3 mennyei tavaszi fogás
hirdetés
Bár az időjárás nem ezt tükrözi, de azért a tavasz itt van. Ahhoz hogy különlegesebb ételeket készítsünk, nem kell feltétlenül drága alapanyagokhoz nyúljunk. Egy krumplilevest is el lehet készíteni másképp, vagy készíteni egy finom húsoskenyeret, aminek az íze páratlan.
Ezeket a recepteket most megosztjuk veled, hogy mindig változatos étrendet tudj összeállítani a család számára. A húsos kenyér ráadásul nagy kedvenc húsvétkor egyik-másik országban is!
hirdetés
Savanykás krumplileves
Hozzávalók: 50 dkg újburgonya, 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál ételízesítő, 1 húsleveskocka, 1 szikkadt zsemle, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája
Elkészítés: Az újburgonyát megkapargatjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk. A burgonyát annyi hideg vízbe tesszük, amennyi ellepi, kevés sóval, az őrölt köménymaggal kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Nagyobb lábasban egy evőkanál vajat felforrósítunk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, és hozzáadjuk a burgonyát. Felöntjük vízzel, ételízesítőt és húsleveskockát adunk hozzá. Borsozzuk és felforraljuk. A szikkadt zsemlét kockára vágjuk, és 1 evőkanál vajban megpirítjuk. Ezután a levest összeturmixoljuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel, és újra felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tejfölt simára keverjük a tojássárgákkal, és a leveshez adjuk, jól összekeverjük, de már nem forraljuk tovább. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Halfilé csőben sütve
Hozzávalók: 4 halfilé á 20 dkg, 4 evőkanál citromlé, 50 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 8 dkg kétszersült, 10 dkg vaj, fél teáskanál szárított kakukkfű, fél teáskanál szárított oregánó.
Elkészítés: A halfilét megmossuk, megcsepegtetjük citromlével, és sóval, borssal megszórjuk. A paradicsomot megmossuk, karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A halfiléket szorosan egymás mellé belefektetjük. A paradicsomkarikákkal befedjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A kétszersültet vastag nylonba tesszük, és nyújtófával alaposan összetörjük. Felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk benne a fokhagymát, félrehúzzuk, és összekeverjük a kétszersült morzsájával. Belekeverjük a kakukkfüvet, az oregánót, a petrezselymet, és lazán a halra szórjuk. A sütő középső rácsán 20 percig sütjük. Friss bagettet és salátát kínálunk hozzá.
Húsos kenyér
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 dkg kenyérliszt, 3 db tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 szükség szerint só, 20 dkg csiperkegomba, 60 dkg darált hús (marhahús), 2 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 8 db főtt tojás, 2 evőkanál mustár, 5 dkg füstölt sajt, szükség szerint só, bors
Elkészítés: A lisztből a cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tojássárgákkal, 4 dkg zsírral és szükség szerinti tejjel könnyű kelt tésztát készítünk. Egy órát pihentetjük, majd deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, majd két hosszú félre vágjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a hagymát a szalonnával apróra vágjuk és megpirítjuk. A darált húst hozzákeverjük, és gyengén átsütjük. Az apróra vágott főtt tojást, póréhagymát, hagymát, fokhagymát, az apróra vágott gombát fűszerezzük, majd a húsos-hagymás keverékhez adjuk, átfőzzük, utána belekeverünk 2 evőkanál mustárt és az 5 dkg füstölt sajtot. Ha kihűlt, megtöltjük a tésztákat, a beiglihez hasonlóan felcsavarjuk, és ismét kelni hagyjuk (kb. 20 perc). A megkelt tésztát tepsire rakjuk, majd a sütőben kb. 180 fokon megsütjük.