5+1 tavaszi finomság erre a hétre!
hirdetés
Jön a meleg, végre újra megtelik a hűtő finom zöldségekkel, friss alapanyagokkal. Ezekből mindenképp érdemes salátákat, remek leveseket vagy könnyű fogásokat készíteni. Ne feledkezzünk meg a desszertről sem, bónuszként egy könnyű desszert receptjét is megkapod!
1 – Mexikói saláta
hirdetés
Hozzávalók: 1 tasak mexikói bab, 30 dkg sajt, 1 szál póréhagyma, 20 dkg paradicsom, 2 db alma, 20 dkg paradicsom, 10 dkg dió, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál fekete olajbogyó.
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, az almát felvágjuk, magházát eltávolítjuk. A paradicsomot cikkekre, a pórét fél karikára, az almát kockára vágjuk. A sajtot kockára vágjuk, az olívaolajat és a balzsamecetet összekeverjük. Az előkészített anyagokat a mártással lazán összekeverjük, egy üvegtálba halmozzuk, enyhén chilis és paradicsomos mártással meglocsoljuk, megszórjuk az olajbogyóval és a dióbéllel. Pirítóssal tálaljuk.
2 – Halas saláta
Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 30 dkg héjában főtt krumpli, 4 paradicsom, 1 halkonzerv (185 g), 1 zöld saláta, 1 cikk fokhagyma, 3 kanál ecet, 2 kanál mustár, bors, 8 kanál olívaolaj, 1 köteg zöld hagyma, 2 db főtt tojás, 15 db zöld olívabogyó.
Elkészítés: A babot megmossuk és sós vízben megfőzzük. Miután hideg víz alá tettük, hagyjuk lecsorogni. A burgonyát meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A paradicsomot nyolcba vágjuk, a zöld salátát pedig felvágjuk. A mustárt az ecettel és fokhagymával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadva az olajat habosra verjük. Felvágjuk a hagymát, a halat hagyjuk lecsorogni. Összekeverjük az alapanyagokat, tojásszeletekkel és olívabogyóval díszítjük.
3 – Kaporleves
Hozzávalók: friss kaporlevél, fokhagyma, tejföl, olaj, pirospaprika, almaecet.
Elkészítés: A melegített olajra dobjuk a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott kapor felét, összekeverjük, és felengedjük vízzel. Amikor felforrt, galuskát adhatunk hozzá. Almaecettel savanyítjuk, és tejfellel vagy joghurttal habarjuk. Ha kész, hozzáadjuk a kapor másik felét, így friss íze és színe lesz.
4 – Erdélyi rizs
Hozzávalók: rizs, zöldpaprika, só, vöröshagyma, tejföl, olaj.
Elkészítés: Kevés forró olajon megforgatjuk a rizst. Ha kedveljük, kevés szójaszósszal ízesíthetjük, majd kevés vizet adunk hozzá. Személyenként körülbelül 2 közepes fej vöröshagymát, 2–3 cső zöldpaprikát karikára vágunk, a rizsre terítjük, sózzuk. Bőven meglocsoljuk tejföllel, személyenként 1 decilitert számítunk. Az egészet betesszük a sütőbe, körülbelül fél óra alatt puhul meg. A rizs, a sok vöröshagyma és a zöldpaprika levében, és a tejfölben puhul meg, a zamatos levet magába szívja. Ha barnarizzsel készítjük, akkor előbb fél órát főzzük a rizst, utána a leírtak szerint járhatunk el. Rántott halat, sertéshúst készíthetünk hozzá.
5 – Töltött tök
Hozzávalók: 60–70 dkg gyenge tök, 2 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma (felvágva), 20 dkg főtt kukorica, fél csésze darált sajt, 1 csésze vágott dió, só, kapor, tetszés szerinti fűszerek.
Elkészítés: Vágjuk hosszába a tököt, kanállal vájjuk ki a belsejét. A belsejét vágjuk apróra (mag nélkül), majd pirítsuk puhára olajban, és adjuk hozzá a többi alkotót. A félbevágott tököt töltsük meg a töltelékkel, tekerjük körül alufóliával, tegyük tepsibe, és 45–50 percig süssük forró sütőben.
+1 – Mazsolás tallér
Hozzávalók: 1 kg mazsola, 20 dkg dió vagy mogyoró, 30 dkg zabpehely, kókuszreszelék vagy darált dió.
Elkészítés: Húsdarálón daráljuk le az előzetesen megmosott mazsolát, és daráljuk meg a diót, és a zabpelyhet is. Az egészet keverjük össze jó alaposan, hűtsük be. Nyújtsuk ki és kis pohárral szaggassunk kis tallérokat belőle majd forgassuk kókuszreszelékbe. Golyókat is készíthetünk belőle.
Képek: receptek.co, receptek.szatmar.ro