levet is fog ereszteni. Meglátásunk szerint tovább pároljuk, és úgy 1,5 dl vízzel felengedjük, amikor látszik, hogy puhul a paprika, beletesszük a darabolt paradicsomot és a pürét. Most fogjuk sózni, borsozni, és hozzáadjuk a cukrot is. Rotyogtatjuk, kóstoljuk, és ha kell, tovább fűszerezzük ízlésünk szerint. A paradicsomot azért adjuk ilyenkor hozzá, mert a sava visszafogja a további puhulásban. Amikor majdnem kész, akkor tesszük bele a karikára vágott lecsókolbászt is.
Forrás: Mindmegette
Képek: femina.hu, mindmegette.hu