Meleg vendégváró falatok sonka- és káposztakedvelőknek
hirdetés
Ha vendég érkezik hozzánk, akkor mindig igyekszünk meglepni és vendégül látni valami igazán egyedi finomsággal.
A legegyszerűbb, ha valamilyen finom, meleg falatokkal készülünk. Ezek lehetnek fűszeres melegszendvicsek is akár, de nagyon kedveltek a tekercsek, a batyuk is.
hirdetés
Sonkás minibatyu
Hozzávalók: 120 g margarin, 3 db tojás, 250 g liszt, 50 g Graham-liszt, 200 g sonka, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál víz, só, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál tej, zöld fűszer, 1 evőkanál mustár.
Elkészítés: A lisztekhez keverjük hozzá a sütőport, a sót, a margarint, 1 tojást, az ecetet, a vizet, és gyúrjuk tésztává. Tegyük a hűtőszekrénybe és pihentessük fél órán át. Közben a sonkát és egy megfőzött tojást vágjunk apró kockára, keverjük össze zöldfűszerrel, mustárral és a harmadik tojás felvert fehérjéjével. A tésztát fél centi vastagra nyújtsuk ki, és 6 centi átmérőjű szaggatóval szúrjuk ki. A kiszúrt korongokra egyenletesen osszuk el a tölteléket, hajtsuk félbe őket, a szélüket villával nyomkodjuk le. A tetejüket kenjük meg kevés tejjel elkevert tojássárgájával. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, süssük 200 fokon aranysárgára.
Káposztás tekercsek
Hozzávalók: 12 kelkáposztalevél, 1 kis fej hagyma, 150 g darált marha- és sertéshús, 250 g konyhakész barna rizs, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál fahéj, egy csipet őrölt csili, 2 teáskanál petrezselyem, só, őrölt fekete bors.
A paradicsomszószhoz: 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej hagyma, 1 fokhagymagerezd, egy csipet őrölt csili, 400 g egész paradicsom.
Elkészítés: A szószhoz pucoljuk meg a kétféle hagymát, aprítsuk fel őket. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, tegyük bele a hagymát, a fokhagymát és a csilit, alkalmanként kevergetve főzzük takarékon, majd közepes erősségű lángon kb. 5 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot (a levével együtt), és nyomkodjuk le kanállal. Pároljuk körülbelül 15 percig vagy addig, amíg be nem sűrűsödik. Ízesítsük. Kézi botmixerrel pépesítsük. Tegyük félre. Eközben készítsük el a tölteléket: a hagymát pucoljuk meg, aprítsuk fel. A hozzávalókat tegyük egy nagy tálba, és keverjük össze. Tegyük a káposztaleveleket (egyszerre 4-et vagy 6-ot) egy edénybe, és forrásban lévő, sós vízben főzzük 2 percig vagy addig, amíg puha nem lesz. Vegyük ki, tegyük egy szűrőbe, és hideg folyó vízzel öblítsük le őket. Tegyük egy hideg vízzel megtöltött tálba. Főzzük meg a másik adagot is. Vegyük ki a leveleket a vízből, és terítsük ki háztartási papír törlőkendőre. Ha megszáradtak, osszuk szét rajtuk a tölteléket, és csavarjuk fel őket. Egy tűzálló tál aljára kanalazzunk egy kicsit a paradicsomszószból, és adjunk hozzá 3 evőkanál forró vizet. Ezen helyezzük el a tekercseket egymáshoz közel. Kanalazzuk rájuk a maradék szószt. Fedjük le alufóliával vagy fedővel, és süssük 1 óráig.
Forrás: Mindmegette
Képek: nlcafe.hu, debmedia.hu